Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Talangutveckling


Att utveckla som ishockeyspelare är en lång process. Talangutveckling kan närmast liknas med ett marathonlopp: det tar lång tid, många års träning med bra kvalité (minst 10 000 träningstimmar). Ishockey är en komplex idrott som kräver mycket och varierad träning.

Svenska Ishockeyförbundet arrangerar varje säsong ett fyrtiotal camper runt om i landet. På camperna utbildads spelare i vad som krävs för att lyckas, tekniska och taktiska detaljer, fysisk träning, näringslära, återhämtning, landslagens spelidé, uppvärmning/nedvarvning, psykologisk träning, fair play & respekt m.m. På våra camper använder vi oss av ledare som våra förbundskaptener, hockeykonsulenter och speciellt utbildade campinstruktörer.

 

Talangutvecklingsplan säsongen 2019-2020

Svenska Ishockeyförbundets "Talangutvecklingsplan" för säsongen 2019-2020

Talangutvecklingsplan säsongen 2018-2019

Svenska Ishockeyförbundets "Talangutvecklingsplan" för säsongen 2018-2019

 

Utvecklingsstegen

Utvecklingstrappan för killar

Utvecklingstrappan för tjejer

 

Russinläger

Se filmexempel och läs krönikor om Svenska Ishockeyförbundets Russinläger

Till sidan

 

Dokument angående utveckling

Individuell utvecklingsplan

För att varje spelare ska få bästa möjliga utveckling rekomenderar vi att använda en individuell utvecklingsplan. Du kan ladda ner en variant här:

TIll individuell utvecklingsplan

Vilka blir bäst?

Läs studien om Lidström, Forsberg, Sundin och Näslund där deras Väg till framgång presenteras.

Till studien Vilka blir bäst

Studier av ungdomsidrott

Läs Håkan Dyrhages studie av fyra olika ungdomsidrotter.

Till studien

Ladda hem isövningar från camperna

Till övningar

 

Information om de olika camperna 2018-2019

Att utvecklas som ishockeyspelare är en lång process. Talangutveckling kan närmast liknas med ett marathonlopp: det tar lång tid, många års träning med bra kvalité (minst 10 000 träningstimmar). Ishockey är en komplex idrott som dessutom kräver varierad träning.

Svenska Ishockeyförbundet arrangerar varje säsong ett fyrtiotal camper runt om i landet. På camperna utbildads spelare i vad som krävs för att lyckas, tekniska och taktiska detaljer, hockeyatletism, näringslära, återhämtning, landslagens spelidé, uppvärmning/nedvarvning, psykologisk träning, fair play & respekt m.m. På våra camper använder vi oss av ledare i form av våra förbundskaptener, hockeykonsulenter och speciellt utbildade campinstruktörer. Innehållet revideras och uppdateras varje år av en Camputvecklingsgrupp under ledning av Spelarutvecklingsansvarige.

 

Utvecklingsstegen killar

 

U16 Utvecklingscamper

6-8 oktober genomförs 10 utvecklingscamper runt om i landet. Till dessa camper åker 460 U16 spelare. Till dessa camper väljs spelare ut och uttagningarna sköts av våra hockeykonsulenter i samråd med förbundskaptener, distrikts- och klubbtränare. Förutom is-, fys-, och teoripass spelas internmatcher. Parallellt med Campen genomförs en Klubbtränarutbildning för ca 10 tränare per ort.

 

U15 Sportlovscamper

Vecka 7-10, beroende på Sportlov olika veckor i landet, genomför på fyra platser i landet Sportlovscamper i dagarna tre. Till dessa camper tas totalt 134 spelare ut. Uttagningarna sker i samråd med Hockeykonsulenter och med information från klubb- och distriktslagstränare. Förutom is-, fys- och teoripass spelas internmatcher. Hockeykonsulenterna utgör den största delen av instruktörskadern.

 

U16 Regionscamper

16-18 november genomförs Regionscamper på fyra orter. 136 spelare tas ut av landslagsledningen på Team 16. Uttagningarna sker i samråd med Hockeykonsulenter och med information från klubb- och distriktslagstränare. Förutom is-, fys (inklusive tester)- och teoripass spelas internmatcher. Hockeykonsulenterna utgör den största delen av instruktörskadern. .

 

U16 Elitcamp

29 november-2 december genomförs Elitcamp för 34 spelare. Uttagningen görs av landslagsledningen för Team 16. Även här i samråd med Hockeykonsulenter och med information från klubb- och distriktslagstränare. Förutom is-, fys (inklusive tester)-, och teoripass spelas internmatcher. Landslagens spelidé implementeras. Experter inom fysisk träning och näringslära är tillsammans med landslagsledningen instruktörer.

 

U17 Elitcamp

13-16 december genomförs Elitcamp för 34 spelare. Uttagningen görs av landslagsledningen med information från klubblagstränare och egen scouting. Vid denna tidpunkt har Team 17 spelat två turneringar. Förutom is-, fys (inklusive tester)- och teoripass spelas internmatcher. Utöver landslagsledningen finns experter inom fysisk träning och näringslära på plats. Fortsatt arbete med detaljer i landslagens spelidé prioriteras.

U18 Elitcamp

12-15 december genomförs Elitcamp för 34 spelare. Uttagningen görs av landslagsledningen med information från klubblagstränare och egen scouting. Vid denna tidpunkt har Team 18 spelat två turneringar. Förutom is-, fys (inklusive tester)- och teoripass spelas internmatcher. Utöver landslagsledningen finns experter inom fysisk träning och näringslära på plats. Fortsatt arbete med detaljer i landslagens spelidé prioriteras.

 

U17 -U18 Russincamper

Varje U17 och U18 säsong inleds med två Russincamper. Säsongen 2018-2019 genomförs de den 29 maj-3 juni och 27 juli-1 augusti i Falun. Till dessa Camper väljer förbundskaptenerna ut ”russinen ur kakan” d v s de spelare som anses ha den största potentialen att representera Tre Kronor i framtiden. Under den första campen spelas det tre matcher mellan ålderskullarna, medan det under den andra är en match mellan ålderskullarna och en mot J20-klubblag, för respektive ålderskull. Båda Camperna inleds med ett testbatteri på DSA (Dala Sports Academy) på Lugnet i Falun. Videoanalys inte minst direkt på isen är ett viktigt verktyg i jobbet med detaljer på dessa Camper. Individuell uppföljning av kostregistrering likaså. Vad gäller utbildningen på isen så är Russincamp 1 mer riktad mot det individuella, medan det byggs upp mer till större enheter och hela spelet på Russincamp 2. Landslagens spelidé utgör ram inom vilken en mängd detaljer övas.

 

U17-U18 Målvaktscamp

Samtidigt som Russincamp 2 genomförs samlas åtta av våra mest talangfulla målvakter i åldern U17-U18. Under fem dagar arbetar målvakterna med att förbättra detaljer i sitt spel både praktiskt på isen och i teoriform. Plus att de i övrigt naturligtvis ingår i Russincampprogrammet. Uttagningar sker genom att förbundets målvaktsansvarige Thomas Magnusson tillsammans med förbundskaptenerna och målvaktsansvariga på respektive landslag väljer ut målvakterna.

 

Utvecklingsstegen tjejer

 

U14-U16 flickcamp
19-20 januari 2019 genomförs 6 utvecklingscamper runt om i landet. Till dessa camper åker ca 264 spelare för en helg med individuell utveckling. Is, fys, teori, match och tester finns med på schemat.
Alla föreningar får ansöka om plats för fyra utespelare och en målvakt, varje förening garanteras minst en plats.
På de här camperna är, bland andra, våra Hockeykonsulenter instruktörer.
Klubbtränarutbildning med plats för 6 tränare per ort genomförs i samband med våra utvecklingscamper.


U18 Regionscamper
R18 camperna genomförs på två orter under två separata helger.
Region Norr och Öst i Härnösand 14-16 september 2018 och region Syd och Väst i Hallsberg helgen efter, 21-23 september 2018. Till denna camp är Alexander Bröms, förbundskapten för U18 Dam, ansvarig för uttagningen av 24 spelare per region. Campen hålls under 3 dagar med is, fys, teori, matcher och tester. 

 

U18-U20 Russinläger

2018 genomförs Russincamp 1 i Norrtälje den 23-27 maj. Inför campen skickas en intresseanmälan ut där spelarna ska svara och skicka in ett antal fystester för att säkerställa att vi får in 34 tjejer till campen som är fysiskt och mentalt förberedda för hårt jobb och topprestation under fem dagar.
Förutom isträningar, tester, fys- och teoripass spelas internmatcher. Vi tar ut 17 spelare som är U18 och 17 spelare som är U20 och matchar lagen mot varandra i matcherna. Under vissa moment som back- respektive forwardsspel kommer grupperna dock att mixas. Spelarna tas ut av Alexander Bröms, Förbundskapten U18, i samråd med Ylva Lindberg, Damkronornas Förbundskapten.
Russin 2 camp, genomförs i Nyköping 16-20 augusti, här kommer vi ha 34 U18 spelare.

 

Ansvarig för Talangutveckling & Camper:

Anders Lundberg

Mail: This is a mailto link

Tele: 070 - 750 99 49

Uppdaterad: 24 AUG 2018 08:28 Skribent: Johan Andersson

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info