Hoppa till sidans innehåll

Mångfald


Inledning

Svenska Ishockeyförbundets värdegrund innehåller bl a dessa ord:

"Vi jobbar aktivt för att göra vår idrott tillgänglig för fler och att alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön och sexuell läggning får vara med i vår verksamhet."

 

Rekryteringskampanj

Under 2015 skickades ca 265 000 brev på sju olika språk ut till barn runt om i Sverige för att få in fler till ishockeyn. Redan nu kan man se ett ökat antal barn till ishockeyn. Säsongen 2016-2017 kommer ökade vi antalet till ca 310 000 barn.

 

PowerPlaykampanjen

Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med RFSL står tillsammans bakom uppropet. Vi samlar de röster som tycker att hbtq-personers mänskliga rättigheter är en självklarhet och att alla som kan och vill ska ha möjlighet att delta i svensk idrott. I kampanjen uttaler sig profiler som bl a Henrik Zetterberg och Kim Martin.

Till Powerplaykampanjen: http://www.powerplaykampanjen.se/

 

Öka mångfalden inom ishockeyn

Under säsongen 2014-2015 har en projektgrupp under ledning av HV 71:s Behnaz Bahabozorgi arbetet med att öka mångfalden inom ishockey. Målsättningen är att få fler barn och ungdomar med invandrarbakgrund till ishockeyn. Arbetet ledde fram till olika åtgärdsförslag som genomförs under säsongen 2015-2017. Här ingår bl a att visa upp goda exempel runt om i Sverige samt visa upp profiler. 

 

Information från Riksidrottsförbundet

Riksidrottsförbundet har tagit fram en allmän information om svensk idrott på nio olika språk. Det finns också tips till föreningar.

http://www.svenskidrott.se/Idrottfornyanlanda/

 

SFI - Sportsvenska  för invandrare

Svenska Spel har tagit fram en bok som även finns digitalt med olika fraser som underlättar kommunikationen samt inlärning av svenska

Till sidan: www.sportsvenska.se

 

 

Interjuver med profiler

Svenska Ishockeyförbundet har genomfört flera intervjuer med profiler inom området mångfald inom ishockey. Dessa intervjuer kan du läsa på länkarna nedan. Bl a Johnny Oduya, Valentina Lizana Wallner, Daniel Rahimi och Amil Krupic.

Valentina Lizana Wallner - "Jag älskade att spela ishockey redan från första skäret"

Johnny Oduya - "Testa dig fram och ge inte upp för tidigt, kom ihåg att ha kul!"

Amil Krupic - "Jag började spelade hockey tack vare en tränare som frågade om jag ville testa"

Minatsu Murase "Ett lags sammanhållning är något av det bästa som finns"

Daniel Rahimi "Jag tycker det är en bra plattform för ungdomar att spela hockey, man får lära sig samarbeta och föra sig i en grupp"

Kenan Sinanovic "Jag såg en landskamp, efter den matchen tjatade jag om att börja spela hockey"

Mattias Saado - "Utan hockeyn vet jag inte vad jag hade gjort"

Daniel Muzito-Bagenda "Vi behöver mångfald inom ishockeyn!"

 Alexander Younan - "Hockeyn har betytt otroligt mycket för mig"

Nedan kan du se intervjun med Daniel Rahimi

 

Goda exempel från föreningar

Det finns goda exempel från olika delar av landet. Nedan presenterar vi några av dessa. Har du något bra exempel är vi tacksamma om du berättar det för oss genom att maila This is a mailto link

 

Husby

I Husby ishall finns det möjlighet att testa ishockey. Djurgårdens IF har tagit fram 50 par skridskor och hjälmar. Ishallen har allmänhetens åkning vid fem tillfällen i veckan.

Länk till artikel: http://www.difhockey.se/artikel/5351/

 

Kiruna IF

Kiruna IF har genom RFSL hbtq-certifierat sin förening. Detta görs genom att kontinuerligt arbete i föreningen. Kiruna IF var den första idrottsföreningen i Sverige som gjorde detta.

 

Sollentuna

Mats Sundin, Sollentuna HC och Sollentuna Kommun arrangerar ett tvådagarsläger för 60 st barn som varit i Sverige i upp till ett år. Alla deltagare får en egen utrustning som de får behålla så de kan fortsätta med hockey.

Länk till artikel: http://www.mitti.se/hockeylegend-arrangerar-hall-of-fame-camp/

 

Rosengård

1 mars 2015 var det nyinvigning av Rosengårds Ishall. Detta firades med mycket VM-snack och VM-information, prova påaktiviteter, tävlingar, musik och mycket mera, bland annat:  Eftersom det var ishockey-VM för damer fick de 100 första tjejerna en Sverigetröja. Hockeytränare och skånska hockeytjejer lärde ut skridskoåkning. Det bjöds på lätt lunch och varm choklad. Artisterna Behrang Miri och Mahan Moin uppträdde.

Länk till artikel: 

http://www.mynewsdesk.com/se/malmo/pressreleases/nyinvigning-av-rosengaards-ishall-1118207

 

Västervik

Västervik Ik har startat ett projekt med namnet "VIK för alla" där nyanlända for testa på hockey. Genom ett samarbete med skolor och kommun har laget Team Habibi startats

Läs mer

 

Angered

Göteborgs HC har genom att starta en hockeyskola i Angered fått flera tjejer att börja med hockey. Utrustning finns att låna och föreningen har genom ett bra samarbete med skolan fått till en härlig verksamhet i ishallen.

Länk till artikel: http://www.direktpress.se/goteborg/Nordost/Sport/Hockey-i-Angered-utan-tacklingar/

Länk till TV4-reportage: http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/framgånsrik-ishockeysatsning-på-tjejer-3028605

 

Vännäs

18-åriga Hussein kom till Sverige som 15 åring och började testa åka skridskor. Vännäs HC har på ett fantastiskt sätt hjälpt Hussein och numera tränar han med hockeygymnasiet.

Länk till artikel: http://www.folkbladet.nu/1451262/drabbades-totalt-av-ishockey

 

Östersunds IK

Östersund IK utbildar ledare med invandrarbakgrund för att lättare kunna kommunicera med nyanlända barn.

Uppdaterad: 25 NOV 2016 10:43
Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 08-449 04 00
Fax: 08-91 00 35
E-post: This is a mailto link

Se all info