Hoppa till sidans innehåll

Isbrytaren rör sig genom normer

31 JUL 2019 12:00
Idag den 3e augusti så deltar Svenska Ishockeyförbundet på Stockholm Pride. Domaransvarige Joel Hansson berättar om vad Pride och isbrytaren betyder för svensk domarverksamhet.
  • Skapad: 31 JUL 2019 12:00

Under den 3e augusti deltar Svenska Ishockeyförbundet i Stockholm Pride och är en del av den manifestation för allas lika värde och inkludering i samhället i stort och inom vår fantastiska idrottsfamilj. En viktig dag för många där vi lyfter och står för det självklara som dessvärre inte är så självklart alla gånger vilket verkligen visar på vikten av dess genomförande.

Idrott är en viktig del av samhället och har dels en kraft att vara en spegling av dem olika normer som finns i samhället men även vara en reflektion tillbaka till samhället och en plattform där goda krafter och normer kan mobiliseras och skapa förändringar utöver idrottens arenor och gränserna för att förändra samhället även utanför idrotten. Dock finns dem ju där, båda sidorna och båda delarna av normerna, de positiva och de negativa. Under Prideparaden så blir detta extra viktigt att lyfta, dem positiva normer och den acceptans för allas lika värde och möjlighet att vara precis just som man är och att man oavsett kön, sexuell läggning mm är lika självklar i samhället i stort som inom den idrott som man älskar att utöva eller på annat sätt vara en del av.

I projektet Isbrytaren vill vi inom ishockeyn och domarverksamheten vara en sådan kraft, den som lyfter och bryter negativa normer och en av dem farligaste normerna, tystnande kring HBTQ frågor. Denna syn på en tystnadskultur kring HBTQ frågor som en exkluderande faktor förstärks genom RF:s genomförda undersökning och arbete om inkluderande idrott som mynnade ut i dokumentet HBTQ och idrott (https://www.rf.se/globalassets/riksidrottsforbundet/dokument/mangfald/hbtq-och-idrott.pdf). Här påvisades just tystnadskulturen och att det enbart pratades om andra normer än heteronormen ur negativa vinklingar och perspektiv. Detta skapade en miljö där dem som inte tillhörde normen kände sig mindre önskvärda eller att man inte kunde vara den man var utifrån sin könstillhörighet eller sexuella läggning.

Miljön omkring oss när vi utvecklas är viktig, här kan vi som domare göra flera saker för att dels utveckla oss själva och våra kollegor på isen genom att vara normkritiska och tänka på att bryta tabun kring ”snacket” och att vara verksam för att ta bort den negativa attityden kring HBTQ frågor som kan råda. Det är inte bara en viktig del i att aktiva domare ska trivas och vara en del av vår organisation under längre tid utan också en viktig del och faktor för att ge alla deltagare förutsättningar och möjligheter att spela och vara aktiva oavsett vem dem är.

Prideparaden är en viktig start på ett 2019 där vi kommer att lyfta inkludering ur flera olika perspektiv och vad det innebär för våra aktiva domare och vad dem kan göra i sin vardag för att verka för att alla kan vara en del av vår idrott.  

Skribent: Joel Hansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info