Hoppa till sidans innehåll

Min VM-upplevelse: Christoffer Holm

08 JUL 2019 09:00
Sommarens artikelserie går i tre delar under temat "Min VM-upplevelse" och först ut är Christoffer Holm som dömde Division 1-VM i Nur-Sultan, Kazakstan.
  • Skapad: 08 JUL 2019 09:00

Besked och förberedelser inför VM

När sommaren sakta börjar ta slut och hösten tar vid kommer oftast beskedet om vart det bär av på den kommande säsongens internationella resa. Till de allra flesta turneringar släpps domartruppen direkt men den här säsongen var annorlunda för mig. För första gången blev jag nominerad till de två högsta turneringarna på seniornivå, A- och B-VM. Till de här två turneringar släpper IIHF en long-list. Det är för mig inte känt hur många namn som finns på listan, kanske är det en klar lista med rätt antal domare eller kanske en ofantlig lång lista (troligtvis inte) där en efter en försvinner beroende på hur säsongen på hemmaplan går. Tanken med listan är i alla fall att IIHF under säsongen ska titta på den individuella domarens matcher för att sedan avgöra vilken turnering domaren ska åka på eller om domaren ska stanna hemma. I februari kom den slutgiltiga uttagningen. Den här gången fick jag uppdraget att bege mig till VM Div. 1 A (B-VM) i Nur-Sultan i Kazakstan.

Det finns förmodligen lika många sätt att förbereda sig på inför ett VM som det finns domare som åker. Personligen tycker jag att nedan punkter är viktigast att tänka på.

Ta reda på nivån 

Att åka till en match i Sverige och inte ha en aning om vad som krävs i just den serien skulle aldrig hända. Du vet vad du måste göra för att kunna hantera en match, oavsett om det är U12, division 3 eller SHL. På samma sätt vill jag vara så förberedd som möjligt inför matcher utanför Sverige. Jag letar därför upp några matcher från samma turnering året innan för att skapa mig en uppfattning om kvalitet och tempo på turneringens nivå.

Regler 

Det finns en del skillnader mellan den svenska och den internationella regelboken. Att hamna i en situation där du inte vet vad som gäller och konsekvensen av ditt beslut blir avgörande för matchen, i den hjälmen vill du inte ha ditt huvud. Jag prioriterar därför alltid att vara väl påläst och känna till de regelskillnader som finns.

Staden/språket 

När du åker på semester så antar jag att du tar reda på en del om den stad du ska spendera dina lediga dagar i. Du kanske till och med lär dig några korta fraser på landets språk. Det är minst lika viktigt, om inte viktigare att göra när du ska iväg och jobba. Resan blir framförallt mycket trevligare när du vet vilka platser du ska besöka, du kan beställa en kaffe av farbrorn som vägrar lära sig ”utländska” eller bara tacka en person för hjälpen.

VM Div. 1A

Årets VM-turnering spelades i Barys Arena där KHL-laget Barys Nur-Sultan spelar sina hemmamatcher. Med en kapacitet på 11 578 sittplatser var det bra drag i arenan under Kazakstans hemmamatcher. Sista matchen i turneringen spelades mellan Kazakstan och Ungern. Ungern hade lyckats locka till sig en hel del fans under resans gång och stämningen i en nästan fullsatt, påkostad KHL-arena är någonting alla borde få uppleva. ”Publik-klappor” som dånar, sånger på olika språk och ett jubel varje gång någon tar sig in i anfallszonen skapade en fantastisk inramning!  Kazakstan och Vitryssland stod tillslut som segrare och kommer nästa säsong spela A-VM i Schweiz. Vart det bär av för min del nästa säsong återstår att se!

Signerat,

Christoffer Holm

Skribent: John Alvemyr
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info