Hoppa till sidans innehåll

Patrik Hersley, Leksands IF, tilldelas Salming Trophy säsongen 2013/2014

25 MAR 2014 13:41
Leksands Patrik Hersley, 27 år, var SHL:s bäste back den gångna säsongen. Det anser backlegenden Börje Salming, 17 säsonger i NHL, och tilldelar Leksandsspelaren sin egen utmärkelse, Salming Trophy.
  • Skapad: 25 MAR 2014 13:41

Priset är årligen återkommande och delas ut i samarbete med Ishockeyjournalisternas Kamratförening.

Under säsongen antecknades Patrik Hersley, uppväxt i Malmö, för nytt målrekord för backar, 24 fullträffar och totalt 35 poäng (24+11) i grundserien, 51 matcher. Han raderade därmed ut förre Leksandsspelaren Jan Huokkos rekord från säsongen 1998/1999. Nu 40-årige Huokko pangade in 21 mål (46 matcher), totalt 37 poäng (21+16).
− Leksand är tydligen en bra miljö för skarpskyttar, konstaterar Börje Salming.
− Vad gäller Patrik Hersley är jag djupt imponerad. Hans skott är verkligen ruggigt, bland det värsta jag har sett. En matchvinnare, och med stor del i Leksands fina säsong, betonar Börje Salming.
− Patrik Hersley har också uvecklat sitt spel över hela banan, och för mig var valet ganska givet. Jag hoppas han får chansen i kommande VM i Vitryssland, framhåller Börje Salming.
Säsongens främste back började som forward i Trelleborgs IF, han gick vidare till IF Malmö Redhawks och Patrik Hersleys hockeyresa påbörjades på allvar. Han lade fotbollen på hyllan, ett val som han inte ångar.
− Absolut inte, i mitt ungdomsgäng var det ishockeyn som var nummer ett, berättar Börje Salmings val.
Säsongen 2004/2005 debuterade Patrik i dåvarande Elitserien med åtta matcher för IF Malmö Redhawks. Han draftades av Los Angeles Kings och hösten 2005  jagade Patrik en plats i NHL. Det gick sådär, han såldes vidare till Philadelphia, blev skadad i en axel och var tillbaka i Malmö inför säsongen 2009/2010.
− Till slut fick jag nog av farmarlagsspel, ärligt var jag aldrig nära NHL, jag var helt enkelt för ung och oerfaren, konstaterar Patrik Hersley.
Säsongens stora lyft i Leksand delar han gärna med backkompisen Johan Svedberg samt forwardstrion Johan Ryno, Mikael Johansson och amerikanen Kevin Kapstad.
− Jag har haft ledningens förtroende och för första gången fått spela som första back i power play. Det finns inga hemligheter med mitt skott, det viktigaste är tekniken och att ha bra tajming. Precis som i golf, betonar Patrik Hersley.
− Under senare år har jag förbättrat mitt spel i alla avseenden, även tempomässigt. I Leksand har både jag och familjen funnit harmoni – det har också avspeglats på isen för min del, framhåller Patrik Hersley.
Några personliga minnen av Börje Salming har inte säsongens pristagare.
− Nej, men jag har förstås läst en hel del om honom och hans karriär. Det är mycket hedrande att erhålla hans pris.
Han har ett utgående kontrakt med Leksand, och är inte främmande för ett nytt proffsäventyr, intresse lär finnas från ryska KHL.
− Just nu lägger jag all fokus på att komma med i Tre Kronor till VM. Kommande läger blir avgörande. Jag har en bra dialog med Pär Mårts, berättar Patrik Hersley, som debuterade hos Mårts i Rysslandsturneringen i december 2013.
Salming Trophy delas i år ut för sjätte gången sedan priset instiftades säsongen 2008/2009 med Marcus Ragnarsson, Djurgården som förste pristagare. Förra säsongen belönades Magnus Nygren, Färjestad.


Skribent: Fredrik Lindgren

Ishockeyjournalisternas Kamratförening

Adress C/o Bengt Persson, Hamiltongatan 24, 802 66 Gävle
Epost This is a mailto link
Plusgiro 24 35 20 - 4