Hoppa till sidans innehåll
Foto: Andre Ringuette

Emilia Andersson Årets Hockeytjej säsongen 2014/2015

08 APR 2015 12:36
Backen Emilia Andersson, Linköping HC, Årets Hockeytjej säsongen 2014/2015.
  • Skapad: 08 APR 2015 12:36

Under VM i Malmö hyllades hon som Damkronornas främsta spelare.

– Hon är internationell i alla avseenden, sammanfattade Leif Boork, förbundskaptenen.
Emilia Andersson, 26 år, back i guldvinnande Linköping HC är ”Årets Hockeytjej” säsongen 2014/2015. Utmärkelsen delas ut årligen sedan säsongen 2003/2004 i samarbete mellan Svenska Ishockeyförbundet och Ishockeyjournalisternas Kamratförening. Efter förra säsongen belönades Jenni Asserholt, också hon Linköping HC.
– Det är verkligen hedrande, och ett bevis på att jag uträttat något som andra uppskattar. Det känns hur kul som helst, och inspirerar mig att fortsätta min satsning; mot VM i Kanada 2016 och senare OS i Sydkorea 2018, betonar Emilia.
”Årets Hockeytjej” växte upp med fyra bröder i en hockeyintresserad familj i Gillbo i Sollentuna, norr om Stockholm. När Emilias yngre bror Jimmy började i Spånga IS åkte mamma Karin kommunalt med två ungar, hockeytrunkar och klubbar.
– Sedan fick vi gå en bit, kämpigt, men fostrande. Utan mina föräldrars stöd hade jag aldrig kommit så här långt, berättar Emilia.
Hennes yngre bror Jimmy, 25 år, har också upplevt en härlig hockeyvår, som forward i skrällaget Karlskrona HK som mot alla odds kvalade in för SHL kommande säsong. Med 31 poäng (14+17) på 49 matcher i grundserien bidrog Jimmy i hög grad till SHL-platsen.
– Jimmy och jag gick många ”matcher” när vi var yngre. Jag var lite lat i skridskoåkningen, jag fick bli back så att Jimmy fick träna på sina dragningar, skrattar Emilia.
2015 års hockeytjej uppmärksammades efter hand av AIK, Emilia bytte Spångais mot Ritorp i Solna och belönades med två SM-guld. Sedan följde universitetsstudier och collegespel i USA, ett år i Segeltorp och ännu ett SM-guld.
– Men nu är det Linköping som gäller, här är satsningen seriös, organisationen helproffsig och vi tar hela tiden steg mot killarnas nivå. All heder till föreningen, betonar Emilia.
Två raka SM-guld och överlägsen serieseger i Riksserien understryker att damishockey tas på allvar inom LHC:s ledning.
Som spelare är Emilia Andersson mycket väl utbildad. Hon är skicklig i spelets alla moment, något som betonas i juryns motivering:
”Emilia Andersson är all round-kunnig som få, och hon äger den unika egenskapen att alltid göra de lag hon representerar till ett bättre lag. Hon är allsidigt begåvad och är en förebild såväl på som utanför isen”.
Bland hennes konkurrenter om utmärkelsen fanns Anna Borgqvist, Brynäs och Erika Grahm, fem respektive fyra mål i VM i Malmö. Juryn, där Damkronornas förbundskapten Leif Boork ingår, tillsammans med representanter från Kamratföreningen, var dock snabbt överens om valet av Emilia Andersson.
VM i Malmö blev inte den stora framgång som både Emilia och Leif Boork hade hoppats på. Damkronorna föll i kvartsfinal med knappa 1-2 mot Ryssland.
– En besvikelse förstås, jag tror alla som såg matchen håller med om att vi var det bättre laget. Trots ett otal chanser misslyckades vi framför Rysslands målvakt, samtidigt som de har maximal utdelning. Det är hockeyns grymma logik, summerar Emilia.

Vad skiljer er från sportens dominanter, USA och Kanada?
– Framförallt tempot, allt går så mycket snabbare, skridskoåkning, passningar och tankarna i skallen. Men vi jobbar på det och kommer närmare. Vi tjejer tror mycket på Leif Boork och är beredda att ställa upp på hans krav. Han är noggrann och behandlar oss som hockeyspelare, och ingenting annat, avslutar Emilia Andersson.
I Linköping arbetar ”Årets Hockeytjej” 75 procent som förskollärare, ett måste för att få ihop det ekonomiska livspusslet, ännu har ishockeyn, förbund och klubbar, flera steg att ta för en jämlik ishockey.
”Årets Hockeytjej” delas ut av Ishockeyjournalisternas Kamratförening i samarbete med Svenska Ishockeyförbundet.

Alla pristagare:
2003-04 Kim Martin, AIK
2004-05 Maria Rooth, Mälarhöjden/Bredäng Hockey
2005-06 Erika Holst, Mälarhöjden/Bredäng hockey
2006-07 Gunilla Andersson, Segeltorps IF
2007-08 Danijela Rundqvist, AIK IF
2008-09 Elin Holmlöv, University of Minnesota-Duluth
2009-10 Pernilla Winberg, Segeltorps IF
2010-11 Linnéa Bäckman, AIK
2011-12 Elin Holmlöv Tornado Moskva
2012-13 Johanna Olofsson, MODO Hockey
2013-14 Jenni Asserholt, Linköpings HC
2013-15 Emilia Andersson, Linköping HC

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

 

Genvägar

CCM FT2

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info