Hoppa till sidans innehåll

Nu krävs ett rådslag för att diskutera damelithockeyns utveckling

04 APR 2018 09:26
Om jag ska vara riktigt ärlig nu, så hade jag väl hoppats få inleda den här krönikan med lite gladare tongångar än vad som är möjligt nu.
  • Skapad: 04 APR 2018 09:26

Alla förstår säkert att OS i PyeongChang och de resultat som Tre Kronor och Damkronorna nådde, blev en stor besvikelse för oss i svensk hockey.

Nu är det som det är, vi har lagt OS till handlingarna och ser fram mot nästa stora utmaning, VM-turneringen i Köpenhamn i maj. Ska man se något positivt med OS, så är ju det att NHL-hockeyn pågått under hela tiden, vilket naturligtvis innebär att vi kommer att få loss ett starkt lag till VM. Jag och förbundet har fullt förtroende för förbundskapten Rikard Grönborg som nu fortsätter sitt jobb för att försvara det VM-guld vi vann senast.

På damsidan lämnar Leif Boork över till Ylva Martinsen. För många har Leif Boork varit en kontroversiell ledare, men vi har - och det vill jag understryka - backat honom hela tiden. Med sin erfarenhet, sin personlighet och sitt ledarskap har han mycket ambitiöst tagit sig an uppgiften, och han har lyft fram, placerat och positionerat damhockeyn på kartan - den diskuteras och uppmärksammas mer än någonsin och det i ett skede när det behövs som mest. Han har varit konsekvent och han har stått för sitt ledarskap. Jag blev kallad ”Bagdad-Bob” på Twitter för att jag i en intervju under OS försvarade Boork. Jag bjuder på det: han har gjort mycket bra för svensk ishockey.

När vi, tillsammans med SOK, gick in för Leif Boork efter OS i Sotji, följde vi vissa parametrar: vi ville ha en erfaren tränare, vi ville förbättra den fysiska statusen hos spelarna och vi ville vara med och spela om medaljer. Ser man till det OS som nyss avslutats så är satsningen ett misslyckande; Ryssland och Finland har dragit ifrån, Schweiz och Japan är ikapp.

Men jag gillar inte att hitta enskilda syndabockar och jag tror att detta är mer en väckarklocka för svensk damelithockey än ett misslyckande för Leif Boork personligen.

Ett problem är hur vi har jobbat. Vi har minskat ner på landslagets åtagande, och linjen är ju att det ska minska ytterligare. Spelarna utvecklas i sina SDHL-lag, och den resan vill vi fortsätta. Men det kräver också att vi har en väldigt bra nivå på föreningsverksamheten på hemmaplan. Andra länder satsar mer på det enskilda laget, men de får inte den breda massa av spelare som bygger framtiden.

Leif Boork har ofta kritiserat importen av utländska spelare till SDHL. Vi har en framstående liga, den bästa i Europa. Men ska vi bli bättre på sikt så måste vi utveckla våra egna spelare: idag har vi nästan fyra hela lag, av tio, med utländska spelare i SDHL.

Jag tycker att det är bra att vi har duktiga utländska spelare i vår liga, men det här är för många. Där ger jag Leif Boork rätt.

Vi ser att tjejhockeyn går åt rätt håll, dubbelt så många tjejer under tio år spelar hockey idag jämfört med för bara tre år sedan. Våra J18-tjejer spelade VM-final alldeles nyligen. Det kommer en ny generation, och A och O nu är att utveckla och stärka damhockeyn på föreningsnivå. Gör vi det på rätt sätt så kommer det att leda till att vi kan ta in färre utländska spelare.

Jag har föreslagit ett rådslag för damhockeyn på elitsidan: vi tog fram en åtgärdsplan redan 2010 och SDHL har högt ställda ambitioner. Nu måste vi sitta ner tillsammans och se vad vi kan göra åt saken, justera och/eller intensifiera.

En satsning och en framgång på damsidan är bra och gynnar all svensk ishockey och inte minst sponsringen. Nu är det en förutsättning för många företag att de kan stå för jämlikhet och jämställdhet i sina åtaganden; tidigare betydde sponsring en skylt på sargen eller reklam på isen. Nu är det en relation som ska bygga ett varumärke, ett som ska förknippas med något positivt. Och vem vill förknippas med något som inte är i tiden?

Ylva Martinsen får ett bra material att ta över, att utveckla och förädla med sitt ledarskap. Vi önskar henne välkommen till ett spännande jobb.


Anders Larsson
Förbundsordförande

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

CCM

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info