Hoppa till sidans innehåll

Anders Wahlström en viktig ”doldis” i hockeyns framtidsjobb

28 AUG 2018 08:57
Välkomna tillbaka efter sommarlov och semester och en värmebölja som fått även icke hockeyintresserade att längta efter en svalkande ishall… Ni vet den där speciella känslan som vi hockeymänniskor uppskattar så mycket.
  • Skapad: 28 AUG 2018 08:57

Vi går in i en ny säsong med spännande seriehockey och med internationella höjdpunkter i junior-VM i kanadensiska Vancouver och Victoria över nyårshelgen, förhoppningsvis med Junior-Kronorna i final den 5 januari. Damkronorna med nya förbundskaptenen Ylva Martinsen i båset kommer att spela VM i Finland i april. Vi har vår hemmaturnering Beijer Hockey Games den 7-10 februari och därefter VM i Kosice och Bratislava i Slovakien den 10-26 maj. Tre Kronor ska försvara VM-gulden från Köln 2017 och Köpenhamn 2018.

Vi fortsätter också jobbet med de tre ledord vi har för svensk ishockey: Rekrytera, Behålla och Anläggningar. Jobbet med anläggningar och nya isytor pågår för fullt. Rekryteringen går bra - antalet barn i Tre Kronors hockeyskola har ökat med hela 30 procent de senaste fyra åren. Så hur ska vi då behålla alla de unga som kommer till vår sport, och se till att de blir kvar hos oss även längre upp i åldrarna?

Ett av svaren på den frågan stavas Anders Wahlström. Låt mig presentera en ”doldis” i förbundet, men ändå en av de viktigaste personerna i verksamheten just nu.

Wahlström

Anders Wahlström är en av landets främsta experter på barn- och ungdomsidrott och han kommer till vårt förbund från ett mångårigt jobb som barn- och ungdomsidrottsansvarig vid Riksidrottsförbundet. Anders har tidigare arbetat för oss i samband med den stora barn- och ungdomstemautredningen.

Nu ska Anders stötta distriktsförbund och klubbar i arbetet med en bra och säker ungdomshockey på barnens villkor, en som bättre svarar upp mot forskning och beprövade erfarenheter.

Vi måste skapa goda miljöer i ännu fler föreningar där barn för chansen att utvecklas. Vi måste utveckla ledarskapet och hur tränarna tar ansvar för de unga spelarnas och hockeyns utveckling. Vi måste jobba än mer långsiktigt och inte bara jaga kortsiktiga framgångar.

Svensk ishockey är världsledande i att ta fram talanger - se bara på NHL med över 100 svenskar förra säsongen eller på draften med 30 svenskar. Nu är det viktigt att vi håller den positionen.

Det vi gör nu är ju att vi skördar det vi sådde för 10-15 år sedan. Nu har till exempel USA och Ryssland ändrat i sina utvecklingsstrategier, och ska vi hänga med 10-15 år framåt så måste vi titta på vad forskningen säger, vad andra hockeynationer gör. Vi måste gå i bräschen för utvecklingen och göra så´nt vi tror på, som bygger på beprövad erfarenhet och som gör att vi kan hålla en ledande position i hockeyvärlden.

Jag tycker det är väldigt uppfriskande att höra Anders säga saker som att ”när man är tränare för barn och ungdomar så handlar det inte om att vinna nästa match, utan att forma spelarna att vilja fortsätta och tycka att det är så jäkla kul att de vill fortsätta länge” och att ”för den som vill bli riktigt bra är det bra att hålla på med flera olika idrotter längre upp i åldern”.

barn

Anders med kollegor har som mål att utveckla verksamheten i hela landet. Där ingår vissa strukturella förändringar som exempelvis att ta bort tabellerna för de yngsta, en som gör det lättare för tränarna att göra rätt. Det handlar om att satsa mer på småplansspel och få folk att förstå att prestationen är viktigare än resultatet. Anders jobbar nu med att ta fram en tydlig pedagogisk modell som föreningar och förbund kan luta sig mot för hur vi får spelare att tycka att det är så roligt att hålla på länge att de därmed ger sig själva chansen att bli så bra som det bara är möjligt. Att de verksamma på basnivån inom hockeyn förstår att ett långsiktigt perspektiv och -fokus är nyckeln till inte bara klubbens framgång utan också till att fostra bra spelare. Att få till goda utvecklingsmiljöer ute i föreningarna är prio ett, två och tre.

Det är viktigt att vi tar fram utbildningsmaterial för tränarna som är så tillgängligt som det bara går: vi vet ju att många, många av de tränare som gör ett jättejobb ute i klubbarna är föräldrar till någon av spelarna, utan utbildning i pedagogik men med sin stora kärlek till hockeysporten som drivkraft.

Att tvinga på folk en organisation och en utbildningsmodell är inte rätt väg. Däremot att jobba i föreningarna så att det blir självklart för tränarna att utbilda sig och ta del av forskning och erfarenheter.

Vi vill utveckla fler unga spelare och fler tränare i fler klubbar. Så skapar vi framtidens svenska hockey.

Välkomna alla till hockeysäsongen 2018/19.

Anders Larsson
Förbundsordförande

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

 

Genvägar

CCM FT2

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info