Hoppa till sidans innehåll

En ny spännande hockeysäsong framför oss!

23 AUG 2018 14:45
Alla som arbetar i svensk hockey, och vi är åtskilliga, vet att allt börjar med något väldigt grundläggande, något som det måste slipas på ständigt, vi får aldrig tro att vi nått perfektion: allt börjar från grunden med en lyckad rekrytering.
  • Skapad: 23 AUG 2018 14:45

Utan rekrytering dör vi sotdöden!

Vi i svensk hockey är duktiga på att rekrytera och vi klarar av den breda verksamheten. Vi rekryterar genom Tre Kronors Hockeyskola där vi får in många barn i vår verksamhet och vi måste vara öppna att få in ännu fler. Detta är viktigt både ur det breda perspektivet, men också för elitens fortlevnad. Vad folk än säger så går det inte att tidigt säga vem som kommer att spela i landslag eller på elitnivå. Du måste därför ha urvalet om du ska lyckas i längden. Som regerande världsmästare på herrsidan så är vi nu ett jagat byte. Vi måste våga fortsätta satsa på elitutveckling för att ha möjligheten att erövra fler guld i framtiden.

Att behålla fler är nyckeln till all framgång!

Idrottens största problem, sett till hela världen, är ”drop outs.” Idrotterna växer upp till 12 års ålder, men sedan börjar avhoppen att komma. Vi tappar både tjejer och killar inom ishockeyn. Men eftersom vi är få tjejer inom hockeyn från början, så blir vi oerhört sårbara. Det säger sig självt att om vi inte kan behålla dem så har vi heller inte så många som blir seniorspelare.

Fokus på flickhockey.

Svenska Ishockeyförbundet satsar nu på att behålla fler i ett projekt som kallas ”Behålla flickor 10–14 år.” Tillsammans med distrikten ska det skapas rätt förutsättningar för tjejer att stanna kvar inom ishockeyn och satsningen är den viktigaste från förbundets sida.

Ett centralt mål är att fler ungdomsföreningar har flickverksamhet precis som man har pojkverksamhet. Det ska vara jämlikt när man växer upp i form av istid, omklädningsrum och ekonomiska förutsättningar. Elitverksamheten kommer efter det. Vi måste börja med bredden och idag har endast ungefär hälften av alla ungdomsföreningar flickverksamhet, där har vi misslyckats med att bygga grunden.

Hockeyns utvecklingsarbete är och ska vara mångfacetterad!

Ett ämne som hettade till flera gånger under den gångna säsongen var barn- och ungdomsträning.

Det viktigaste är att barnet under sin uppväxt har kul, utvecklar sin fysik, lär sig samarbeta, bygger upp sin självkänsla, lär sig fair play och respekt. I det utvecklingsarbetet gäller det att ha begreppen samhällsnytta och folkhälsa framför sig, snarare än begreppet elitspelare.

Bland det svåraste som finns när det gäller barn- och ungdomsträning är att på ett riktigt sätt kombinera två stora ”T” – Talang och Träning. Det ena kan inte klara sig utan det andra om man vill nå långt. Notera här: om man vill nå LÅNGT! Detta är inte det viktigaste med ungdomsidrott, men bör också finnas med.

Bort med tabeller för de yngsta!

Jag kan inte låta bli att fascineras över debatten om serietabeller för barn. Personer som av naturliga skäl inte är helt initierade varken i frågans komplexitet eller i det aktuella forskningsläget vet precis hur det ska vara. Dessutom har man lyckats vrida frågan från sitt ursprung, som var just serietabeller, till en fråga om själva tävlandets vara eller inte vara.

Låt mig en gång för alla fastslå, tävling är en central del i ishockeyn. Det gäller för såväl vuxna som för barn. Vi tävlar dessutom inte bara i matchsituationen, utan minst lika mycket vid träningar, vi tränar på att tävla.

Barn ska inte tvingas ta med sig en förlorad match, i form av en tabellposition, under en hel säsong. Därför har vi sagt nej till serietabeller, men ja till resultat i kortare cuper. Barn har rätt att unna sig lyxen att leva i nuet, dessutom är de väldigt bra på det, jag tycker inte att vi vuxna ska ta det ifrån dem.

Hockey för alla.

Ishockey ska vara en idrott för alla som vill vara med. Vi har traditionellt haft problem med att locka barn med annan etnisk bakgrund till vår verksamhet, säkerligen delvis av kulturella skäl. Som ett resultat av rekryteringskampanjen, med personliga inbjudningar till barn mellan 5-7 år, ser vi nu en markant ökning av barn med utländsk bakgrund i hockeyskolorna runt om i landet.

Det ställer nu stora krav på våra föreningar att, med hjälp av ett gott ledarskap samt en sund och utvecklande verksamhet, behålla så många som möjligt så länge som möjligt.

Utan is blir det ingen hockey!

Det finns dock en brasklapp i allt detta och det är den begränsade tillgången på isytor. Lyckas vi med våra ambitioner så kommer bristen på istider bli än mer akut, framförallt i storstadsregionerna. Anläggningskommitténs arbete för att skapa nya och behålla befintliga isytor är och förblir en högt prioriterad fråga.

Svensk Ishockey har visionen att bli den mest engagerande idrotten i Sverige. Det är en ambitiös vision som betyder att vi måste öka möjligheterna för ännu fler att vilja och kunna spela ishockey. Vi har själva det största ansvaret när det gäller kostnader vi kan påverka, bra ledare, ökade möjligheter för fler tjejer eller andra som inte naturligt har sökt sig till ishockeyn att vilja och kunna spela ishockey. Grunden för det är att fler kan åka skridskor nära där man bor. Men tyvärr har vi under senare år sett allt färre isytor i Sverige.

Under 2016 öppnades endast en ny hall i hela landet, vilket är rekordlågt för de senaste 30 åren. Det oroar oss. För oss är det viktigt att kunna åka skridskor nära där man bor, därför vi vill se fler tillgängliga ytor för skridskoåkning under vintern.

Sist men inte minst – hockey är kul!

Tommy Boustedt

 

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

 

Genvägar

CCM FT2

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info