Hoppa till sidans innehåll

Moderklubbar och ideellt ledarskap basen för svensk ishockeys framgång

01 FEB 2018 13:43
Det är dags att med den här krönikan hälsa välkommen till ett nytt hockeyår, där naturligtvis OS-turneringen i Pyeongchang är det första huvudnumret följt av VM i Danmark, för svensk del i Köpenhamn.
  • Uppdaterad: 01 FEB 2018 13:44

Hockeyåret 2017 avslutades med Junior-VM i Buffalo som ju också drog över nyåret, och med en spännande final mot Kanada. De svenska spelarna var besvikna efter finalförlusten, men med lite distans till mästerskapet kommer de också att inse det övriga Hockeysverige och det svenska folket redan insett: de kan vara stolta över sin insats.

Det samma gäller givetvis för Tjejjuniorerna som i början av året gick så respektlöst in i J18-VM i Ryssland och lyckades med konststycket att för första gången i hockeyhistorien få till en annan final, än den eviga finalföljetongen mellan Kanada och USA. Det blev förlust i finalen mot USA, men det efter en turnering som gör oss alla stolta.

Det de båda juniorlagen åstadkom visar ytterligare en gång att vi är en enorm talangfabrik. Kanada och USA har oändligt många fler spelare och rinkar än Sverige, och tio gånger så stora resurser. Ändå kan vi mäta oss med dem, vi utmanar dem år efter år, så också i de senaste turneringarna. Svensk ishockey kan slå sig för bröstet och går stärkt in i 2018.

Svensk ishockey ska vara fortsatt stark även efter 2018. Laget i Junior-VM, precis som alla andra svenska landslag, var ju en mönstring så god som någon av talanger från hela landet med moderklubbar som Boo, Kungälv, Forshaga, Östervåla och Härnösand samt Hovås, SK Lejon, Mörrum och Flemingsberg, för att nu nämna bara några av alla de som utgör basen i Hockeysverige och grunden för den svenska hockeyns framgångar, både nationellt och internationellt. Se bara på NHL där vi just nu har spelare som räcker till fyra landslag och där svensk hockey och utbildningen av svenska spelare ses med en enorm respekt. Avtalet med NHL, som ger ersättning till den klubb eller de klubbar där spelaren tillbringat de senaste fyra åren, är nyligen förlängt.

Svenska Ishockeyförbundet håller nu också på att se över utbildningsersättningen, de pengar klubbarna längre ner i seriesystemet får när deras spelare når de högsta ligorna här i Sverige. SHL-klubbarna betalar idag in 400.000 kronor och de allsvenska klubbarna 75.000, pengar som sedan sprids nedåt i systemet till klubbarna som fostrat de spelare som blivit riktigt framgångsrika och nått elitnivå.

Idag går ersättningen ner till de klubbar som fostrat spelare från U14-nivå. Om det blir 100.000 kronor som skickas nedåt i systemet, så fördelas de pengarna enligt det nuvarande systemet med 20 procent för varje år spelaren fanns i klubben som U14, U15 och U16, och sedan tio procent vardera för två år som B-junior och två AJ-år. Min förhoppning och tanke är att pengarna ska spridas ännu längre ner i systemet, varför inte till spelarens moderklubb där han eller hon tog sina första skär på en hockeyis. Det känns viktigt att vi på sikt får in mer pengar till utbildningsersättningen, och att de går längre ner i systemet.

Utredningen leds av förbundsstyrelsens Peter Blomqvist från Ångermanland och intentionen är att pengarna ska nå ännu längre ner i Hockeysverige. Utredningen kommer att vara klar i april.

Det kommer kanske inte att handla om jättestora pengar, men det är ändå en viktig signal och en symbol, ett hedersbevis till de klubbar som fostrar de här spelarna och till de tränare och ledare som oavlönade och i ur och skur ställer upp kväll efter kväll för att utbilda och utveckla unga killar och tjejer och för att stärka den svenska hockeyn. För mig känns det viktigt att ersättningen går så långt ner som det bara är möjligt, så att moderklubbarna kan känna sig stolta och delaktiga i det som är svensk ishockeys framgångar.

Och naturligtvis hoppas vi på flera sådana under 2018.

 

Anders Larsson
Förbundsordförande

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

 

Genvägar

CCM FT2

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info