Hoppa till sidans innehåll

Ny utredning skapar svensk hockeys framtid

27 FEB 2018 10:34
Den här ledarkrönikan skriver jag mellan två resor: jag är nyss hemkommen från en semesterresa till Sydafrika och nu bär det av till Sydkorea. Och när ni läser det här, då vet vi hur det gick för våra Tre Kronor och Damkronor i OS i Pyeongchang.
  • Skapad: 27 FEB 2018 10:34

Under semestern i Kapstaden passade jag på att hälsa på hos Sydafrikas ishockeyförbund, där man just förberedde sig för kvalet till division tre i Junior-VM.

Ishockeyvärlden växer och är numera global, och även om den växer på olika sätt så hör vi ändå alla till samma idrottsfamilj. Det var ett nyttigt besök: Sverige och Sydafrika är verkligen skilda världar när det handlar om hockey och ibland behöver man kanske inse hur bortskämda vi är i Sverige med att allt fungerar och att allt är som det ska.

Medan våra sydafrikanska hockeyvänner jobbar med att utveckla hockeyn i sitt land, jobbar vi med att utveckla den i Sverige - fast på ett helt annat plan.

Det senaste ledet i det jobbet är den stora serieutredningen, eller ”Översyn av seriestruktur och kvalmodeller för svensk herr-elithockey”, som den så knastertorrt heter officiellt. Och direkt, för er som undrar och tänker på jämställdheten: jodå, vi ska titta på damhockeyn också när vi tycker att det behövs.

I princip har vi haft den elithockey vi har nu, med ett fåtal variationer, sedan 1975. Ska vi gå stärkta in i framtiden så är det kanske dags för en förändring. Hela Hockeysverige med förbundet, SHL, HockeyAllsvenskan och Hockeyettan står samlat och tycker att tiden är mogen för utredningen: hur ska serier och kvalmodellerna se ut? Serie- och kvalsystemet är sådant som berör och rör upp känslor i Hockeysverige och därför är det viktigt att det är vi i förbundet, som så att säga äger hockeyns infrastruktur, tar taktpinnen och leder utredningen. Sedan har naturligtvis varje liga att kommersialisera sin nivå, men när det gäller själva strukturen med antal lag, kvalsystemet med upp- och nedflyttning och vad vi menar när vi säger ”elithockey”, då är det vi som förbund som ska leda utvecklingen.

Utredaren Ola Lundberg, som är en erfaren före detta spelare och hockeyledare från Färjestad och Värmland och som nu sitter i Riksidrottsstyrelsen, som är den svenska idrottens högsta ledning, ska vända på alla stenar som behövs vändas på. Han är en man med stor integritet som ska träffa ligor och klubbar och alla som kan bidra med synpunkter. Utredningen ska vara klar till förbundets ordförandekonferens i november. Efter ett remissförfarande där ligor, distriktsförbund och klubbar får säga sitt, kan ett beslut fattas vid förbundsmötet i juni 2019. En ny serieordning kan sedan vara i kraft tidigast till säsongen 2020/21.

Ola Lundberg går in i jobbet med tre förutsättningar som inte går att rubba:

  • Grundbulten i svensk hockeys hela modell är möjligheten att gå upp till en högre serie. Därmed finns också risken att åka ur. Vi ska ha ett seriesystem där möjligheten till uppflyttning finns på alla nivåer. Vi får aldrig skapa ett system som släcker den låga som en möjlig uppflyttning alltid tänder.
  • Vi har en vision om att vara Sveriges mest engagerande idrott och då måste elithockeyn finnas i hela landet. Det kan naturligtvis hända i ett upp- och nedflyttningssystem att det inte alltid är så, men vår strävan måste vara att hockey ska spelas från norr till söder.
  • Utredningen tar sin utgångspunkt i det sportsliga, men det handlar givetvis också om de kommersiella frågorna som diskuterats så ivrigt den senaste tiden: mer pengar kommer in i hockeyn samtidigt som, hävdar många, gapet mellan de olika ligorna växer. De nya licensreglerna ställer hårdare krav på klubbarna. Hur ska vi forma detta för att svensk hockey som helhet ska gå stärkt in i framtiden.

Att vi fått stöd av ligaorganisationerna i de här frågorna, som vi i förbundet tycker är så viktiga, är mycket glädjande. När vi jobbar tillsammans i svensk ishockey och drar åt samma håll är vi starka.

Anders Larsson
Förbundsordförande

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

 

Genvägar

CCM FT2

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info