Hoppa till sidans innehåll

Hela Hockeysveriges VM-guld!

07 JUN 2018 13:58
Senaste säsongen hade västerbottniska Kågedalens AIF 89 spelare, 85 killar och fyra tjejer, i åldrarna nio till tolv år i verksamheten. Till Tre Kronors hockeyskola, en viktig inkörsport till vår sport, rekryterade Kågedalen nio barn födda 2012.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2018 13:59

För några av lagen i KAIF är spelartrupperna så små, att klubben slagit ihop träningarna och även fyllt på med yngre spelare i matcherna. Kågedalen siktar nu också på ett samarbete med andra klubbar för att kunna bredda verksamheten. Allt klaras av med den envishet och samtidigt entusiastiska glädje som utmärker verkliga idrottsledare. Sådana, nya såväl som trotjänare och eldsjälar, finns i varje ishockeyklubb runt om i vårt land.

Anledningen till att jag nämner Kågedalens AIF är att den klubben är en av dem som var representerade i det Tre Kronor som nyligen vann VM-guldet i Köpenhamn. Dubbelt upp, dessutom: forwarden Viktor Arvidsson och tredjemålvakten Filip Gustavsson är båda fostrade i Kågedalen. IFK Ore, den lilla klubben från Furudal, har fostrat backarna Mattias Ekholm och Mikael Wikstrand.

Jag tänkte på det här när allt ståhej lagt sig efter VM-guldfirandet i Royal Arena i Köpenhamn. På den otroliga bredd som svensk hockey har, en bredd som har spritt hockeyn från norr till söder och från öst till väst i vårt land.

Det var naturligtvis en stolt stund för mig att få dela ut guldmedaljerna till Tre Kronors spelare och ledare och en stolt stund för Svenska Ishockeyförbundet att få fira det andra raka VM-guldet, och det elfte totalt, efter en allt igenom solid insats i Köpenhamn.

Det var en stolt stund för det ledarteam med Rikard Grönborg, Johan Garpenlöv och Peter Popovic som jobbat hela året med att skapa relationer till våra svenska spelare i NHL, och som gjort dem entusiastiska inför uppgiften att vinna ett VM-guld.

Men framförallt var det en stolt stund för hela Hockeysverige, för Kågedalen, Ore, IK Skäret och andra. För alla de ledare, tränare och eldsjälar som byggt det lag som vi nu hyllar som nyblivna världsmästare. Alla ni i VM-spelarnas moderklubbar Kågedalens AIF, Luleå HF, Frölunda HC, Lerums BK, IFK Ore, Skellefteå AIK, Tingsryds AIF, Jonstorps IF, Nynäshamns IF HC, Kramfors-Alliansen, Västerås IK, Sudrets HC, SDE HF, Kungälvs IK, Arvika HC, Ånge IK, Spånga IS IK, Gillbo IF, Leksands IF, IF Malmö Redhawks, Hammarby IF och IK Skäret.

Det här är ert VM-guld.

Det här VM-guldet tillhör inte bara spelare och ledare i Tre Kronor, utan också alla de ledare som varje dag lägger ner sin själ i att utbilda unga hockeyspelare, alla de funktionärer som ser till att allt går rätt till och fungerar bra. Alla de mammor och pappor som utan att knota kliver upp halv fem på lördagsmorgonen efter en tuff arbetsvecka för att köra sonen eller dottern till hockeycupen i grannsta´n eller träningen i ishallen, som brer mackor och kokar choklad, bemannar kiosken och sekretariatet och kör ismaskinen.

Alla ni tusentals hockeymänniskor runt om i Sverige är delaktiga i VM-guldet. Och precis som jag skrev förra året vid den här tiden: jag önskar jag hade en guldmedalj till var och en av alla de som lagt grunden för VM-guldet.

Det här VM-guldet tillhör hela Hockeysverige.

Det är ett bevis på att när Hockeysverige håller ihop och jobbar åt samma håll, då är vi oslagbara. Och med det önskar jag er alla, på alla nivåer i den svenska ishockeyn, en skön sommar i väntan på nästa hockeysäsong.


Anders Larsson
Förbundsordförande

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

 

Genvägar

 CCM

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 08-449 04 00
Fax: 08-91 00 35
E-post: This is a mailto link

Se all info