Hoppa till sidans innehåll

”Vadå? Ska vi prata med spelarna?”

28 JUN 2018 11:45
2018 års NHL-draft I Dallas blev en enastående sådan ur svenska ögon sett. Hela 30 svenska spelare blev draftade och som grädde på moset fick vi vår första draftetta sedan Mats Sundin tingades av Quebec Nordiques 1989.
  • Uppdaterad: 28 JUN 2018 11:46

Rasmus Dahlin blev en av fem backar som valdes i första rundan och det är ett faktum att utvecklingen av backar i svensk ishockey står i blom.

– Vi har haft en plan, hållit oss till den och nu skördar vi frukten av den, säger Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg som var på plats i Dallas.

Draften var inte den enda anledningen till att Rikard Grönborg befann sig i Texas. Två dagar tidigare befann han sig nämligen bland 450 nordamerikanska coacher, då han blivit inbjuden att föreläsa inför dem kring svensk ishockeys utveckling. Det var NHL Coaches Association (NHLCA) som bjudit in honom till deras årliga sammankomst, och passande nog valde Grönborg att prata om förbundets arbete med backar.

– Jag pratade givetvis om hela vår utbildning, men spann lite extra på backutbildningen, säger Grönborg.

Det är NHL-coacherna själva som sätter ihop konventet och bland de som lyssnade fanns coacher från olika nivåer både i Kanada och USA. Förutom Rikard Grönborg föreläste bland annat Dallas Stars huvudcoach Jim Montgomery och Jim Corsi före detta NHL-coach och upphovsmannen bakom Corsi-statistiken. På plats fanns dessutom andra framgångsrika NHL-coacher som Joel Quenneville, Jon Cooper och Mike Babcock. Stora namn, med andra ord.

– Det betyder såklart mycket att vi får chans att dela med oss av vårt arbete, det blir ett kvitto på att vi gör något bra, säger Rikard Grönborg som varit mer eller mindre delaktig i utvecklingsarbetet sedan 2005.

– Jag har varit med på resan länge och vi har haft ett väldigt målmedvetet sätt att arbeta, med en tydlig linje över vad vi vill göra. Vi har inte alltid lyckats med allting, men vi har ändå haft en plan som vi håller oss till.

Vad specifikt pratade du om kring backutvecklingen i Sverige?

– Framför allt att vi låter backarna ta beslut på isen, vi tar inte bort deras beslutsförmåga och styr dem inte för mycket. Vi vill ju verkligen ha mycket instinkt i spelet. Det får man genom att spela mycket med tvåmålsliknande smålagsspel och framför allt ha en dialog med spelarna.

Idag har vi nära 100 svenska spelare i NHL och Rikard Grönborg vet att det är många på andra sidan Atlanten som uppskattar det vi gör inom svensk ishockey. Under föreläsningen pratade han mycket om vikten av kommunikation, att alla inte är lika i sina färdigheter och erfarenheter och hur noga man måste vara med att ha en bra dialog bland spelare och ledare.

– Jag visade klipp på Martin Dahlin (far till Rasmus Dahlin) som jobbar som hockeykonsulent. Där såg vi hur han pratade med 16-17-åringarna på våra ”Russinläger” om hur de skulle lösa olika situationer. Det var en revolutionerande syn för många av coacherna som lyssnade. De tänkte ”Vadå? Ska vi prata med spelarna?”

Grönborg fortsätter:

– Det är annorlunda här, man har inte samma kommunikation. Men även om du och jag spelar i samma lag så har vi ju inte samma färdigheter och egenskaper. Därför måste man ha en dialog med varje spelare om hur man kan använda sitt set av skills för att lösa en specifik situation. Det var någonting jag fick mycket positiv feedback kring, att vi ligger i framkant med den grejen.

Kändes det som att det var några coacher i rummet som ville börja coacha på det sättet?

– Jag hann ju inte prata med alla, men de jag pratat med uppskattade föreläsningen och det sättet vi utbildar spelarna. Så jag tror att vi fick en del fans där. Vi är ju alla hockeymänniskor, det spelar ju ingen roll vilket land du kommer från. Jag tror att vi vände några hjärnor där inne, hur man ska tänka. Man kan inte ge dem svaren hela tiden, man måste ju jobba tillsammans med spelarna.

Draften blev en fin tillställning ur svensk synpunkt. Hur mår svensk juniorhockey idag?

– Jag tycker den mår bra, såklart. Samtidigt har vi utmaningar som alla andra. Och framför allt är det ju arenasituationen och issituationen, speciellt i storstäderna, som vi brottas med mest. Rekryteringen har varit väldigt bra, även om den gått ner lite på killsidan så har den gåtts upp väldigt mycket på tjejsidan och vi har gjort en medveten satsning med nysvenskar där vi skickat ut inbjudningar till hockeyskolor på sex olika språk. Så vi vänder hela tiden hjulet och förbundet är ledande i det arbetet. Sedan tycker vi det är jätteviktigt med ledarna, har man bra ledare som ung vill man gärna komma tillbaka och fortsätta. Så satsningen på ledare ska vi fortsätta med, vi ska vara väldigt noggranna med utbildningsmaterial och se till att kvaliteten blir väldigt hög på ledarsidan.

 Text och bild: Kajsa Kalméus

 

OM GLOBAL COACHES’ CLINIC

Varje år arrangerar NHLCA en sammankomst för coacher och ledare runtom i Nordamerika, i anslutning till drafthelgen. Träffen är en möjlighet för NHL-coacherna att dela med sig av sina erfarenheter och sin expertis, till över 400 ledare på flera olika nivåer. Förutom föreläsningar hålls work shops i smågrupper där NHL-coacherna deltar.

Målet med sammankomsten är att utbilda ledare inom strategier och tekniker som används på den allra högsta nivån. På 2018 års sammankomst blev Svenska Ishockeyförbundets Rikard Grönborg inbjuden att prata om utbildning och utveckling inom svensk ishockey.

https://www.nhlcaclinic.com/

Skribent: Emma Spennare
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

 

Genvägar

CCM FT2

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info