Hoppa till sidans innehåll

Stort engagemang kring serieutredningen – både på gott och ont

07 NOV 2018 11:00
Den omfattande serieutredning som vi just nu genomför drar till sig ett stort intresse. Det är kul, för det visar att hockeyn verkligen engagerar.
  • Uppdaterad: 06 NOV 2018 19:19

Mindre kul är att många reaktioner kring utredningen bygger på missuppfattningar och feltolkningar. Jag måste säga att jag blir lite förvånad när till och med hockeyjournalister, som ju jobbar heltid med det här, inte riktigt förstår hur det fungerar. Men samtidigt inser jag då också att det kan vara svårt för gemene man, den vanlige hockeysupportern, att förstå.

Så låt mig gå igenom vad som händer och vad det handlar om.

Från tid till annan ser vi över seriesystemet. Det är inget nytt, det har gjorts flera gånger i historien. Vi har ändrat kvalsystem och vi har utökat antal lag. Vår bedömning är att det är tid att ändra nu, inte minst för att de ekonomiska villkoren och förutsättningarna för spel i SHL har förändrats.

Svensk hockey har en gemensam strategi som jag redogjort för tidigare i de här spalterna. Tillsammans ska vi inom hockeyn lösa de frågor som kommit upp. Licensfrågorna fick vi på plats förra året, damutvecklingen jobbar vi med just nu - vi tar ett samlat grepp på de stora viktiga frågorna.

Nu handlar det om seriesystemet, och en grund i svensk hockey och i den svenska idrottsmodellen är ju möjligheten för lag att gå upp till en högre serie. Det syresätter hela systemet.

Så det som vår enmansutredare Ola Lundberg utreder just nu syftar inte till att cementera ligorna som de ser ut idag. Precis tvärtom. Vi vill säkerställa ett seriesystem med intressanta ligor och spännande och intressanta matcher som driver det engagemang som hockeyn alltid haft och levt på - ett engagemang som ju faktiskt visar sig i det enorma intresset för serieutredningen.

Därför har Ola fått i uppdrag att utifrån både sportsliga och kommersiella förutsättningar titta på antal lag i de högsta herrserierna och på formerna för kval samt upp- och nedflyttning. Inte bara det som händer i Sverige påverkar det här: omvärlden förändras ju också med ett ökande internationellt klubblagsspel.

Många talar om de olika ekonomiska förutsättningarna i de högsta serierna. Det är förutsättningar som Svenska Ishockeyförbundet inte direkt har med att göra. De är en följd av de kommersiella avtal de olika ligorna tecknat. Det är positivt att SHL tecknat bra avtal och att Hockeyallsvenskan börjar organisera sig för att mer kommersialisera den produkt de har. Att svensk hockey genererar mer pengar är bara bra.

Däremot skulle det inte vara bra om de ekonomiska avtal som ligorna själva sluter innebär att serierna cementeras. Och just därför känns det ännu viktigare att vi tittar på hur en seriemodell ska se ut för att säkerställa den svenska modellen med upp- och nedflyttning. Möjligheten att gå upp och risken att åka ur levandegör hela systemet och det ska vi värna om.

En annan missuppfattning är att när utredningen är klar, så fattar Svenska Ishockeyförbundets styrelse beslut om hur det ska bli. Men beslutsgången är mycket mer omfattande än så - hela Hockeysverige är inblandat. Utredningen, och de olika förslag som Ola Lundberg presenterar, ska vara klar den 23 november, till förbundets ordförandekonferens. Där deltar också SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan och då blir också utredningens förslag offentliga.

Förslagen går ut på remiss till berörda föreningar, ligor och distrikt, innan styrelsen formulerar ett förslag som bygger på det som remissförfarandet givit. Det klubbas på förbundsmötet i juni 2019. Säsongen 2020-21 blir det nya seriesystemet verklighet.

Här har debatten också handlat om vilka som har rösträtt på förbundsmötet och hur mycket SHL-klubbarna kan påverka. Låt mig redovisa det. Antalet röster bygger på antalet medlemmar i distrikten. Stockholm är störst och har 30 röster, Småland kommer därefter med 16 röster, följt av Göteborg med 13. Det minsta distriktet är Gotland som har fem röster. Tillsammans har distrikten 223 röster. Det innebär att distrikten, som svarar för förbundets kärnverksamhet ute i klubbarna, har 80 procent av rösterna på förbundsmötet. SHL-klubbarna har tillsammans 56 röster, det vill säga 20 procent av de totalt 279 rösterna.

Den utredning vi genomför, och som hockeyfolk på olika nivåer ska rösta om, syftar inte till att förstöra svensk hockey som de allra mest högljudda kritikerna påstår.
Det är faktiskt precis tvärtom.


Anders Larsson
Förbundsordförande

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

 

Genvägar

CCM FT2

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info