Hoppa till sidans innehåll

Givande möte med NHL om samarbetet med oss i svensk ishockey

30 NOV 2018 14:05
De senaste sex åren har 152 svenskar gått till NHL. Med det som bakgrund besökte jag och förbundets vice ordförande Peter Forsberg New York och NHL i slutet av oktober.
  • Uppdaterad: 30 NOV 2018 14:05

Det var ett informellt möte med bland annat NHL:s vice kommissionär Bill Daly inför de förhandlingar som ska ske när vårt avtal går ut 2020. Jag skulle vilja säga att det var ett mycket givande möte. Svensk hockey intar en särställning hos National Hockey League, eftersom tio procent av spelarna i NHL idag är svenskar.

NHL möte

Bildtext: Från vänster Peter Forsberg (vice ordförande SIF), Bill Daly (vice kommissionär NHL) och Anders Larsson (ordförande SIF) på NHL-kontoret i New York. Foto: SIF.

NHL uppskattar naturligtvis det, men också att de har en motpart att lita på: NHL vill alltid teckna avtal med Svenska Ishockeyförbundet, men uppskattar att de har en motpart som består av den samlade svenska ishockeyn med både förbund och ligor.

Vi pratade naturligtvis om det avtal som vi har med NHL, men också om World Cup of Hockey och ett eventuellt NHL-deltagande i vårt 100-årsjubileum 2022. Visst vore det kul om vi kunde hitta på något riktigt spektakulärt till jubiléet, med bidrag från NHL.

Men först kommer vi nu ganska snart att sätta oss ned och diskutera hur framtiden ska se ut när avtalet går ut 2020. Det är ett avtal som förlängts flera gånger och som för de senaste sex åren och de 152 spelarna som tagit steget över Atlanten, givit de svenska klubbarna och svensk ishockey en sammanlagd ersättning på 40 miljoner dollar, drygt 350 miljoner kronor.

Arbetet med avtalet kommer att ledas av Peter Forsberg, men vi kommer samlade till de nya förhandlingarna med representanter både från förbundet och SHL.

När det handlar om pengar ska man komma ihåg att NHL inte tillhör det internationella förbundet. I praktiken kan de strunta i att betala överhuvudtaget. Just därför är det så otroligt viktigt med samförstånd, att vi har en bra relation, att vi sitter ner och pratar och att de har en förståelse för hur svensk hockey fungerar och en respekt för vårt arbete.

De viktiga punkter vi har att lösa är att höja ersättningen för de spelare som försvinner till NHL och problemet med att vi har för många svenska spelare i AHL. Vi vill göra NHL medvetet om att den svenska modellen kostar, med hockeyskolor och -gymnasium, camper och distriktslag och vi vill försöka få loss mer medel till att utveckla det sättet att bygga hockeyn.

Att få loss mer pengar är en utmaning för oss, men också att lösa problematiken med de spelare som åker över och som inte tar en plats i något av de 31 lagen i NHL. Istället hamnar de i AHL och vår uppfattning är naturligtvis att de spelarna ska komma hem och spela i våra serier här hemma istället för i farmarligan därborta. Vid mötet i New York uttryckte NHL-ledningen förståelse för att den frågan är viktig för oss.

Jag känner att vi har en god förhandlingsposition. NHL vill självklart tillgodose sitt varumärke, sina klubbar och deras ägare, men eftersom vi levererar så många skickliga spelare, som inte är bra bara på hockey utan också goda ambassadörer för Sverige, så uttrycker de bokstavligen sin beundran för den svenska hockeyn, och ett stort och positivt intresse för den svenska modellen. De är också medvetna om att den modellen kostar.

Vi pratade mycket om det, och jag uppfattar det som att NHL-ledningen är väldigt insatt i hur den svenska modellen fungerar, från den stora ideella basen i klubbarna ute i landet till vår landslagshockey. NHL-ledningen inser att det inte går att bygga deras modell i Sverige.

Eller helt enkelt att den svenska modellen är bäst för Sverige.


Anders Larsson
Förbundsordförande

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

 

Genvägar

CCM

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info