Hoppa till sidans innehåll

Utan is blir det ingen hockey!

28 NOV 2018 08:16
Idrottsanläggningar är nyckeln till att kunna leverera samhällsnytta och folkhälsa.
  • Skapad: 28 NOV 2018 08:16

Sveriges mest engagerande idrott

Under hösten har vi genomfört regionala träffar inom ramen för Svensk Ishockeys strategiarbete. Ett strategiarbete som vi arbetat med sedan 2016 och som nu börjar bli ännu skarpare och tydligare i formerna för hur vi ska nå vår gemensamma vision att bli Sveriges mest engagerande idrott. Som vanligt är våra träffar med regioner, distrikt och föreningar både intressanta och lärorika på många sätt. Vi får värdefull information om hur hockeysverige mår och vilka frågor som är de viktiga. Och när vi tex. träffade Norrlandsregionen var det tydligt att även i Norrland är anläggningsfrågorna och tillgången till isytor en av de viktigare utmaningarna för framtiden. Tillgången till is är avgörande för att locka fler människor till ishockeyn. Att få uppleva att själv åka skridskor kommer att underlätta för ännu fler att vilja vara en del av Svensk Ishockey.

Storstadsproblem! Eller?

Det är lätt att tro att bristen på isytor bara är ett storstadsproblem. Det är det inte. Det är en utmaning för hela hockeysverige. Däremot ser utmaningarna lite annorlunda ut beroende på var man bor. I storstäderna handlar det om en brist på isytor och ishallar i förhållande till folkmängden. Det finns helt enkelt för få isytor och hallar och det måste därför byggas ännu fler. I andra delar av Sverige handlar det om att behålla de isytor som finns. Där är utmaningen att behålla de ishallar, uterinkar och isytor som redan finns.

Ta isen till människorna!

Jag har i min krönika i tidningen Hockey flera gånger lyft betydelsen av att vi skapar fler nya ishallar och isytor i Sverige. Det kommer vi att behöva fortsätta med, men jag vill slå ett kraftfullt slag för att vi måste behålla de isytor som redan finns. För oss är båda perspektiven helt avgörande för att vi ska få fler barn och unga till ishockeyn. Möjligheten att åka skridskor i hela landet får helt enkelt inte försvinna. Det handlar ibland om ishallar, men det handlar också om enkla uteisytor som ligger nära där människor bor. Det finns idag många enkla tekniska lösningar för att etablera enkla isytor för att spontant och enkelt kunna åka skridskor. Lösningar med enkla och portabla konstfrusna isytor finns redan och med förändringar i klimatet så kan också den typen av lösningar behövas i fler delar av Sverige. Det ska vara enkelt att åka skridskor för ännu fler – i hela landet.

Arkitekttävling

Frågor om isytor och anläggningar handlar inte bara om kvantitet. Det handlar också om kvalitet. Vi behöver kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Vi kommer att fortsätta trycka på betydelsen av fler isytor, samtidigt som det också är viktigt att vi lyfter in nytänkande, kreativa idéer och lösningar i anläggningsdiskussionen. Vi måste kunna utveckla nya kvalitativa lösningar för hur dessa anläggningar och ytor ska se ut. Det är också skälet till att vi tillsammans med Sveriges Arkitekter och Riksidrottsförbundet lanserat en särskild arkitekttävling som riktar sig till studenter på Sveriges arkitektskolor. Tanken med tävlingen är att låta arkitektstudenternas kreativitet hitta nya vägar för att rita hur framtidens idrottsanläggning för ishockey och skridskoåkning kan se ut. Jag hoppas och tror att vi kommer att få se många kreativa och spännande idéer, som kommer att vara viktiga i vårt fortsatta arbete för att kunna behålla och skapa fler isytor i Sverige.

Tommy Boustedt

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

 

Genvägar

CCM FT2

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info