Hoppa till sidans innehåll

Internationella relationer och kalender på agendan

14 MAJ 2018 12:00
VM är i full gång när detta publiceras, och vi vet inte hur det slutar. Men jag vill ändå framhålla hur glad jag är åt de relationer som Rikard Grönborg och landslagsledningen skapat med de svenska spelarna i NHL.
  • Skapad: 14 MAJ 2018 12:00

I det sammanhanget ska vi inte glömma bort de relationer som vi har till själva NHL, främst genom ett hårt jobb av förbundets vice ordförande Peter Forsberg.

Att våra svenska spelare vill och kan komma hem och spela för Sverige, det lyfter Tre Kronor och det lyfter hela den svenska hockeyn. För att vår hockey ska växa och utvecklas behöver vi ett framgångsrikt landslag och en framgångsrik nationell liga. En sådan liga bygger på att de bästa spelarna är kvar i svensk ishockey så länge det bara går. Hatten av för de spelare som tar en plats i NHL, men de som inte gör det vill vi ska stanna hemma i Sverige. I den här frågan lyssnar NHL mycket mer på Sverige nu än vad man gjorde tidigare. Skälet till det är att tio procent av spelarna i ligan idag är svenskar; NHL-ledningen och klubbarna är imponerade av vår modell och nyfikna på det vi gör, och då växer också förståelsen för våra synpunkter.

Det här leder mig in på det som vi inom hockeyn kallar den internationella kalendern. Kanske knastertorrt för många i hockeyfamiljen, men oerhört viktigt för oss i förbundet. Det handlar om de uppehåll i seriespelet som ger Tre Kronor möjlighet att spela de turneringar som ekonomiserar vår verksamhet. Vi tjänar på den svenska delen av Euro Hockey Tour och på de matcher i de övriga EHT-turneringarna som läggs ut till Sverige. Dessutom gäller ju den sponsring vi har för hela EHT.

Därför anser vi att lösningen på de här frågorna är så otroligt viktiga.

En kommitté inom det internationella förbundet arbetar nu med frågorna kring den internationella kalendern. CCC, Competition and Coordination Committee, leds av tysken Franz Reindl men här sitter utöver mig från Sverige också flera nationella förbund, däribland Rysslands, Finlands, Tjeckiens och USA:s. Dessutom representeras de europeiska ligaklubbarna av SHL:s Jörgen Lindgren och Champions Hockey League av Anders Ternbom.

Det är en intressant uppställning: tre svenskar som representanter för en stor del av hockeyvärlden. Intressant är också att vi kommer överens. Det vi har gjort i den här kommittén är att vi kommit överens om en plan för när VM ska spelas, när de internationella breaken ska vara och vilka datum under dem som CHL kan spela. Den kalendern gäller fram till 2023.

Det här innebär att vi eliminerar alla meningsskiljaktigheter kring de internationella breaken; vi har ju till exempel sett hur klubbar inte velat släppa sina bästa spelare till Tre Kronor eftersom de ska spela CHL-matcher. De onödiga friktioner som uppstått, och konkurrensen om spelare har inte varit bra - man kan ju faktiskt inte både äta kakan och ändå ha den kvar, för att citera ett gammalt ordspråk.

Lösningen är nu att VM senareläggs en vecka. Därmed får seriespelet ytterligare tid att avsluta, samtidigt som CHL flyttas bort från breaken i november- och december. CHL-matcherna kommer att spelas under ordinarie ligaspelstid, och detta kommer att ske via en successiv övergång: nästa säsong blir det som nu, 2019/20 tar vi bort CHL-spelet i november och året efter också i december. Däremot är det helt okej för oss att CHL spelar final en tisdag under Sweden Hockey Games-breaket i februari. Då hinner de svenska finalspelarna också vara med i Tre Kronors matcher.

Det är intressant att när hockeyvärlden samlas så sitter tre svenskar i beslutande positioner och trots att vi kommer dit med olika uppdrag, så kan vi komma överens för hockeyns bästa. Det är som jag brukar säga: svensk ishockey är som starkast när vi jobbar tillsammans.


Anders Larsson
Förbundsordförande

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

 

Genvägar

CCM FT2

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info