Hoppa till sidans innehåll

Representanter från Svenska Ishockeyförbundet och SHL träffar NHL

15 AUG 2019 11:20
Som en del av NHL:s Sverigeresa kommer ett stopp att ske i Mariefred. I september/oktober ska ett nytt avtal med NHL förhandlas fram och Peter Forsberg, vice ordförande i Svenska Ishockeyförbundets styrelse ser fram emot dagens möte.
  • Skapad: 15 AUG 2019 11:20

Som en del av NHL:s Sverigeresa kommer ett stopp att ske i Mariefred där ordförande Anders Larsson, vice ordförande Peter Forsberg och generalsekreterare Tommy Boustedt från Svenska Ishockeyförbundet bjuder in till ett möte. SHL med ordförande Anders Källström, VD Michael Marchal och vice Vd Johan Hemlin deltar också.

I september/oktober ska ett nytt avtal med NHL förhandlas fram och Peter Forsberg, vice ordförande i Svenska Ishockeyförbundets styrelse ser fram emot dagens möte.

Vad har det här mötet för betydelse, Peter?
- Man kan väl inleda med att säga att Sverige  producerar flest spelare till NHL efter Kanada och USA, i år har 101 Svenska spelare spelat i NHL. Vi kan inte bestämma över spelarnas karriärer och NHL är en uttalad dröm. Många spelare lämnar Sverige för att spela i NHL och därför är det viktigt att vi har ett avtal med NHL vilket svensk hockey har haft sedan 2006. Det är en långvarig och viktig relation som vi vill vårda eftersom en bra relation oss emellan skapar förutsättningar för ett bra samarbete och vi kan också få NHL att ha respekt för den verksamhet vi bedriver i Sverige. NHL är en viktig partner för oss och även viktig för ishockeyn internationellt eftersom de alltid bidrar med många spelare till VM-turneringar och tidigare OS-turneringar, säger Peter Forsberg, vice ordförande i Svenska Ishockeyförbundets styrelse.

Vad är det Svenska Ishockeyförbundet förhandlar om?
- Vi förhandlar om ett avtal som gäller en development fee, en utbildningsersättning, och det är ett stort avtal för svensk ishockey. När en spelare signas så betalar de helt enkelt en fee. Det är egentligen bara två länder i Europa som inte har ett avtal med NHL och det är Schweiz och Ryssland. Det är ju länder som också har spelare i NHL men som då inte är en del av det PTA Agreement som Sverige och övriga Europa har med NHL och då erhåller de ingen transfer fee alls för de spelare som väljer att spela i NHL, säger Peter.

Under torsdagen samlas representanter från NHL, Svenska Ishockeyförbundet, SHL, Södermanlands Ishockeyförbunds ordförande Lars Gustavsson boende i Mariefred, IFK Mariefreds ordförande Martin Lyckström och även före detta  NHL spelaren Mikael Samuelsson som är uppvuxen i Mariefred,. Peter Forsberg ser fram emot bra och viktiga samtal.

- Det är ett jättebra tillfälle även för SHL att bygga relationer organisationerna emellan under trevliga förhållanden i Sverige. Det är faktiskt på NHL-representanternas initiativ som vi ses i en annan miljö än Stockholm som de sett redan. Jag trodde faktiskt att de skojade med mig när de sa att de ville se Mariefred men de ville helt enkelt se mer av Sverige och det är jättetrevligt. Jag hoppas på bra samtal inför att ett nytt avtal ska förhandlas fram under hösten, avslutar Peter.

 

Skribent: Emma Spennare
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

CCM

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info