Hoppa till sidans innehåll

Välkommen som idrottsminister Amanda Lind!

26 JAN 2019 10:08
Efter många och långa turer har Sverige äntligen en ny regering på plats och en ny idrottsminister är utsedd. Amanda Lind hann inte mer än presentera sig förrän röster höjdes kring hennes idrottsbakgrund och den stora portföljen som kulturminister.
  • Skapad: 26 JAN 2019 10:08

Vi inom idrotten saluför gladeligen och jobbar hårt för att vi med öppna armar ska ta emot alla som vill vara med. Vi vill ge alla samma förutsättningar utifrån sina behov. Men helt plötsligt tyckte jag mig höra ett nytt ljud i skällan från sina håll.

Från ishockeyn är beskedet givet: Välkommen som idrottsminister Amanda!

I ljuset av vad våra rikspolitiker gått igenom sedan valet tycker jag vi behöver visa ett mått av ödmjukhet. Det har kompromissats på ett sätt som vi inom idrotten sällan, för att inte säga aldrig, behöver göra. Flera partier har fått gå med på reformer som är långt ifrån deras ideologiska bas medan andra i riksdagen står utanför påverkan av regeringsprogrammet. Jämförelsen är kanske lite djärv, men tänk tanken att vi skulle stänga ute vissa av förbunden från möjligheten att påverka de gemensamma besluten inom Riksidrottsförbundet. Tänk om vi skulle kompromissa på så sätt att ishockeyns anläggningskommitté nu fick ge upp arbetet med tillskapandet av nya isytor för att istället driva frågor om att ersätta befintliga ishallar med anläggningar för andra sporter. I ljuset av det tror jag vi ska vara glada att det är idrott och politik som hör ihop och att vi är långt från själva partipolitiken och dess logiker. Vi inom idrotten är snarare väldigt duktiga på att hålla ihop och tillsammans dra åt samma håll. Under det gemensamma Riksidrottsförbundet samlas vi kring visioner, strategier och kärnvärden. Sedan driver varje förbund sina respektive specialidrotter framåt innanför de gemensamt satta ramarna. En svensk demokratisk modell som varit och är väldigt framgångsrik i många delar.

Såklart förflyttningen av idrotten tillbaka till kulturdepartementet kan beskrivas som ett steg bakåt i utvecklingen eller ett nederlag. Inte minst i ljuset av hur mycket en kulturminister faktiskt har på bordet och har att hantera i sin portfölj. Samtidigt är ju frågan vilket departement idrotten egentligen ska tillhöra? Erfarenheten är snarast att idrotten går tvärs genom flera av de olika departementen. Ta exempelvis omregleringen av spelmarknaden som mycket förtjänstfullt hanterats av civilminister Ardalan Shekarabi på finansdepartementet, eller hur vi vill se fler internationella idrottsevenemang som politiskt närmast kopplas till näringsdepartementet, eller folkhälsofrågorna som hör hemma hos socialdepartementet och för att inte tala om ungdoms- och bildningsfrågorna som sorterar under utbildningsdepartementet. Vilken tanken är med att flytta tillbaka idrotten till kulturdepartementet vet vi ju faktiskt inte. Det viktigaste som jag ser det är att statsministern har ett öra till idrottsministern och att de båda är intresserade av våra frågor. I den delen behöver vi inom ishockeyn inte vara så oroliga, tror jag. Stefan Löven har ett stort intresse och hjärta för svensk ishockey och sitt favoritlag MoDo Hockey.

Vi inom idrotten åberopar ofta betydelsen av vårt självstyre och det så kallade implicita kontraktet mellan staten och idrotten. Att då i samma andetag ropa efter en särskild minister för idrottsfrågorna som vill och får tid att driva våra frågor mer i detalj är inte per automatik en fördel. Jag är fast övertygad att vi inom idrotten har både kunnandet och förmågan att veta vad som är bäst för vår utveckling.

Att vi upplever oss få för lite uppmärksamhet i det politiska rummet och det politiska samtalet är något vi behöver titta oss i spegeln om. Vi lägger allt för ofta ansvaret helt i knäet på Riksidrottsförbundet och dess ordförande. Jag tror vi alla kan skriva under på att RF genom ordföranden Björn Eriksson ofta syns och hörs och alltid för fram idrottens frågor så snart tillfälle ges. Det vi behöver fundera över är hur vi på ett bättre sätt mobiliserar alla specialförbund och verkligen lyckas föra fram idrottens samhällsnytta. I den delen tror jag vi alla inom idrottsfamiljen behöver krafsamla gemensamt likt en stor blåsorkester som spelar i takt. Där kommer RF spela en viktig roll i arbetet i vardagen och inte minst inför valrörelsen 2022 och vi behöver bygga vårt påverkansarbete mycket bredare. Vill vi få mer resurser är det vi själva som måste lyfta fram idrottens betydelse. Inte politikerna.

Med det sagt, välkommen som idrottsminister Amanda Lind. Likt alla som börjar i svensk ishockey kommer vi försöka göra dig till en bra medspelare i laget som tror på ishockeyns och idrottens betydelse och framtid.


Anders Larsson
Ordförande
Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

CCM

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info