Hoppa till sidans innehåll

Viktiga sommarbeslut stärker svensk ishockey

04 JUL 2019 14:33
Sommaren är traditionellt en tid för olika beslut, sådana som påverkar svensk hockey på ett eller annat sätt.
  • Skapad: 04 JUL 2019 14:33

Vi har lagt säsongen 2018/19 till handlingarna. VM gick inte som vi hoppats och överhuvudtaget har de internationella resultaten i JVM, dam-VM och VM inte riktigt gått vår väg.

Nu tackar vi Rikard Grönborg och Peter Popovic för lång, trogen och framgångsrik tjänst och hälsar Johan Garpenlöv, som ju varit med tidigare, välkommen som ny förbundskapten för Tre Kronor. Och med honom också de nya assisterande förbundskaptenerna Marcus Ragnarsson och Markus Åkerblom. Alla tre är erfarna hockeyledare, som spelare tillsammans goda för 997 matcher i elitserien och SHL och 1353 matcher i NHL. Det senare inte minst viktigt nu när NHL-spelarna i allt högre grad är intresserade av att spela VM för Tre Kronor; förbundskaptenerna är ju vår länk till NHL-spelarna och det är viktigt att de kontakterna sköts på rätt sätt.

Sommaren är traditionellt en tid för olika beslut, sådana som påverkar svensk hockey på ett eller annat sätt.

Förbundsmötet

Den 14-15 juni genomförde vi förbundsmötet, svensk ishockeys högsta beslutande organ, med flera viktiga frågor på agendan. Jag har tidigare skrivit här om vår vision att vara landets mest engagerande idrott. Och när man ser intresset för de beslut som fattats på förbundsmötet, så tycker jag att vi är på god väg att lyckas: engagemanget kring hockeyn har varit enormt. Både så att säga från inifrån Hockeysverige och utifrån, från media och supportrar.

Direkt upp- och nedflyttning

Förbundsmötet beslutade att anta förslaget om en ändring i seriesystemet på herrsidan. Från säsongen 2020/21 kommer ett lag att flyttas ner automatiskt och ett lag att flyttas upp. Det är en lösning som slår vakt om den svenska idrottsmodellen och som syresätter vårt seriesystem. Remissrundan visade också att stödet för förslaget är massivt i svensk hockey.

Som förbund tar vi ansvar för modellen och för den här syresättningen av spelsystemet. Det är en viktig roll för oss som förbund och personligen känner jag mig mycket nöjd med den. Se’n får klubbarna i varje liga under året titta på hur man vill spela, och tillsammans med oss komma fram till en lösning på sin nivå.

Sportkontor

Den andra stora frågan som klubbades på förbundsmötet har inte fått ens i närheten så många rubriker som serieutredningen. Ändå betyder den mycket för den fortsatta utvecklingen av hockeyn i Sverige. Vi skjuter nu till resurser till de 22 distrikt som utgör Hockeysverige. Vi skapar sportkontor i var och en av de fyra regionerna, i syd, öst, väst och nord, för att samla resurserna. Målet är att bättre kunna utveckla föreningarna och hjälpa till med utbildning och andra viktiga frågor.

Distrikten blir naturligtvis kvar och den demokratiska modellen i dem. Men den operativa modellen förändras: det blir fler som hjälper till med administrationen och som kan stötta föreningarna i deras arbete - just föreningsutvecklingen är en prioriterad del av den här kraftsamlingen för att stärka svensk hockey. Hockeykonsulenterna blir kvar i distrikten; de sköter så att säga det som sker innanför sargen. Den nya satsningen tar sikte på det som måste ske utanför sargen.

Från förbundshåll gläds vi också åt att SHL är med och betalar hälften av det som vi nu skjuter till för att stärka distrikten. Det bekräftar det jag brukar säga: när vi jobbar tillsammans i svensk hockey, då är vi starka.

Och med det vill jag önska alla hockeyvänner i Sverige, spelare, ledare på alla nivåer, publik och alla kanske bara måttligt intresserade, en skön och avkopplande sommar.

Om några månader kör vi igen.


Anders Larsson
Förbundsordförande

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

CCM

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info