Hoppa till sidans innehåll

Hockey och jämställdhet – viktigt verktyg för vår vision

15 MAR 2019 14:12
Ledarfrågan är viktig. Det behövs fler kvinnliga förebilder i alla roller och här har SIF ett alldeles särskilt viktigt ansvar att visa vägen.
  • Skapad: 15 MAR 2019 14:12

Internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år är det den internationella kvinnodagen och frågor som rör jämställdhet, tjejers och kvinnors förutsättningar i förhållande till oss män är på många sätt i fokus. Det är i grunden bra, eftersom vi behöver diskutera dessa frågor för att bli bättre på att skapa och säkerställa rättvisa villkor och förutsättningar för både kvinnor och män. Sen kan jag personligen tycka att det är ett arbete och en diskussion som inte bara ska föras en dag om året, utan hela tiden finnas på agendan. När det gäller oss inom ishockeyn kan det finnas skäl att vara något självkritiska och konstatera att vi borde ha hunnit längre i dessa frågor än vad vi gjort. Vi har alltså en hel del kvar att göra, men det vore oärligt att bara ge enkla svar på hur det ska gå till när det inte överallt är så enkla frågor.

Dam- och flickhockeyn viktig

Vi vet att en av de avgörande framgångsfaktorerna på både kort- och lång sikt är att förändra kulturen inom ishockeyn. Därför måste vi på riktigt ta steg för att visa i ord och handling att satsning på dam- och flickishockeyn är en av våra viktigare frågor framöver. Det gäller inom en rad olika områden t.ex. fler kvinnliga ledare i olika roller och förstås att antalet tjejer som spelar längre upp i åldrarna ökar. Självklart ska all erfarenhet från pojkishockeyn tas tillvara, men för att lyckas på längre sikt måste svensk ishockey utgå från tjejernas egna fördelar och specifika styrkor.

Det behövs fler kvinnliga ledare

Ledarfrågan är viktig. Det behövs fler kvinnliga förebilder i alla roller och här har SIF ett alldeles särskilt viktigt ansvar att visa vägen. När vi själva tittar på orsak och verkan kopplat till just antal/andel kvinnliga ledare finns en stark tradition av att det är pappor som ofta tar på sig ledarroller och framförallt då som ledare på isen. Det är egentligen först nu som vi får en generation av tjejer och kvinnor som spelat ishockey och som därför har en naturlig koppling till att ta på sig ledarrollen också på isen. Det har aldrig varit och kommer heller aldrig att vara ett krav på att man har spelat ishockey för att bli ledare, men vägen till att vilja ta på sig en ledarroll kan möjligen vara kortare om man har en närmare relation till ishockeyn. Vi måste också bli bättre på att ställa frågan om att bli ledare till ännu fler tjejer och kvinnor. Där kan vi, liksom många andra idrotter, förmodligen bli ännu bättre.

Rekrytera och behålla fler tjejer

När det gäller rekryteringen av fler tjejer gör vi egentligen ganska mycket redan. Vi ser också en kraftfull ökning av antalet tjejer i Tre Kronors Hockeyskola efter att vi gjort om hur vi faktiskt rekryterar till ishockeyn idag. Det är en ökning vi så klart ska vara stolta över och arbeta vidare på. Men vi behöver bli ännu bättre på att få ännu fler tjejer att stanna ännu längre. Där håller vi precis på att utveckla vårt arbete med att lägga ett fokus på de tjejer som är i Tre Kronors hockeyskola – en generation som ger den volym som behövs för att utveckla seriespel, juniorishockey m.m. Det är också ett utvecklingsarbete vi gör tillsammans med SDHL, SHL och Hockeyallsvenskan och förstås med den expertis som finns inom SIF och distrikten.

Ökad jämlikhet – självklart!

Vår vision är att bli Sveriges mest engagerande idrott. Det vi vet är att vi inte kommer att nå vår vision om vi bara når halva befolkningen. Så svensk ishockeys arbete för en ökad jämställdhet är för oss fullständigt självklar. Eller hur?

Tommy Boustedt

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

CCM

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info