Hoppa till innehåll

Veckans regelfråga

Nr 6 i lag A 5min 2:24

Nr 8 lag A 2 min 3:00

Mål Lag B 3:30

 

Vilken spelare kommer in?Ishockeyns Huvudsponsor

2011-12-23 15:30

Några tankar från Domarchef Peter Andersson inför julen.

Nu har vi kommit halvvägs in i säsongen 2011-2012. Det har varit en otroligt intensiv höst där vi har haft stort fokus på tacklingar och hjärnskakningar i elitserien. Jag tror personligen att farten i spelet som ökats markant de sista åren spelar in. Det är bara att titta på NHL där man har fortsatta problem med hjärnskakningar trots kraftiga straff. I elitserien är det första året vi kör 4 domarssystemet fullt ut och vi är definitivt på rätt väg. Det gäller att vi har tålamod och som jämförelse kan jag säga att i NHL kände man sig bekväm först efter 5-6 år.

 

I HockeyAllvenskan rullar det på bra. Serien i sig har fått ett lyft de senaste åren och media bidrar givetvis till att intresset ökar. Det gör också att domarna blir mer vana att hantera den typen av frågor och jag tycker att steget mellan Elitserien och HockeyAllsvenskan, sett ur domarperspektivet, har minskat.

 

Längre ned i seriesystemet fortsätter tyvärr problemen med angrepp på domare. Det enda positiva där är att vi har färre ärenden i år än förra säsongen. Det är ALDRIG acceptabelt med någon form av angrepp på domare vare sig det är fysiskt eller verbalt. Så det viktigt att ALLA angrepp anmäls till disciplinnämnden.

 

Det har också genomförts en stor mängd utbildningar, fortbildningar av domare, supervisor, båsfunktionärer mm. Här vill jag passa på att tacka ALLA som på något sätt bidragit till genomförandet. Utan er vore vi ingenting oavsett vilken nivår vi pratar om. Extra roligt var det att vi i år kunde genomföra en damdomarkurs för första gången. Vi genomförde också ett lyckat DAIF seminarium. För mig är DAIF:ren en otroligt viktig kugge för att rekrytera och behålla vår nya unga domare som slussas in via våra föreningar.

 

Avslutningsvis vill jag också nämna lite om våra internationella domare som varit ute på en hel del uppdrag under hösten. Av de rapporter jag fått så lyckas vi bra och vi har fortsatt väldigt hög status i Europa. Närmast har vi JVM i Canada framför oss och JVM för damer i Tjeckien.

Sen kan jag inte hålla mig från att berätta lite om Marcus Vinnerborg. Han fortsätter att döma i både NHL och AHL och han gör det bra. Jag tycker fortfarande att det är helt fantastikt att vi från Sverige har en domare i NHL. Men det resultatet av mångas hårda arbete ute i distrikten och i föreningarna.

 

Med dessa rader vill jag önska er alla en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

 

Peter Andersson

Domarchef

Svenska Ishockeyförbundet


Per Ängvald  |  Senast uppdaterad: 2011-12-23
Drumedar
svs logo
 
   
fb twitt insta