Hoppa till innehåll

Hitta distriktet

Sök förening

Hockey i Media

Huvudsponsorer

Ishockeyns Huvudsponsor

Tre Kronors Huvudsponsorer

2010-03-23 17:40

Nytt NHL-avtal klart

Efter två avtalslösa säsonger offentliggjordes i dag ett nytt transferavtal mellan svensk ishockey och NHL.

 

– Avtalet kommer att generera miljoner till svensk ishockey, säger Peter Forsberg, vice ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.
Sedan förhandlingarna mellan svensk ishockey och NHL bröt samman under sommaren 2009 har en arbetsgrupp inom Elitkommittén arbetat med att finna lösningar på de frågor man inte kunde enas om. Det nya avtalet bygger i all väsentlighet på det avtalsförslag som presenterades i somras och som en klar majoritet av elitserieklubbarna ställt sig bakom.
– Det var inte själva avtalsinnehållet som sänkte förhandlingarna i somras utan mer tidpunkten för NHL, säger Peter Forsberg, vice ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.
– Avtalet kommer att generera miljoner till svensk ishockey och bidrar förhoppningsvis till mer arbetsro i samband med klubbarnas spelarövergångar.
Avtalet gäller för två år, tom säsongen 2011/2012. NHL ska betala 225 000 USD (1,6 miljoner kronor) för varje spelare som lämnar Elitserien, vilket är en ökning med 25 000 USD jämfört med det förra avtalet. Deadline för övergångar med kontrakterade spelare är 15 juni och för spelare som draftas samma år 15 augusti.
En nyhet i avtalet är att kontrakterade spelare under 22 år, som inte draftades i första rundan, kommer att ha möjlighet att spela i den svenska klubben om han inte tar en plats i NHL.
– För SHL var detta en viktig fråga. Vi värnar om våra spelare och vill naturligtvis behålla dem i Elitserien så länge vi kan. Elitserien är dessutom en fantastisk liga att utvecklas i, säger Peter Gudmundson, VD i Svenska Hockeyligan.

I Elikommitténs förhandlingsgrupp ingår:
Peter Forsberg, vice ordförande Svenska Ishockeyförbundet
Jörgen Lindgren, generalsekreterare Svenska Ishockeyförbundet
Peter Gudmundson, VD Svenska Hockeyligan
Mats Ahdrian, klubbdirektör Frölunda HC
Thomas Johansson, klubbdirektör Timrå IK


Anders Feltenmark

Tre Kronor Partners

Drumedar
svs logo
 
   
fb twitt insta