Hoppa till innehåll

Hitta distriktet

Sök förening

Huvudsponsorer

Ishockeyns Huvudsponsor

Tre Kronors Huvudsponsorer

2013-01-10 17:45

Svenska spelare går till NHL först vid 22 års ålder

Efter fler års arbete har vi äntligen fått tillbaka 4-årsregeln från det att en svensk spelare draftas till det att han skriver på för sin NHL-klubb. Det innebär att från och med i sommar kommer svenska spelare att gå till NHL först vid 22 års ålder.

Detta är resultatet efter flertalet förhandlingar med NHL och framför allt med NHLPA som var de som drev en förändring ned till två år när förra NHL/NHLPA-avtalet skrevs 2005. Det nya avtalet med den del om vad som gäller svenska spelare till NHL ska vara på plats vid sommarens NHL-draft. Den nya regeln gäller för den tid som det nya avtalet gäller mellan NHL och NHLPA.
I avtalet ingår att om en svensk draftas till en NHL-klubb vid 18 års ålder kan denne gå till NHL fyra år senare, om en svensk draftas till en NHL-klubb vid 19 års ålder kan denne gå till NHL tre år senare, om en svensk draftas till en NHL-klubb vid 20 års ålder kan denne gå till NHL två år senare.
− Vi är mycket glada över att vi kunnat verka för att få till denna uppgörelse som varit den mest angelägna frågan i våra diskussioner med NHL.  Detta stärker svensk ishockey genom att vi nu får behålla fler talanger en längre tid i svensk ishockey. Detta stärker också varumärket Tre Kronor, säger Christer Englund, Svenska Ishockeyförbundets ordförande.
− Vi är tacksamma för att NHL och NHLPA lyssnat och tagit till sig våra och våra elitklubbars argument och vi har även fått ett starkt stöd i Sverige för vår linje från SICO, NHL-scouter och spelaragenter, säger Christer Englund.

Klubborganisationen NHL=National Hockey League
Spelarfacket NHLPA=National Hockey League Players´ Association
Spelarfacket SICO=Sveriges Ishockeyspelares Centralorganistation


Anders Feltenmark  |  Senast uppdaterad: 2013-01-20

Tre Kronor Partners

Drumedar
svs logo
 
   
fb twitt insta