Hoppa till sidans innehåll
Foto: Fredrik Lindgren/SIF Östergötlands lagkapten Adam Ginning

Lagsammanhållningen ska ta Östergötland till toppen

2015-09-17 14:10
Östergötland är vidare till slutspel i TV-pucken 2015 och lagkaptenen Adam Ginning ser fram emot att få spela mer tillsammans med sitt lag.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 16:29

Östergötland tog sig precis som Örebro vidare till slutspel i TV-pucken 2015 i helgen som gick. Efter fem segrar av fem möjliga vann man gruppen på 15 poäng och hade en målskillnad på +23, vilket innebär att man i slutet av oktober kommer att spela slutspel i Örnsköldsvik.

- Jätteskönt att vara vidare! Det ska bli jättekul att få spela ännu mer och det är ett riktigt bra lag vi har med sköna killar, säger Östergötlands lagkapten Adam Ginning.

Blev bättre och bättre 

I fjol missade Östergötland slutspel med ett hårsmån när man slutade trea i kvalgruppen, endast en poäng bakom tvåan Småland Gul. Året dessförinnan, 2013, tog man sig hela vägen till semifinal där man förlorade mot Västergötland och man blev tillslut fyra efter att Stockholm Syd vunnit bronsmatchen med 4-3. Även 2011 tog man sig till kvartsfinal, men det är semifinalen 2013 som är Östergötlands bästa placering i TV-pucken genom tiderna - något som Adam vill ändra på i år.

- Om vi får till spelet och spelar som vi ska tror jag att vi har stora chanser att gå långt. Vi gjorde en bra kvalhelg även om det var lite nervöst i första matchen, men sen blev vi bättre och bättre.

Känner till motståndet 

Uppe i Örnsköldsvik kommer Östergötland att spela i Grupp D tillsammans med Skåne, Stockholm Syd och hemmalaget Ångermanland. Tre lag som Adam tillsammans med sitt lag har relativt bra koll på.

- Vi har spelat mot några av lagen i andra turneringar så lite koll har vi, menar han.

Började som sjuåring 

Årets trupp består av 23 killar. Tre målvakter, sju backar och tretton forwards. Snittåldern är 14,9 år och förutom tre av spelarna är samtliga födda 2000. Adam själv är född 2000 och spelar back. Han påbörjade sin hockeykarriär som sjuåring, ett par år senare än vad man kanske ”normalt” gör.

- Jag spelade även lite fotboll och tennis, men det var alltid hockeyn som var roligast, menar Adam som sedan dess har satsat hårt och spelar nu till vardags i Linköpings U16-elitlag. Nästa år ska han söka till gymnasiet och hoppas då på att komma in på Linköpings hockeygymnasium.

- Det finns väl några andra ställen men det är Linköping som är mitt förstahandsval.

Fritid är inget Adam har mycket av, men när väl hockeyn inte upptar hans tid försöker han att hinna plugga lite och umgås med sina kompisar, men han poängterar att det är svårt att få tiden att räcka till ibland.

Försöker bidra med mycket  

Jobbet med årets trupp har i Östergötland, precis som i många andra distrikt, pågått i flera år och senaste året har man haft ett antal camper. Processen avslutades med individuella samtal med huvudtränaren Johan Krantz, där man sedan fick veta om man blev uttagen eller inte. Det var också när den slutgiltiga truppen skulle tas ut som Adam fick reda på att det var han som ska bära C:et på bröstet och vara lagets kapten. Han tror själv att det beror på att han försöker bidra med mycket både på och utanför isen och framförallt att han tar ansvar.

Bra lagsammanhållning  

I omklädningsrummet lyssnar man enligt Adam mycket på musik och det är främst centern Tom Eriksson som väljer låtar som laget ”taggar igång” till. Adam menar också att man har en bra lagsammanhållning och han tycker att samtliga spelare, även de som inte har LHC som moderklubb, har kommit in bra i gruppen.

- Alla är schyssta mot varandra och vi har roligt tillsammans, säger Adam som själv spelade kvalspelet i TV-pucken redan förra året och noterades då för två assistpoäng på fem matcher. Efter bra träning under året kände han nästan på sig att han skulle få en plats i truppen även i år och under kvalspelet blev det 5 poäng (1+4) på fem matcher.

Alltid vänster skridsko först 

Bortsett från att han är lagets kapten beskriver han sig själv som en offensiv hockeyspelare som gärna hänger med i anfallen och tycker att det är roligt att göra poäng. Under kvalhelgen fick han även spela mycket power- och boxplay där det förstnämnda är en favorit. Inför matcher tejpar Adam alltid om sin klubba och när han tar på sig sin utrustning är det alltid vänster skridsko och benskydd före höger. Det är ritualer som han haft under lång tid, menar han och som nu kommer att följa med upp till Örnsköldsvik i slutet av oktober. 

Spelar i Fjällräven Center

Östergötland kommer som nämnt att spela sina matcher i Grupp D tillsammans med Skåne, Stockholm Syd och hemmalaget Ångermanland, vilket nnebär att man kommer att hålla till i Fjällräven Center i Örnsköldsvik.

Den första matchen i gruppspelet spelar man under onsdagskvällen den 28 oktober klockan 18.00 mot Stockholm Syd. 

Skribent: Lisa Classon

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 08-449 04 00
Fax: 08-91 00 35
E-post: This is a mailto link

Se all info