Hoppa till sidans innehåll

Den brådskande anläggningssituationen

25 MAJ 2018 13:54
Ishockeyn växer men vi ser att föreningar runt om i landet får säga nej till nya utövare som vill lära sig spela ishockey. För ishockeyn är det här inte bra. I arbetet med att göra ishockeyn mer tillgänglig arbetar nu efter Vision 100.
 • Uppdaterad: 25 MAJ 2018 14:30

Svensk Ishockey har i helgen som varit bärgat sitt andra raka VM-guld! En historisk bedrift som vi har med oss in i framtiden. Vi ska tillsammans vara stolta och naturligtvis fira och njuta en tid framöver, men vi får inte bli mätta och belåtna här. Det har inte undgått någon att våra barn och ungdomar blir allt mer stillasittande och mindre fysisk aktiva. Ett viktigt arbetsområde för Ishockeyförbundet är anläggningsarbetet för fler tillgängliga isytor, såväl ytor för spontan skridskoåkning och föreningsverksamhet. Utan de isytor vi har i dag hade det inte varit möjligt för Svensk Ishockey att nå de framgångar vi gjort de senaste åren. Det är viktigt att betona att vi inte bara mäter framgång genom att vinna VM-guld, utan att det även handlar att ge möjlighet för fler pojkar och flickar att lära sig spela ishockey och åka skridskor.

Under 2016 öppnades endast en ny ishall i hela landet – rekordlågt under de senaste åren 30 åren. 2017 invigdes tre stycken nya ishallar, varav Prins Daniel var med och invigde Ugglebo Arena i Ockelbo. Prins Daniel beskrev att en ishall blir en samlingsplats och något man gemensamt kan glädjas åt och att den därför betyder väldigt mycket.

Prins Daniel tillsammans med Niklas Lidström under invigning av Ugglebo Arena, 2017. Foto Bildbyrån

Ishockeyn växer markant, både inom pojk- och flickishockeyn. Vi ser att föreningar runt om i landet får säga nej till nya barn och ungdomar som vill lära sig spela ishockey. För Svensk Ishockey är det inte bra. I vårt arbete med att göra ishockeyn mer tillgänglig arbetar vi nu efter något vi kallar Vision 100.

Vision 100 syftar till att skapa 100 nya skridskoytor i landet och förstås synliggöra behovet av isytor såväl spontana som tränings- och tävlingsanläggningar i hela landet. Med isytor menar vi såväl ishallar som utebanor i närområdet. Ishockeyn och skridskoidrotten behöver fler tillgängliga anläggningar för att vi ska tillfredsställa det behov som finns idag, men också för att säkerställa att vi också på sikt kan få ännu fler att åka skridskor och i vårt fall – spela ishockey.

Skridskoåkning är en del av vår nationella identitet och kultur. Tidigare var isen en naturlig mötesplats för människor med olika bakgrund. Den logiken gäller också i dag. Svensk Ishockey är en viktig samhällsbyggare. Det syns så tydligt när närmare 20 000 människor i Kungsträdgården samlas för att fira vårt VM-guld.  

Att ishallar och idrottsanläggningen i stort är inbjudande och tillgänglig intill bostadsområden, skolor osv. är utgångspunkten, men också att våra befintliga och framtida anläggningar uppmuntrar till aktivitet såväl för den organiserade som spontana. Ishockeyförbundet strävar efter att våra anläggningar främjar möten mellan människor och idrotter där barn och ungdomar vill och kan vara på. I Vision 100 kommer Ishockeyförbundet arbeta mer inriktat med:

• att närma oss Finland i ishallsbyggandet. Finland har cirka 90 fler ishallar än Sverige per capita.

• att kylrör blir ett vanligare alternativ i samband med att en konstgräsplan anläggs.

• att ingen ishall i Sverige stängs utan att ersättas.

• fler gröna och energieffektiva anläggningar.

”Bygg för vår hälsa!”

Med bakgrund av Svenska Ishockeyförbundets inriktning blir vi därför väldigt glada över att se Riksidrottsförbundets anläggningskampanj ”Bygg för vår hälsa!”. Kampanjen som startade den 26 februari är ett initiativ tillsammans med distrikten för att lyfta de utmaningar idrotten har i dag kring idrottsanläggningar. Det byggs i dag inte idrottsanläggningar i takt med bostadsbyggandet och befolkningsutvecklingen. I de större städerna prioriteras idrottsanläggningarna ofta bort i planeringen beskriver RF. 

Kampanjen avser därför att uppmuntra idrotten och befolkningen att skriva direkt till de styrande politiker i sin kommun. I samband med lanseringen av kampanjen publicerades även tre kortfilmer som visar hur verkligheten kan se ut, bland annat filmen ”Ishockeyn glöms bort i Årjäng”.

Det som kan utläsas av kampanjen som just nu pågår är bland annat att den IPSOS-enkät som genomförts visar att det finns en stor osäkerhet och okunskap om partiernas politik gällande idrott och föreningsliv. Enkäten visar också att 94 % anser att tillgången till idrottsanläggningar har en stor betydelse för barns hälsa. Sammanställning över de mejl som skickats till lokalpolitikern har haft en god spridning men det är framförallt storstäderna som sticker ut, över 1 400 mejl har hittills skickats (Riksidrottsförbundet, 3 maj 2018).

Kommentarerna i de mejl som skickats beskriver framförallt en avsaknad av isytor och brist på hallar och halltider för gymnastik. Det går fortfarande att skriva till er politiker och Svenska Ishockeyförbundet uppmuntrar er att skriva till er politiker och beskriva era utmaningar och behov, både kortsiktigt och långsiktigt. Läs mer om kampanjen och skriv till din politiker här!

Idrottsminister Annika Strandhäll firar VM-guldet i Kungsträdgården dagen efter finalen i ishockey-VM. Foto: Bildbyrån

Stockholms stad sticker ut

Med bakgrund till den omfattande befolkningstillväxten och en ökad efterfråga på nya idrottsanläggningar och bristande underhåll av befintliga ishallar finns en arbetsinriktning mot storstäderna från Ishockeyförbundet. Vi kan bland annat se spridningen över de mejl som skickats ut i RF kampanj att Stockholmsregionen där behovet av fler idrottsanläggningar är högt efterfrågade.  Detta uppmärksammar även Stockholmsidrotten nu inför valet med en inriktad kampanj ”Får vi ta plats” och beskriver situationen;

Bristen på idrottsanläggningar och andra idrottsytor i Stockholm stad är akut! Stockholms Idrotten kräver att politikerna slutar ignorera att barn och unga i Stockholm har sämre möjligheter att vara fysiskt aktiva än i övriga landet.”

I samband med lanseringen av kampanjen släpptes även rapporten i samma namn där Stockholmsidrotten undersökt tillgången till fotbollsplaner, idrottshallar, isytor samt simhallar i Stockholms stad. Resultaten är skrämmande – barn och ungdomar har långt ifrån samma möjligheter till idrott i Stockholm som i andra svenska städer.

Rapporten visar att det:

 •  går 32 300 stockholmare per idrottshall.
 •  går 93 600 stockholmare per ishall.
 •  går 11 100 stockholmare per fotbollsplan.

Med bakgrund till rapporten föreslår Stockholmsidrotten en rad förslag för att öka förutsättningarna för idrottande i Stockholm, bland annat:

• att Stockholms stad den kommande mandatperioden ökar sin investeringsbudget för idrottsanläggningar med 2 miljarder kronor.

• att det tillsätts en statlig förhandlare med mandat att ta fram ett långsiktigt förslag för att bygga i kapp och bygga i takt Stockholm stads akuta anläggningsbrist.

Läs hela rapporten ”Får vi ta plats”

Stockholmsidrotten har även låtit de styrande politikerna över den politiska kartan svara upp mot dessa utmaningar och hur de vill arbeta för framtiden.

Inför valet 2014 gav idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) löftet om en extra idrottsmiljard som var öronmärkta för idrottsanläggningar.

– För kommande mandatperiod kommer det behövas minst lika mycket pengar för idrottsanläggningar, säger Bjuggren som utlovar en ny idrottsmiljard.

Bo Sundin (M) beskriver i sammanhanget att mycket av de pengar som finns i budgeten, inklusive den idrottsmiljarden som socialdemokraterna lovade inför valet, har gått till kostsamma fördyringar och förseningar. Totalt är det nästan 1,2 miljarder som blivit fördyringar under de senaste fyra åren.

Sundin utvecklar frågan om ishallar och beskriver att ishallar inte fanns med i budgeten för 2018. Men sedan det blev klart att Hovet ska rivas vill de bygga fyra till fem nya ishallar i närområdet och ytterstaden. För att finansiera detta behöver samarbetet med externa finansiärer som företag och idrottsföreningar främjas.

Göran Tidström, Ordförande för Svenska Ishockeyförbundets Anläggningskommitté samt Ordförande för Stockholms Ishockeyförbund, kommenterar den brådskande situationen och att de kortsiktiga behoven tydligt har diskuterats med de ansvariga politikerna. Samtalet har det framförallt fokuserat på situationen på Sätra och Hovet-projektet. Där står vi just nu still kan vi meddela.

Tidström tillägger även att Stockholms och Svenska Ishockeyförbundet just nu arbetar tillsammans för att ta fram en rapport som sammanfattar dagens efterfråga och de framtida behoven för ishockeyn i Stockholm. Vi kan redan i dag konstatera efter diskussioner med föreningar att isytor och ishallar är eftersatta runt om i våra storstäder och framförallt i Stockholmsregionen. Vi behöver skapa en ökad förståelse bland politiker gällande ishockeyn och skridskoidrottens mervärden. Vi ser att ishockey och skridskoåkning ska vara ett tillgängligt och naturligt val för kommande generationer i deras idrottande. Med dagens utveckling är vi rädda att det inte blir så, avslutar Tidström.

Det händer just nu i Stockholmsregionen:

 • Hovet - förslag till lösning väntas till efter sommaren.
 • Sundbyberg - två nya ishallar, inriktningsbeslut förväntas tas 4 juni.
 • Nacka – förstudie att ersätta befintliga isytor på Nacka IP.
 • Järvafältet – tidiga diskussioner om en idrottsanläggning.
 • Tyresö - en ny ishall som ersätter den gamla. Genomförandebeslut taget mars 2018.
 • Sätra - två ishallar ska byggas, varav en ersätter nuvarande. Framskjutet på obestämd tid.
 • Östermalms IP - avvaktar privat initiativ.
 • Kärrtorp - förslag framlagt från idrotten.
 • Spontanisytor i närområden.

 Anläggningen påverkar idrottandet!

Anläggningskommittén, Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Jonathan Westerlund
Epost: Adressen Gömd

Genvägar


Hitta distriktsförbund (SDF)

 

Utställare på Arenadagarna

 • eka
 • istech
 • izomaskin
 • ledsystem
 • martinssons
 • munters
 • nima
 • nordicsport
 • pg
 • polarhall
 • prorink
 • tesab
 • thermokoncept
 • W
 • vepe
 • winn
 • nofall

 _____________________________________________________________________________________

Tre Kronors Huvudsponsorer

 • Beijer
 • scandic_logo_250px
 • skoda_logo_250px
 • ccm_logo

Tre Kronor Partners 

 • upplevelsecenter
 • enervit_logo_250px
 • Pour
 • enervit_logo_250px
 • intersport_logo_250px
 • LiveArena
 • mataki_250x70
 • prosharp_logo_250px
 • Traveller
 • rockklassiker_logo_250px
 • sas_logo_250px
 • sportbladet_logo_250px
 • time_logo_250px
 • neh
 • europcar
 • gainomax
 • Cafe bar
 • Head & Shoulders
 • addpro
 • nocco
 • ågrenshuset
 • Sportivity
 • moreprint

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info