Reklam
    Hem / Anders Larsson: Hockeyn behöver besked i publikfrågan

Anders Larsson: Hockeyn behöver besked i publikfrågan

Välkomna alla hockeyvänner till en ny säsong-hur den nu blir. Det funderar vi på i förbundet, och det gör också alla ledare, spelare, alla anställda och frivilliga i och kring vår sport. Liksom naturligtvis också den stora publiken, runt om i landet.

Coronatiderna påverkar oss alla, och vi gör så gott vi kan för att lätta och lösa problemen. Publikfrågan är aktuell just nu och den är viktig: en fråga om liv och död för många hockeyklubbar. Vi vet ju att en stor del av intäkterna på elitnivå kommer från biljettförsäljning och sponsring och det gäller både herr- och damhockeyn. Men ofta glöms det ju bort att elitklubbarna också har en omfattande verksamhet nedåt, i junior- och ungdomshockeyn och ännu längre ner i åldrarna, både på pojk- och flicksidan. Också den verksamheten påverkas när intäkterna tryter.

Nu behöver vi få in publiken på arenorna. Vi har haft mycket positiva samtal med idrottsminister Amanda Lind om det och via RF har vi ständig kontakt med Folkhälsomyndigheten, FHM.

Det är märkligt att stora varuhus kan ta in nästan hur många kunder som helst, att restauranger också kan göra det och att vissa flyglinjer går fullpackade, medan vi inte får ha publik på våra matcher.

Nu hoppas vi på en förändrad inställning. Hockeyn har jobbat fram ett protokoll som vi tycker ger en lösning på publikfrågan. Det är ett detaljerat protokoll som vi via RF har dragit också med FHM. Vi kan ju sälja biljetter till varannan stol och sprida ut åskådarna, ha ordning och reda vid entréer och utgångar och se till att människor håller avstånd i köerna till kiosker och annat.

Amanda Lind förstår våra problem och har lovat att återkomma i en snar framtid. Ligorna startar snart och hon vet att det här är besked som är viktiga för hockeyn: blir det ingen publik på matcherna så vet jag att vi har klubbar, också elitklubbar, som kommer få det svårt att överleva.

Sådan är verkligheten.

Det finns de som tycker att vi legat lågt i debatten kring publikfrågan, och det är väl både rätt och fel. Visst, vi har avhållit oss från utspel som skapar stora rubriker men som inte leder samtalen framåt. Men vi har samtidigt hela tiden haft sakliga och konstruktiva diskussioner med de som är relevanta i de här frågorna. Alla vet vad detta betyder för svensk hockey och då är en bra dialog bättre än att vi mullrar och ställer krav. Ingen blir klokare av det.

Jag brukar ju säga att svensk ishockey är som starkast när vi jobbar tillsammans. Det gäller nu också fast vi nu jobbar med Amanda Lind och andra ministrar och riksdagsledamöter, med RF och med Folkhälsomyndigheten.

Just i den andan har vi också bildat ett verkställande utskott i förbundet som har mandat att snabbt fatta tävlingsbeslut om villkoren plötsligt ändras. Ett VU som så gott som något skildrar samarbetsandan i svensk hockey: förutom jag själv består VU av SHL:s ordförande Anders Källström, Peter Forsberg som är ordförande i herrarnas elitkommitté och hans motsvarighet på damsidan Cecilia Hager samt Jonas Sandberg, ordförande i tävlingsnämnden.

Samtidigt som vi hoppas på en lösning här i Sverige och också tycker att det ser ljusare ut, så är det tyvärr inte likadant på många ställen ute i Europa. Flera av våra kollegor i de stora hockeynationerna vet inte ens om det blir något spel.

Vi försöker ändå se ljust på framtiden. Vi har planerat för en internationell säsong, närmast med JVM i Kanada över nyårshelgen och U18-VM för damer i Linköping och Mjölby i januari. VM i Riga och Minsk - där Tre Kronor ska spela - har senarelagts två veckor och spelas mellan den 21 maj och 6 juni 2021.

Som sagt: välkommen till en ny hockeysäsong. Nu gör det vi det bästa vi kan av det här.