Reklam
    Hem / Så fördelas statliga stödet till ligaorganisationerna

Så fördelas statliga stödet till ligaorganisationerna

Regeringens kompensationsstöd till ishockeyn på närmare 195 miljoner har tillsammans med ligaorganisationerna fördelats, med extra fokus på jämställdhet och ansvar. Pengarna börjar delas ut den 23 november.

Kompensationsstödet till svensk ishockey delas ut för intäktsbortfall under Q3 och Q4 och uppgår till närmare 195 miljoner kronor. Stödet som baseras på underlag för ekonomiskt bortfall från föreningarna innebär cirka 12 miljoner kronor för Q3 betalas ut direkt till barn-och ungdomsföreningar och 183 miljoner kronor (43% av sökt stöd) fördelas mellan ligaorganisationerna.

 Att ishockeyn tilldelas ett kompensationsstöd på cirka 195 miljoner kronor visar på hur hårt ishockeyn som idrott drabbats ekonomiskt till följd av Coronapandemin. Nästa steg i processen i utbetalningen av kompensationsstödet är att ligaorganisationerna själva tar fram fördelningsunderlag till respektive förening, säger Johan Stark, Generalsekreterare på Svenska Ishockeyförbundet.

Så ser fördelningen av det statliga stödet ut per ligaorganisation:

SHL (14) 107,8 mkr Ytterligare 3,3 mkr avsatt i ansvarspott
SDHL (10) 3,1 mkr Varav 1,8 mkr extra stöd
HockeyAllsvenskan (14) 36,8 mkr Ytterligare 1,1 mkr avsatt i ansvarspott
HockeyEttan (47) 30,7 mkr  

Inför fördelningen av kompensationsstödet har två önskemål framförts från regeringens sida – det ena berör att stödet inte får främja ojämlikhet och det andra är att föreningar som varit ekonomiskt ansvarstagande ska premieras. Johan Stark utvecklar:

 Vi ska komma ihåg att detta inte är ett verksamhetsstöd utan kompensation för tappade matchintäkter på grund av pandemin. Men då SDHL är en liga under utveckling vill vi säkra att vi inte tappar fart så därför har vi, i samråd med de andra ligorna, valt att ge fullt kompensationsstöd till SDHL på sökt belopp.

 Vi har också, tillsammans med ligaorganisationerna, bestämt att avsätta 3% av kompensationsstödet till SHL och HockeyAllsvenskan för att möta önskemålet om ansvarstagande. Stödet kommer att betalas ut längre in i säsongen då vi i samråd med SHL och HockeyAllsvenskan kan se klubbarnas totala ansvarstagande, avslutar Johan.