Reklam
    Hem / Sammanfattning av föreskrifter, råd och riktlinjer för ishockeyverksamhet just nu

Sammanfattning av föreskrifter, råd och riktlinjer för ishockeyverksamhet just nu

Regeringen meddelade 18 december att de rekommenderar att alla kommunala idrottshallar hålls stängda till 24 januari. Denna rekommendation har tolkats olika i våra kommuner.

Beroende av vilket beslut som fattas av regeringen och FHM kring vad som ska gälla från den 25/1 så bör respektive förening ha en dialog med sin kommun om vad som gäller för att ges möjlighet att bedriva verksamhet efter att ha de fått den senaste informationen.

I övrigt gäller samma sak som i övriga samhället, stanna hemma om du har symtom, hålla avstånd, begränsa antalet besökare till ett minimum, var noga med hygien och om möjligt undvik kollektivtrafiken.

Ytterligare information finns i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd samt i Svenska Ishockeyförbundets riktlinjer för barn och ungdomsishockey och verksamhetsprotokollet.

Utifrån Folkhälsomyndighetens föreskrift och allmänna råd från 14 december gäller följande rekommendationer för svensk ishockey:

  • Verksamheten ska om möjligt bedrivas utomhus, om detta inte är möjligt kan den bedrivas inomhus.
  • Ombyte sker i möjligaste mån hemma.
  • Träningen anpassas för att följa de allmänna råden.
  • Barn och ungdomar födda 2005 och senare kan träna hela lag/grupper.
  • Ungdomar, juniorer och seniorer födda 2004 och tidigare kan träna i mindre grupp, 10 utespelare och 2 målvakter.

Gällande matchspel så undersöker Svenska Ishockeyförbundet just nu möjligheten till enstaka matcher för spelare födda 2005 och senare, vilket finns beskrivet i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd. Där ber vi om att få återkomma då vi har ytterligare information om hur det ser ut med möjligheten att nyttja våra ishallar efter den 24 januari. För spelare födda 2004 och tidigare är idag matchspel inte möjligt, men om eller när den möjligheten ges kommer Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med våra regioner och distrikt att stå beredda att arrangera matcher.

Till sist så vill vi vara tydliga med att när det kommer till skolverksamhet som t.ex. ishockeygymnasium så är skolan huvudman för verksamheten och beslutar om hur lektionerna ska och kan bedrivas och när det kommer till den yrkesmässiga ishockeyn (SDHL, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan) så är den undantagen från Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd när det gäller träning och matchspel, men ska i övrigt följa de riktlinjer som satts upp både från myndigheter men också från Svenska Ishockeyförbundet.