Hem / Nyheter DF / Dalarnas Ishockeyförbund ett av pilotdistrikten för de nya spelformerna

Dalarnas Ishockeyförbund ett av pilotdistrikten för de nya spelformerna

Dalarna utmanar begreppet ”riktig hockey”

Under säsongen 2020/2021 testar Svenska Ishockeyförbundet med hjälp av sju pilotdistrikt nya spelformer för barn- och ungdomar. Ett av distrikten är Dalarna.

– Vi som förbund tror att det här kommer vara bra både för barnen och våra föreningar, säger Rolf Rickmo, ordförande för Dalarnas Ishockeyförbund.  Vi har också lyckan att finna en mycket kompetent projektledare i David Holst. David är nu den som kommer att leda vår projektgrupp för implementering.

Barn är inte små vuxna. Med det i bakhuvudet startades ett arbete på Svenska Ishockeyförbundet inom ramen för Hemmaplansmodellen.

- Ser vi exempelvis på fotbollen är det helt givet att spela på 5­, 7­, 9­ och 11­mannaplaner beroende på ålder. Det är viktigt att låta barn växa in i kostymen på det sättet och ha roligt på vägen. Både för att locka spelare, behålla dem och utveckla ishockeyspelare som älskar sporten. Om spelytan blir för stor, blir åkmönstret annorlunda och hockeyaktionerna betydligt färre. Genom att dra ner på yta och deltagare på isen så skjuter puckkontakter och andra hockeyrelaterade aktioner i höjden. Vilket såklart utvecklar, men också skapar en roligare sport, säger Anders Wahlström, barn-och ungdomsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet.

Svenska Ishockeyförbundet har arbetat fram nya anpassade spelformer som sju pilotdistrikt ska prova och utvärdera under kommande säsong. De anpassade spelformerna kommer att gälla från Tre Kronors Hockeyskola upp till U12. Mer konkret innebär de nya spelformerna mindre spelplaner och färre spelare på isen.

– Det blir olika uppdelningar av isen som gör att barnen succesivt får spela på större ytor ju äldre de blir. På så sätt slussar vi in dem i spel på helplan på ett bättre sätt. Dessutom går vi ner till att spela tre mot tre då det kommer att involvera barnen i spelet. Vi är övertygade om att det här kommer att likna ”riktig hockey” mer än nuvarande spelformer, säger Anders.

 Just det uttrycket menar Anders är det vanligaste mothugget han får under samtal med ledare runt om i landet.

– Många definierar spel på helplan som ”riktig hockey”. Men när vi sätter oss in i barnens perspektiv så blir det väldigt långt ifrån just ”riktig hockey” för dem om de tvingas spela på för stora planer. Allt från åkmönster till antal puckaktioner och närkamper blir lidande på en helplan där spelet blir väldigt utspritt.

Dalarna är ett av distrikten som kommer att ingå i nästa säsongs pilottest. David Holst tror att det kan finnas många uppsidor med det nya formatet.

– När jag tittat på förbundets utredning i ämnet, visar de att detta är en utveckling av ishockeyn som verkligen ligger i tiden. Jag tror verkligen att det här kommer att göra sporten ishockey roligare för både barnen och oss runt om. Det blir lättare för ledare att utbilda och guida barnen, samtidigt blir matcherna mycket mer händelserika för de som spelar. Jag tror verkligen att det här kommer hjälpa oss att fostra bättre spelare samtidigt som de har mer kul. Vi tror att den här utvecklingen kommer vara bra för barnen och våra föreningar!

 

Spelformer - Ramverk

Sarg Info

Q A

 

https://hemmaplansmodellen.se/anpassade-spelformer-2/?fbclid=IwAR3qteVmAgaDg4MQYM9Sf-k0xpS-sSbh4iNQYzhvYi-q0Ibka8pZNkXyb2A