Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas killar klara för slutspelet i TV Pucken

13 SEP 2019 16:36
I helgens TV-Puck kvalspel i Östersund var Dalarnas killar illa ute inför gruppspelets sista omgång efter förluster mot Gästrikland (1–3) och Örebro (2–5) – samt segrar mot Medelpad (5–2) och SIF (Svenska ishockeyförbundets lag, 6–0).
  • Uppdaterad: 13 SEP 2019 16:36

Som arrangerande distrikt av slutspelet hade förvisso Dalarna en säkrad kvartsfinalplats redan inför kvalet, men laget ville göra allt för att ta sig dit för egen maskin. Det visar inte minst den dramatiska avslutningsmatchen mot Västerbotten. Det krävdes en dalaseger med minst 5–0, annars skulle västerbottningarna lägga beslag på andraplatsen i gruppen bakom Gästrikland.

Dalarna rivstartade matchen och hade tt kraftigt spelövertag i första perioden, som skott statistiken 27–4 i Dala favör vittnade om. Dalarna hade trots spelövertaget bara en 1–0-ledning efter att Avesta BK:s Axel Erikssons gjorde första målet. Men då bara två perioder spelas i TV-pucken var uppförsbacken brant efter paus.

– Det kändes ändå bra efter första perioden, "Myggen" (huvudtränare Anders Eriksson) har varit med i många år och sa att det var bland det bästa han har sett ett lag prestera. Vi satte en enorm press på Västerbotten, säger Dalarnas andretränare Jan Hammar.

Tack vara två snabba mål i inledningen av andra perioden – signerade Mora IK:s Erik Olhans-Lind – fick emellertid Dalarna hoppet tillbaka.

Halvvägs in i perioden fullbordades sedan bragdinsatsen. Dalarna gick från 3–0 till 6–0 – inom loppet av 47(!) sekunder. Ludwig Laband (Mora IK), Eric Hultgren (Leksands IF) och Alfred Thors (Mora IK) gjorde målen som tog Dalarna förbi Västerbotten i tabellen med två måls marginal.

Smått mirakulöst å ena sidan. Rätt logiskt å andra sidan: Dalarna vann skotten med 49–11 och tvingade Västerbotten till två(!) målvaktsbyten på knappt fem minuter i slutperioden.

Dalarna ställs mot Småland i kvartsfinal den sista oktober.

  – Målsättningen var hela tiden att ta oss dit för egen maskin, även om vi var garanterade en slutspelsplats som arrangör. Därför känns det så skönt att vi kunde avsluta så här starkt. Det förekommer väldigt mycket kritik från andra förbund mot att en kvartsfinalplats viks åt arrangerande län, men nu visar vi att vi hör hemma i slutspelet, säger Jan Hammar som tror att hans lag har goda chanser i månadsskiftet oktober/november.

– Vi har en jättebra grupp utan stora stjärnor men med fyra bra femmor där alla bidrar och kan prestera väldigt bra hockey. Jag såg Norrbotten här i Östersund och tror att de tillsammans med oss kan gå hela vägen. Sörmland och Stockholm Nord har några riktigt bra spelare, men jag tror och hoppas att bredden avgör till slut.

Reportaget är gjort av Mittmedia.

 TABELL/GRUPP B POJKAR

1) Gästrikland – 13 poäng

2) Dalarna – 9 poäng (+10 i målskillnad)

----------------------------------------------------------------

3) Västerbotten – 9 poäng (+6)

4) Medelpad – 6 poäng

5) SIF-laget – 5 poäng

6) Örebro län – 3 poäng

 

TV-PUCKENS KVARTSFINALER POJKAR (31/10)

Ångermanland-Stockholm Nord

Småland-Dalarna

Gästrikland-Södermanland

Östergötland-Norrbotten

 

Semifinaler spelas i Leksand den 1 november  samt den 2 november.

Finaler och bronsmatcher spelas i Falun den 3 november.

 

Biljetter kan köpas på via Svenska Ishockeyförbundets hemsida:

 

https://www.swehockey.se/

 

https://lif-partner19.ebiljett.nu/EventList


Dalarnas Albin Göthe, Martin Åkerström och Ludwig Laband ställs mot Småland i TV-puckens kvartsfinal i Leksand den 31 oktober.

Bild: Sanna Svanebo

 

Skribent: Maria F Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Dalarnas Ishockeyförbund
Pelle Bergs backe 3
791 50 Falun

Kontakt:
Tel: 0725110900
E-post: This is a mailto link

Se all info