Hoppa till sidans innehåll

Svensk ishockey utmanar begreppet ”riktig hockey”

29 MAJ 2020 11:40
Under säsongen 2020/2021 testar Svenska Ishockeyförbundet med hjälp av sju pilotdistrikt nya spelformer för barn- och ungdomar. Vi i Hälsingland följer de nya spelformerna noga och gör vissa ändringar i sin verksamhet redan idag.
  • Skapad: 29 MAJ 2020 11:40

Barn är inte små vuxna. Med det i bakhuvudet startades ett arbete på Svenska Ishockeyförbundet inom ramen för Hemmaplansmodellen.

- Ser vi exempelvis på fotbollen är det helt givet att spela på 5­, 7­, 9­ och 11­ mannaplaner beroende på ålder. Det är viktigt att låta barn växa in i kostymen på det sättet och ha roligt på vägen. Både för att locka spelare, behålla dem och utveckla ishockeyspelare som älskar sporten. Om spelytan blir för stor, blir åkmönstret annorlunda och hockeyaktionerna betydligt färre. Genom att dra ner på yta och deltagare på isen så skjuter puckkontakter och andra hockeyrelaterade aktioner i höjden. Vilket såklart utvecklar, men också skapar en roligare sport, säger Anders Wahlström, barn-och ungdomsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet.

Svenska Ishockeyförbundet har arbetat fram nya anpassade spelformer som sju pilotdistrikt ska prova och utvärdera under kommande säsong. De anpassade spelformerna kommer att gälla från Tre Kronors Hockeyskola upp till U12. Mer konkret innebär de nya spelformerna mindre spelplaner och färre spelare på isen.

– Det blir olika uppdelningar av isen som gör att barnen succesivt får spela på större ytor ju äldre de blir. På så sätt slussar vi in dem i spel på helplan på ett bättre sätt. Dessutom går vi ner till att spela tre mot tre då det kommer att involvera barnen i spelet. Vi är övertygade om att det här kommer att likna ”riktig hockey” mer än nuvarande spelformer, säger Anders.

Just det uttrycket menar Anders är det vanligaste mothugget han får under samtal med ledare runt om i landet.

– Många definierar spel på helplan som ”riktig hockey”. Men när vi sätter oss in i barnens perspektiv så blir det väldigt långt ifrån just ”riktig hockey” för dem om de tvingas spela på för stora planer. Allt från åkmönster till antal puckaktioner och närkamper blir lidande på en helplan där spelet blir väldigt utspritt.

– Jag tror verkligen på den här utredningen och arbetet som ligger bakom de nya spelformerna. Jag tror att det kommer att göra sporten ishockey roligare för både barnen och oss runt om. Som distrikt börjar vi anpassa oss efter de nya spelformerna även om vi i dagsläget inte gör om hela vår verksamhet. Dessa ändringar gör vi. U9 till och med U11 kommer att spela enligt de nya spelformerna. Vi kommer göra ett undantag och det gäller U12 nästa säsong. I U12 kommer vi spela på helplan och 5-5. Det ska bli väldigt spännande att följa och utvärdera spelformerna tillsammans med pilotdistrikten och svenska ishockeyförbundet, säger Per Ängvald Tävlingsansvarit i Hälsinglands Ishockeyförbund.

Fakta Nya spelformerna:

TKH och U9 – 3 mot 3 på 1/6 av helplan

U10 och U11 – 3 mot 3 på 1/4 av helplan

U12 – 3 mot 3 på 1/3 av helplan

U13 och äldre – 5 mot 5 på helplan

Samtliga matcher spelas om möjligt med målvakt och fullstor målbur. Om målvakt saknas ersätts målet med en mindre målbur.

 

Skribent: Per Ängvald
Epost: This is a mailto link

svs_logo_right_250px

Partner

  • Newbody_logo_b_RGB

Våra föreningar

  • Forening-37486-22
  • Forening-1243-22
  • Forening-11673-22
  • HHC logga vit outline
  • Forening-11675-22
  • Forening-2792-22
  • Forening-20714-22
  • Forening-11677-22

 


Postadress:
Hälsinglands Ishockeyförbund
Gävleborgs Idrottsförbund, Box 523
826 27 Söderhamn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info