Hem / Ledare / Tränarutbildning

Tränarutbildning

Ledarutbildning

Som ledare i ett lag har man en mycket viktig funktion. Det kan handla om att man som tränare kan stötta och lära ut spelet ishockey såväl som att man som är materialförvaltare kan slipa ett par skridskor.

Östergötlands Ishockeyförbund erbjuder därför en rad utbildningar varje säsong. Kärnan i utbildningsverksamheten är de tränarkurser som ingår i Utbildningsstegen. Kurserna i utbildningsstegen är färdigpaketerade av Svenska Ishockeyförbundet och vi i distriktet arrangerar dessa.


De högre tränarkurserna håller Svenska Ishockeyförbundet i själva.

 

Rätt tränarbehörighet

Alla tränare i svensk ishockey ska vara utbildade och ha rätt behörighet, detta står utskrivet i Svenska Ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser. Om osäkerhet finns på vilken behörighet som gäller för vilken åldersgrupp och serie, kan man läsa om Tränarlegitimation och om de olika Utbildningsstegen på vår hemsida.

 

Utbildningsplan - Obehörig tränare

Om du som tränare/ledare inte har rätt behörighet för att träna ett lag kan du söka

dispens medan du utbildar dig till rätt nivå. För att få dispens ska en dispensavgift betalas och en utbildningsplan skickas till Östergötlands Ishockeyförbund. Detta är en förutsättning för att få dispens. 


Östergötlands Ishockeyförbund kommer under november månad att fakturera föreningarna dispensavgifter för de tränare som inte har rätt tränarbehörighet. Dispensavgiften betalas tillbaka efter säsong om utbildningsplanen fullföljts. Utbildningsplanen finns att ladda ner på vår hemsida

 

Samverkan med RFSISU

Ett tips till alla föreningar är att kontakta idrottens studieförbund RFSISU Idrottsutbildarna för att samverka kring utbildningsfrågor. På så sätt kan föreningen både få stöd i form av kompetens och ekonomiska subventioner till utbildnings- och utvecklingsinsatser.

 

Stefan af Bjur, Emilia Ramboldt & Fredrik Jansson