Hem / Stålbucklan 2014 - Team Östergötland F16

Stålbucklan 2014 - Team Östergötland F16

Kvalturneringen detta år spelades den 7-8 februari (fredag-lördag) i Strängnäs. Där vi i år spelade i kvalgrupp Öst och mötte Södermanland, Uppland samt Stockholm för att göra upp om vilka två lag som skulle gå vidare till Sverigefinalen.

På pappret en extremt tuff kvalgrupp vilket det även skulle visa sig vara i verkligheten!

Vi började turneringen med att möta Södermanland på fredagen. Efter en mållös första period öppnar vi målskyttet 10 minuter in i 2:a perioden. Tyvärr drabbas vi av något märkligt 4 minuter senare när hela laget tappar spelet totalt och vi slutar ligga på motståndarna lika aggressivt - och släpper in 4 mål på lika många minuter. Förlust 1-4 (0-0, 1-4) trots att vi vinner skotten rätt överlägset med 32-18 (8-13, 10-19). Man bör dock nämna att Södermanland hade turneringens klart vassaste målvakter med 96.88% (Julia som stod mot oss) respektive 96.08% (Ida) i räddningssiffror så det var inte helt enkelt att göra mål på dem.

Lördagen inledde vi med att möta Uppland - ett erkänt svårslaget lag som ofta spelar med en väl intränad och bra struktur på sitt spel. Nu hade våra tjejer bestämt sig för att vi skulle visa att vi inte hade gett upp. Efter en grym kämpainsats slutar matchen med att vi vinner med 3-2 (2-1, 1-1) med skotten 19-19 (12-7, 7-12). Backarna gör ett kanonjobb, våra kedjor jobbar stenhårt och är farliga hela tiden - och vår målvakt Amanda vinner den "interna" kampen mot motståndarnas erkänt duktiga målvakt (Lina) och har en bättre räddningsprocent. Det här hade nog inget av de andra lagen räknat med.

Inför sista matchen mot Stockholm var läget att om vi nådde minst oavgjort resultat efter full tid skulle vi bli tvåa i turneringen (efter suveränen Stockholm som redan var klara vinnare), men annars skulle vi sluta på sista plats pga målskillnad (då vi, Södermanland & Uppland alla tre då skulle sluta på samma poäng). Tjejerna fortsätter att kämpa heroiskt och ger 100% ute på isen, men vi kommer tyvärr inte närmare än 1-2 (0-2, 1-0) med skotten 11-30 (3-15, 8-15). Här började det märkas att vi hade gått hårt på kort med folk hela turneringen - många trötta ben och att Stockholm hade en bredare trupp med många duktiga tjejer... Även här revanscherar vår målvakt sig från första matchen och vinner även här "målvaktskampen" med att ha bättre räddningsprocent än Stockholms dito.

Summa summarum - hade vi gjort ett mål till i sista matchen, eller två mindre insläppta i första och vi hade blivit tvåa. Nu slutar vi istället på sista plats (på målskillnad) den kvalgrupp som troligen var den tuffaste och jämnaste av alla fyra som spelades. Förhandsfavoriten Stockholm lyckades vinna och Södermanland gick för första gången vidare till slutspelet (brukar vara Uppland). Våra tjejer kämpade dock väl och visade att Östergötland är att räkna med.

Våra mål under turneringen gjordes av Emma Eriksson (3st, 1 ass) och Felica Lind (2st, 2 ass).

stalbucklan2014
Efter vinsten mot Uppland