Hoppa till sidans innehåll

Anpassade spelformer-äntligen riktig hockey för barn och ungdomar

28 MAJ 2020 10:51
Inför säsongen 20/21 inför Svenska Ishockeyförbundet nya spelformer som ska optimera utveckling och utbildning av unga spelare. Smålands Ishockeyförbund är ett av sju pilotdistrikt som börjar spela efter de anpassade spelformerna.
  • Uppdaterad: 28 MAJ 2020 10:51

Ramverk>>>>

Sarger>>>>

Q and A>>>>

 Smålands Ishockeyförbund utmanar begreppet ”riktig hockey”

Under säsongen 2020/2021 testar Svenska Ishockeyförbundet med hjälp av sju pilotdistrikt nya spelformer för barn- och ungdomar. Ett av distrikten är Småland.

– Vi tror att det här greppet är bra både för barnen och våra föreningar,säger Peter Johansson, Tävlingschef Smålands Ishockeyförbund.

Barn är inte små vuxna. Med det i bakhuvudet startades ett arbete på Svenska Ishockeyförbundet inom ramen för Hemmaplansmodellen.

- Ser vi exempelvis på fotbollen är det helt givet att spela på 5, 7, 9och 11mannaplaner beroende på ålder. Det är viktigt att låta barn växa in i kostymen på det sättet och ha roligt på vägen. Både för att locka spelare, behålla dem och utveckla ishockeyspelare som älskar sporten. Om spelytan blir för stor, blir åkmönstret annorlunda och hockeyaktionerna betydligt färre. Genom att dra ner på yta och deltagare på isen så skjuter puckkontakter och andra hockeyrelaterade aktioner i höjden. Vilket såklart utvecklar, men också skapar en roligare sport, säger Anders Wahlström, barn-och ungdomsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet.

Svenska Ishockeyförbundet har arbetat fram nya anpassade spelformer som sju pilotdistrikt ska prova och utvärdera under kommande säsong. De anpassade spelformerna kommer att gälla från Tre Kronors Hockeyskola upp till U12. Mer konkret innebär de nya spelformerna mindre spelplaner och färre spelare på isen.

– Det blir olika uppdelningar av isen som gör att barnen succesivt får spela på större ytor ju äldre de blir. På så sätt slussar vi in dem i spel på helplan på ett bättre sätt. Dessutom går vi ner till att spela tre mot tre då det kommer att involvera barnen i spelet. Vi är övertygade om att det här kommer att likna ”riktig hockey” mer än nuvarande spelformer, säger Anders.

Just det uttrycket menar Anders är det vanligaste mothugget han får under samtal med ledare runt om i landet.

– Många definierar spel på helplan som ”riktig hockey”. Men när vi sätter oss in i barnens perspektiv så blir det väldigt långt ifrån just ”riktig hockey” för dem om de tvingas spela på för stora planer. Allt från åkmönster till antal puckaktioner och närkamper blir lidande på en helplan där spelet blir väldigt utspritt.

Småland är ett av distrikten som kommer att ingå i nästa säsongs pilottest. Peter Johansson är tävlingschef i distriktet och tror att det kan finnas många uppsidor med det nya formatet.

– När jag tittat på förbundets utredning i ämnet känns det bra att vi nu tar tag i detta. Jag tror att det här kommer att göra sporten ishockey roligare för både barnen och oss runt om. Det blir lättare för ledare att utbilda och guida barnen, samtidigt blir matcherna mycket mer händelserika för de som spelar. Jag tror även att det här kommer hjälpa oss att fostra bättre spelare samtidigt som de har mer kul och kommer att känna sig mer delaktiga.

Vi i distriktet är överens om att vi tror att det här är ett bra grepp för både barnen och våra föreningar.

Fakta spelformer:

TKH och U9 – 3 mot 3 på 1/6 av helplan

U10 och U11 – 3 mot 3 på 1/4 av helplan

U12 – 3 mot 3 på 1/3 av helplan

U13 och äldre – 5 mot 5 på helplan

Samtliga matcher spelas om möjligt med målvakt och fullstor målbur. Om målvakt saknas ersätts målet med en mindre målbur.

Skribent: Mona Ringdahl
Epost: This is a mailto link

svs_logo_right_250px

 

 

 

 

 

images_logos_2011_CCM_logos_individual_logos_2011_CCM_logo_white_on_red

Postadress:
Smålands Ishockeyförbund
Box 3134
350 43 Växjö

Besöksadress:
Hejaregatan 7
352 46 Växjö

Kontakt:
Tel: 0470795450
E-post: This is a mailto link

Se all info