Hoppa till sidans innehåll

Svensk ishockey utmanar begreppet ”riktig hockey”

29 MAJ 2020 13:00
Under säsongen 2020/2021 testar Svenska Ishockeyförbundet med hjälp av sju pilotdistrikt nya spelformer för barn- och ungdomar. Upplands Ishockeyförbund följer de nya spelformerna noga och gör vissa ändringar i sin verksamhet redan idag.
  • Skapad: 29 MAJ 2020 13:00

Barn är inte små vuxna. Med det i bakhuvudet startades ett arbete på Svenska Ishockeyförbundet inom ramen för Hemmaplansmodellen.

- Ser vi exempelvis på fotbollen är det helt givet att spela på 5­, 7­, 9­ och 11­mannaplaner beroende på ålder. Det är viktigt att låta barn växa in i kostymen på det sättet och ha roligt på vägen. Både för att locka spelare, behålla dem och utveckla ishockeyspelare som älskar sporten. Om spelytan blir för stor, blir åkmönstret annorlunda och hockeyaktionerna betydligt färre. Genom att dra ner på yta och deltagare på isen så skjuter puckkontakter och andra hockeyrelaterade aktioner i höjden. Vilket såklart utvecklar, men också skapar en roligare sport, säger Anders Wahlström, barn-och ungdomsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet.

Svenska Ishockeyförbundet har arbetat fram nya anpassade spelformer som sju pilotdistrikt ska prova och utvärdera under kommande säsong. De anpassade spelformerna kommer att gälla från Tre Kronors Hockeyskola upp till U12. Mer konkret innebär de nya spelformerna mindre spelplaner och färre spelare på isen.

– Det blir olika uppdelningar av isen som gör att barnen succesivt får spela på större ytor ju äldre de blir. På så sätt slussar vi in dem i spel på helplan på ett bättre sätt. Dessutom går vi ner till att spela tre mot tre då det kommer att involvera barnen i spelet. Vi är övertygade om att det här kommer att likna ”riktig hockey” mer än nuvarande spelformer, säger Anders Wahlström.

Just det uttrycket menar Anders Wahlström är det vanligaste mothugget han får under samtal med ledare runt om i landet.

– Många definierar spel på helplan som ”riktig hockey”. Men när vi sätter oss in i barnens perspektiv så blir det väldigt långt ifrån just ”riktig hockey” för dem om de tvingas spela på för stora planer. Allt från åkmönster till antal puckaktioner och närkamper blir lidande på en helplan där spelet blir väldigt utspritt.

Våga tänka nytt, med nya spelformer

– Jag tror verkligen på den här utredningen och arbetet som ligger bakom de nya spelformerna. Jag tror att det kommer att göra sporten ishockey roligare för både barnen och oss runt om. Som distrikt börjar vi anpassa oss efter de nya spelformerna även om vi i dagsläget inte gör om hela vår verksamhet. De ändringar vi gör, är att U11 får spela på halv plan med samma spelsätt som i U9 och U10. Det ska bli väldigt spännande att följa och utvärdera spelformerna tillsammans med pilotdistrikten och svenska ishockeyförbundet, säger Anders Zetterström ordförande Upplands Ishockeyförbund

Fakta Nya spelformerna:

TKH och U9 – 3 mot 3 på 1/6 av helplan

U10 och U11 – 3 mot 3 på 1/4 av helplan

U12 – 3 mot 3 på 1/3 av helplan

U13 och äldre – 5 mot 5 på helplan

Samtliga matcher spelas om möjligt med målvakt och fullstor målbur. Om målvakt saknas ersätts målet med en mindre målbur.

Skribent: Héléne Jonsson
Epost: This is a mailto link


svs_logo_right_250px

Partners

  • ssm

 

 

 

 

 


Postadress:
Upplands Ishockeyförbund
Stångjärnsgatan 8
753 23 Uppsala

Besöksadress:
Stångjärnsgatan 8
753 23 Uppsala

Kontakt:
Tel: 018241910
E-post: This is a mailto link

Se all info