Reklam
    Hem / Domare / 2020-2021 / Södermanland vill involvera fler tjejer i domarkåren

Södermanland vill involvera fler tjejer i domarkåren

23 domare samlades på Södermanlands domarutbildning för tjejer i helgen.

Södermanland satsar på kvinnliga domare

I helgen som gick så genomförde Södermanlands Ishockeyförbund en domarkurs enbart öppen för tjejer som vill bli ishockeydomare - och hela 23 stycken genomförde utbildningen! Under ledning av SDHL-domarna Malin Zetterberg och Alexandra Köhl fick domarna ta sina första steg i domarkåren. 

Vi tog en kortare pratstund med Andreas Ekström, damdomaransvarig i länets Funktionärskommitté om kursen.

Hej Andreas, kan du berätta litet mer om kursen ni arrangerade i helgen? 
Vi från förbundet kände att vi ville involvera fler inom dömningen och då föll det på att locka fler tjejer att börja döma. Ser man tillbaka inom Södermanland så har vi aldrig haft en tjej som dömt högre än ungdomshockey och där har dom lätt blivit bortglömda så vi tog beslutet efter förra säsongen att göra en satsning på en egen domarkurs för enbart tjejer.

Hur gick det till när ni identifierade deltagarna till kursen? 
Då arbetet började under hockeyns sommaruppehåll och många av föreningarna bytte ut sina DAIFare så kollade jag tillbaka under de senaste säsongernas ungdomsutbildningar och kontaktade de tjejer som gått domarkurs ute hos föreningarna. Sen tog jag även kontakt med lagledare för de dam/flicklag som finns inom distriktet för att på så sätt få hjälp att få fram informationen till tjejer som främst spelar hockey.

Vilka var kursen öppen för och vilka var deltagarna? 
Kursen vad öppen rent krasst för att hockeyintresserade tjejer men då det krävs lite mer förkunskaper att kunna åka skridskor mot att exempelvis döma fotboll så blev det självklart att rikta sig mot de tjejer som spelar hockey.

Hur byggde ni upp kursen? 
Själva uppbyggnaden av kursen lät vi Alexandra Köhl och Malin Zetterberg styra över då vi hade möjligheten att få hjälp av två SDHL-domare med en gedigen erfarenhet - något vi är väldigt glada över!

Nu när kursen är avslutad, vad har ni för plan för tjejerna när dom kommer ut i verksamheten? 
Här börjar mitt viktigaste arbete att följa upp tjejerna när de kommer hem till respektive förening så att de får rätt matchning och rätt stöttning från föreningens DAIF men jag kommer även åka ut och kolla på tjejerna när de dömer.

Då årets kurs blev så lyckad, kommer ni fortsätta med den nästa säsong? 
Jag hoppas och tror att vi även nästa säsong kommer köra på detta upplägg men håller tummarna att vi hittar någon av dessa som gick kursen som vill ta nästa steg i sin domarkarriär.

Om man är tjej och vill börja döma i Södermanland, hur går man till väga då?
Kontakta den hockeyförening som finns på sin hemort så hjälper dom till att lotsa den vidare till DAIFen i föreningen.

Svenska Ishockeyförbundet tackar Andreas för pratstunden och vill önska ett stort lycka till åt alla nyutexaminerade domare i Södermanland!