Hoppa till sidans innehåll

Material från genomförda kurser och konvent


mv_konvent

Under Oddset Hockey Games genomfördes ett historiskt första Målvaktskonvent med 97 entusiastiska deltagare som till vardags är verksamma på alla tänkbara nivåer runt om i Hockeysverige.

Här fanns målvaktstränare från såväl Elitserien och Allsvenskan som klubbar i lägre divisioner. Tränare som i sin hemmamiljö instruerar ungdoms- eller juniormålvakter bytte under två dagar tankar och idéer med målvaktscoacher från våra högsta serier och från landslag.

Konventets föreläsningar och diskussioner var en bekräftelse på den öppenhet och vilja att dela med sig av kunskap och erfarenheter som idag genomsyrar gruppen av målvaktstränare. Ett samarbetsklimat som starkt bidragit till den fantastiska utvecklingen på målvaktssidan i Sverige och som också är en förutsättning för fortsatta framgångar. Det var högt i tak och även om diskussionerna stundtals var livliga märktes tydligt den samsyn som i grunden råder bland målvaktstränare när det gäller spelidé, teknik och träningsmetodik.

  Ta del av Thomas Magnussons inledning på konventet

 

Färjestads målvaktstränare Erik Granqvist och Linköpings dito Fredrik Mikko delade med sig av sin gemensamma helhetssyn på målvaktsspelet och bjöd även deltagarna på en djupare inblick i deras sätt att se på olika typer av aggressiva arbetsställningar som moderna målvakter använder och vad som kännetecknar deras arbetssätt.

  Ta del av Erik och Fredriks presentation "Aggressiva arbetsställningar"

 

Frölundas Michael Andreasson och Stefan Persson från AIK pratade om betydelsen av dialog mellan målvaktstränaren och dennes adept för att föra utvecklingen framåt.

  Ta del av Micce och Stefans presentation "Dialogen tar målvaktsspelet framåt"

 

Tre Kronors målvaktscoach Stefan Ladhe avhandlade 10 viktiga aspekter på målvakters spel och träning och använde Elitklubbarnas målvaktstränare som bollplank för att belysa skillnader och likheter i synen på de olika delarna.

  Ta del av Stefans presentation "10 tankar om målvaksspel idag"

 

Dave King med mångårig erfarenhet från NHL, bl.a. som Head Coach för Calgary och Columbus, redogjorde på ett målande sätt för sina erfarenheter av samarbete med olika målvaktscoacher och hur målvaktstränarrollen har utvecklats i Nordamerika.


Magnus Helin från MoDo presenterade sin syn på målvaktstränarens roll med betoning på bedömningar och feedback och gav konventdeltagarna många värdefulla tips ur sitt junior- och ungdomsperspektiv.

  Ta del av Magnus presentation "Målvaktstränarens roll"

 

Sammantaget var Målvaktskonventet en formidabel succé både avseende antalet deltagare, nivån på föreläsningar och diskussioner samt den fantastiska stimulans som en helg tillsammans med alla dessa målvaktsspecialister gav deltagarna.

  Ta del av Diskussionspunkter

 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:00 Skribent: Gustav Griborn

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info