Hoppa till sidans innehåll

Utbildning målvakt


Här har vi samlat information om alla former av utbildning som vänder sig särskilt till målvaktstränare och målvakter. Du hittar tips om såväl kurser som olika former av utbildningsmaterial inom målvaktsområdet.

Tränarkurser

Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med regioner och distriktsförbund arrangerar en mängd olika tränarutbildningar runt om i landet varje säsong. Grunden för svensk ishockeys utbildningar är utbildningsstegen som innefattar stegutbildningar för barn & ungdomstränare, junior och seniortränare samt elittränare. Även speciella utbildningar för målvaktstränare i tre steg ingår  i utbildningsstegen.

Läs mer om målvaktsstegen

Fortbildningskurser

Förutom stegutbildningarna arrangeras flera fortbildningskurser runt om i landet inom olika områden. Om man är förbundstränare (JS2, Steg 3 eller MV 3) måste man gå en fortbildningskurs vart 3:e år för att behålla sin tränarlegitimation.

Anmälan och kursinformation

För information och anmälan till samtliga målvaktskurser klicka här>>

Utbildningsmaterial

Svenska Ishockeyförbundets Utvecklings- och Landslagsavdelning har utarbetat ett utbildningsmaterial bestående av Målvaktspärmen med 130 fullmatade sidor om moderna målvakters spel och träning samt de fyra dvd-skivorna;

• Målvaktens verktygslåda

• Målvaktens träning på is

• Målvaktens fysträning

• Praktisk styrketräning för Ungdoms- och Juniorspelare

Pärmen som används i både spelar- och tränarutbildning belyser i text och bild på ett detaljerat sätt den räddande och den spelande delen av målvaktsspelet och ger också råd och tips om mentala aspekter på målvaktsspelet såväl som träningstips och kostråd.

Om innehållet i målvaktspärmen

I avsnittet Räddande målvakt introduceras delvis nya begrepp för målvaktens tre sätt att rädda, nämligen Täcka/Blocka, Reagera-Blocka och Reagera-Agera.

En speciell del i pärmen ägnas åt en genomgång av Målvaktens ställningar med utgångspunkt från olika aspekter på det stående spelet som kompletteras med andra viktiga ställningar i det moderna målvaktsspelet som butterfly och utgångsläget på ett knä. Eftersom det idag ställs allt högre krav på tekniken och farten i målvaktens förflyttningar, både stående och i synnerhet nere på isen, intar Målvaktens förflyttningsteknik en lika central plats i hela utbildningsmaterialet som den har i själva målvaktsspelet.

I avsnittet Spelande målvakt presenteras hur målvakten kan delta i lagets offensiva spel och den teknik med skridskor och klubba som krävs för att lyckas i det spelet. Vidare behandlas kommunikationens roll samt även en hel del om samarbete i defensiven.

Målvaktens träning innehåller mängder med tips och idéer till såväl målvakter, målvaktstränare som lagtränare. Träningstips som bl.a. omfattar exempel på goda vanor som kan skapa matchlika moment och ge kvalité i träningen.

Målvaktens träning på is är det senaste tillskottet till pärmen. Här ges mängder med övningsexempel indelade i de tre kategorierna Målvaktens egna övningar, Speciell målvaktsträning och Målvakten i lagträningen.

I kapitlet Tänkande målvakt delar Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe med sig av sin syn på vad som kan röra sig innanför masken på en målvakt. Pärmen avslutas med Utrustningstips och ett avsnitt om Kost- och näringslära som naturligtvis är lika viktigt för målvakten som för övriga hockeyspelare.

Beställ Pärmen komplett med DVD-skivor
Beställ enbart DVD-skivor
Ladda ner innehållet i Målvaktspärmen

Uppdaterad: 04 SEP 2014 15:49 Skribent: Gustav Griborn

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info