Hoppa till sidans innehåll

Erika Holst: Det sker en stor utveckling i dam- och flickhockeyn!

05 SEP 2014 16:05
Fler spelare – mer konkurrens – större utveckling!
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:24

Det kan tyckas gå långsamt när man är ”mitt i det”, men siffrorna visar att vi blir fler och kvaliteten på spelet i t.ex. Stålbucklan visar att vi blir bättre.

Rekrytera
Det absolut viktigaste området är att rekrytera fler spelare. Vi behöver fler spelare så att fler lag bildas och fler matcher kan spelas.
Tre Kronors Hockeyskola för Flickor är vårt bästa rekryteringsverktyg. Under säsongen som varit har vi haft ca 2100 flickor i hockeyskolor runt om i landet, detta att jämföra med fjolårets siffra som var ca 1800. En ökning på nästan 17% på ett år känns lovande. Vi har under tre år haft dryga 100 föreningar per år som bedriver projektet TKH Flick, vilket tyder på att det blir fler spelare per klubb vilket är otroligt positivt. Men fler föreningar behöver kliva fram och ansöka, kan vi öka antalet föreningar med Tre Kronors hockeyskola för Flickor kommer antalet tjejer i hockeyn och antalet hockeyspelare i Sverige att öka.

World Girls’ Ice Hockey Weekend

Internationella Ishockeyförbundet har projektet ”World Girls’ Ice Hockey Weekend” (WGIHW) för att utveckla damhockeyn globalt. Föreningar runt om i världen anordnar tjejhockeydagar samma helg.
Kommande säsong är WGIHW 11-12 oktober och nytt för i år är att föreningar som ansöker om TKH Flick projektet även kan ansöka om ett bidrag för att genomföra WGIHW. Att genomföra en tjejhockeydag/”prova-på” dag i början av oktober är ett utmärkt sätt att få tjejerna till ishallen för att sedan få dem att stanna kvar i hockeyskolan.

Jobbet måste ske i föreningarna
Jag har sagt det förr och säger det igen. Svenska Ishockeyförbundet och Internationella Ishockeyförbundet kan ta fram projekt för att rekrytera tjejer till hockeyn, men det är föreningarna som måste göra jobbet. Föreningen behöver ha någon/några personer som ser till att tjejerna får möjligheten att prova att spela hockey, ge tjejerna chansen att fastna för världens roligaste sport.

Fler spelare = ökad konkurrens
Kvaliteten på flickhockeyn har även den gått framåt mycket bara på det sista året. Om vi tittar på Stålbucklan där vi den här säsongen hade betydligt jämnare och bättre spelare i samtliga lag, vi hade jämnare och bättre matcher i slutspelet. Lagens förberedelser och organisationer likväl som arrangemanget utvecklas hela tiden. Jag ser redan nu fram emot Stålbucklan 2015. Vilka spelare har tagit ytterligare steg framåt? Hur många distrikt kan ställa upp med lag och kan någon utmana Ångermanland som vunnit de två första turneringarna?

VM på hemmaplan 2015
Med den utveckling som sker blir kommande säsong intressant när den drar igång i höst. Hur många föreningar kommer att köra TKH Flick och tjejhockeydagar? Kan Stålbucklan fortsätta sin fina utveckling år efter år? Vad blir resultatet av den sommarträning som lagen nu visar upp i social media? Framförallt, kan damkronorna följa upp ett bra OS i Sochi med ett riktigt bra VM på hemmaplan i Malmö under månadsskiftet mars/april. Kan hockeysverige, dam- och flickidrottssverige se till att vi fyller arenorna i Malmö skapa en folkfest?

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info