Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Filmklipp och analyser från Juniorkronorna!

05 SEP 2014 15:43
Få en insyn i ledarstabens arbete!
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:25

Juniorkronorna inledde säsongen med ett träningsläger i Montreal följt av matcher i Lake Placid och Sherbrooke.

Träningarna

Huvudtränaren Rikard Grönborgs kommentarer om träningslägret:

Först och främst var upplägget med träningslägret en stor succé där vi bodde och tränade på Concordia University i Montreal där boendet, maten och ishallen var inom gångavstånd.  Detta innebar en unik möjlighet för varje spelare att få de förberedelserna som behövdes för att träna två hårda pass om dagen.  Tack vare detta läger vi kunde vi gå igenom vår spelidé med en stor noggrannhet både på isen och med video. På isen fokuserade vi mycket på att implementera olika spelsituationer och ha olika tvåmåls-teman för att spelarna skulle få en chans att få repetition av att kunna aktivt agera utefter olika situationer. Alla träningar var filmade där vi kunde gå tillbaka och diskutera olika situationer med spelarna. Det viktigaste med detta är att spelarna skulle spela med ett aktivt tänk men framförallt se till att alla tävlade oavsett i vilken situation.

Nedan kan du se några exempel på vad vi tränade på: 

1. Målskytte

Skjut snabbt och var noggrann i alla avslut 

2. Spela klart

Spela klart övningarna och ta returerna precis som på match

 

3. Spelvändningar

Rörelse med puck och medspelare som gör sig spelbara

4. Boxa ut

Håll bort motståndarna från området framför mål

 

Assisterande tränaren Anders Johansson berättar om arbetssättet kring träningarna:

Målet är att vara tydlig i hur vi vill spela och att spelarna så snabbt som möjligt ska lära sig spelidén till matcherna. Vi bryter ner olika detaljer från spelidén till isträningarna. Vi har olika teman på olika isträningar att träna på dessa detaljer (t. ex. Presspel i A-zon/mittzon, Backchecking, Försvarszon-Boxa ut, Driva mot mål-Returer m.m.). Vi måste ge spelarna rätt "arbetssätt" i att lära sig nya detaljer och där är repetition viktigt, "höra - se - göra" så ofta det går. 

Om temat t. ex. är backchecking på träningen:

- Kort videogenomgång innan träning från spelidén hur vi ska agera/backchecka i matcherna.

- Bryter ner olika övningar så vi tränar på detaljer i backcheckingen både för backar, forwards och sammarbetet.

  Bryt övningen och ge feedback på olika detaljer under träningen - tydlighet är viktigt.

- Övningar byggs på och olika moment tränas i olika situationer, vi använder även tvåmålsspelet på

  att träna på detaljer (börjar tvåmålsspelet med någon detalj i spelet/backcheckingen).

- Videofilmar träningarna för att kunna ge feedback till spelarna efter.

- Efter träningen; Videoanalys - feedback med bilder på spelarna och egna synpunkter.

Du kan se filmklippen från landslagens spelidé på länken nedan.

Till Landslagens spelidé

 

Målvakter

Målvaktstränaren Nizze Landens berättar hur han jobbar med målvakterna:

Vid förmiddagspasset så har vi i regel 15-20 min avsedda enbart för målvakterna då vi dels nöter på individuella saker samt de 4 detaljerna som jag tycker skiljer sig från spelet hemma, närspel/stolpar, trafik mot/framför målet, returkontroll samt spelet runt mål. Under ordinarie pass så jobbar jag både med målvakter och utespelare, målvakter oftast men även med forwards positionering kring målet och målskyttetänk samt med backarna oftast förhållningssätt back målvakt. Sen assisterar jag Rikard och Anders att driva träningen samt trycka på de knappar de lyfter fram allmänt och i spel idé.

Vid matcherna så har jag en kamera som fokuserar på målvakten samt även boxa ut klipp på vårat spel framför defensivt mål. Analys på matchen tillsammans med målvakten görs i princip alltid dagen efter i samband med morgonträningen om det funkar. Assisterar även videocoachen Johan Andersson i matchen med information av händelseförlopp på isen.

 

Matcherna

Efter träningslägret reste vi vidare till Lake Placid och matcher mot USA och Finland för att avsluta med en match mot Ryssland i Sherbrooke, CAN.

Matchresultat:

USA White 4-3

USA Blue 6-2

USA 1-7

Finland 2-4

Ryssland 4-5 e str

Huvudtränaren Rikard Grönborgs kommentarer:

När vi sedan tittar på våra matcher var det en hel del spelmoment som var bra men framförallt spelvändningar, ingångar och utboxningar runt eget mål. Vi hade dock stora problem med att hela tiden spela aggressivt och aktivt, speciellt i egen zon. Vi tycker att det var en stor skillnad när vi var aktiva och aggressiva för då återvann vi pucken snabbare och hade mer puck. När vi var aktiva tog vi också bättre beslut och hade mer delaktighet ifrån alla spelarna. Något annat som vi verkligen tryckte på alla träningar och matcher var målskyttet.  Internationellt sett är målskyttet något som svenska hockeyspelare ligger efter andra nationer speciellt på ungdoms- och juniorsidan.  Vi jobbade mycket under träning på att alltid spela färdigt situationer med hög intensitet. Eftersom alla lag idag är bra på att ligga i skottlinjen jobbade vi även att hitta andra ”targets” att skjuta på än bara målet, t.ex. klubbor och sarg. Målskytte är något vi kommer att fortsätta fokusera på under alla samlingar vi har under säsongen.”

Nedan kan du se några filmexempel på delar av vårat spel

1. Spelvändningar & Ingångar

2. Aggressivt spel i försvarszon

3. Sätta press i offensiv zon

4. Boxa ut

Videoanalys

Videocoachen Johan Andersson berättar om videoanalysen

Under matcherna livetaggar jag matcherna där jag tar ut sekvenser på vår spelide, taggar varje spelares tid på iden,  Jag tar även ut individuella klipp på alla spelare. Efter matchen samlas laget och tittar på sina egna byten i sina enheter. T ex backpar 1 sitter tillsammans och går igenom matchen. Dagen efter match sammanfattar vi matchen genom en videoteori på ca 10 minuter där vi går igenom vad som varit bra och vad som kan bli bättre. Fokus ligger på att hitta bra sekvenser på vårat spel. Efter turneringen sammanställs alla individuella klipp  på spelarna genom en individuell spelarfilm med bra exempel som de laddar hem till sin dator, surfplatta eller mobil.

 

Sammanställt av Rikard Grönborg, Anders Johansson,  Nizze Landén och Johan Andersson

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info