Hoppa till sidans innehåll

Rapport från regionslagsturneringen

28 OKT 2014 08:00
U18 Dam:s förbundskapten Henrik Cedergren analyserar
  • Skapad: 28 OKT 2014 08:00

Regionsturneringen för U18-dam har återuppstått och helgen 3-5 oktober spelades 8 matcher i Märsta med de bästa tjejerna födda 97 och 98 som ett led i en satsning på att både bredda och ge tjejerna en möjlighet att tävla mot jämnåriga.Spelarna i de olika lagen kommer från Piteå i norr till Malmö i söder och ett 20-tal av dem spelar till vardags i Riksserien medan andra spelar division 1 eller i pojklagsserier.

Det var nog en del oroliga spelare som klev ut på isen på fredagen för att spela de inledande matcherna men man kan konstatera att det inte är något fel på viljan att prestera då farten och kampen tilltog under helgen. Det är ju också ett tecken på att det finns ett behov av att spela många jämna matcher där varje spelare får chansen att spela i situationer de kanske inte alltid får göra i sin hemmiljö.

Under gruppspelet var lag Öst det starkaste laget och vann samtliga tre matcher även om det var kamp större delen av matcherna. Man hade ett lag med bra fart som höll ihop spelet bra och där toppar som Sara Hjalmarsson, Martina Brolin och Felicia Linder visade att de vill vara med och tävla om platser till Elitcampen och landslag.

Lag Väst fick en trög start men kom snabbt tillbaka och avslutade gruppspelet med två segrar mot Syd respektive Norr, ledda av Hanna Sköld, Ida Nikula, Wilma Johansson, Maja Wessling och bra målvaktsspel av Julia Markevich.

Laget från Norr spelade med hög fart och bra puckkontroll i gruppspelet men hade svårt med effektiviteten och hamnade ofta i hörnorna utan att skapa riktigt farliga målchanser trots att laget innehåller många skickliga spelare. Mariam El-Mahmadi var den spelare som stack ut på ett positivt sätt med sin fina skridskoåkning och en bra blick för spelet. Andra spelare i norrlaget som förtjänar ett omnämnande var Moa Wernblom, Moa Viklund och målvakten Emma Söderberg.

Lag Syd kom till start med färre spelare än övriga och hade det tufft till att börja med då laget var hårt tillbakapressade av Norr och kanske inte riktigt var förberedda på att tävla från start. På lördagen växte laget trots förlust mot Lag Väst och i den sista gruppspelsmatchen var det en helt annan inställning och arbetsinsats laget visade upp trots uddamålsförlust mot Öst. Lagkaptenen Jessica Adolfsson, Emma Johansson, Sandra Eklund, Amanda Andersson och Linnea Andersson är värda att nämnas extra även om hela laget ska ha en eloge för sin inställning och arbetsinsats efter den tunga inledningen.

Söndagen började med match om bronsmedaljen där Norr startade matchen på ett övertygande sätt och hade en 3-0 ledning innan första perioden var över.

Man startade även den andra perioden på samma sätt och kunde öka på till 4-0 inom 2 minuter men Syd jobbade hårt och kunde i slutet på matchen pressa hårt mot Emma Söderberg men utan att lyckas göra mål. Lag norr tar med sig bronsmedaljen men kommer säkerligen tillbaka efter en ädlare medalj nästa år.

Finalen mellan Öst och Väst blev inte lika jämn som man kanske väntat sig efter gruppspelet och lag Väst, som växt från match till match, kom till finalen och presterade sin bästa ishockey när det gällde som mest och vann både skottstatistiken stort och matchen med 4-0.

Många i lagen förtjänar beröm men det är bara att gratulera Väst till guldet!

Klicka här för fullständiga resultat

Skribent: Henrik Cedergren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info