Hoppa till sidans innehåll

Tyresö Hanviken satsar på flickhockeyn!

25 FEB 2014 12:03
Läs artikeln!
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:25

Inom Tyresö Hanviken Hockey har man noterat ett ökat intresse bland yngre flickor att börja spela ishockey. Johan Österman, ansvarig för hockeyskolan i föreningen, säger att det är ett tydligt trendbrott jämfört med tidigare år eftersom tillökningen har varit långt större än vad man är vana vid. Det är något som vi aktivt vill ta tillvara på, säger han. Vi har i flera år försökt att få igång en satsning på flickhockeyn men underlaget har varit alldeles för klent, berättar Johan. Den här säsongen fanns dock tillräckligt många befintliga och nya och intresserade flickor och därför startades en ny träningsgrupp med egna tränare. Vi vill ta hand om dessa flickor på bästa möjliga sätt och ge dem chansen att utveckla ett livslångt hockeyintresse och förhoppningsvis även öka intresset för flickhockeyn generellt.

Den nybildade flickgruppens medlemmar är födda 2004-2009 och består av drygt tjugo spelare, ringar på vattnet har redan lockat några extra medlemmar och man hoppas förstås på ännu fler. Varannan vecka tränar de tillsammans i flickgruppen men de har sin hemvist i blandlag tillsammans med pojkar där den vardagliga träningen bedrivs. Om allt med flickgruppen faller väl ut kommer antalet träningar att utökas och det lite kortsiktigare målet är att anmäla ett lag till seriespel i Flickor B säsongen 2014/2015. Där får flickorna spela med och mot andra flickor vilket sker i poolspel ungefär en gång i månaden. Det något långsiktigare målet är att satsningen skall öka intresset för flick- och damhockey i Tyresö med omnejd och att man skall kunna bygga upp både flick- och damhockeyn i föreningen underifrån med egna spelare.

Som tränare för gruppen har man tidigare damlagsspelarna Sandra Uitto och Sofia Liljegard samt Anders Willix som tidigare spelat i Tyresö HKs A-lag och som även har sin dotter i gruppen. För att hitta några andra förebilder att se upp till bjuds även spelare från Tyresö Hanvikens ungdomslag in, t ex Jessica Kollberg som syns på bilderna och som spelar med föreningens A-pojkar.

Vid gruppens allra första träning tillsammans hade man ett riktigt fint besök då Erika Holst var med både på isen och i omklädningsrummet. Erika som är utvecklingsansvarig för flick- och damhockeyn inom Svenska ishockeyförbundet blev snabbt en favorit bland flickorna och efteråt uttryckte hon både beröm och beundran över Tyresö Hanvikens nya satsning. Även Erika känner att flickhockeyn har lite medvind och hon tror att det är denna unga generation som på riktigt kommer att ta upp kampen med de största damhockeynationerna med Kanada i spetsen. Hur det går med det och hur Tyresö Hanviken Hockey lyckas med sin satsning får framtiden utvisa. Känslan är ändå att svensk flickhockey rent generellt håller på att växa sig större och starkare.

Text och bilder av Fredrik Nyström

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info