Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Uffe Lundberg: Innanför-hockey är vår utmaning!

20 JUL 2014 08:00
Vi måste ta oss in i de heta områdena!
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:25

Efter att ha varit på plats och sett slutspelen både i J20-VM i januari och J18-VM i april blir min analys tämligen glasklar. Juniorkronorna förlorar finalen i sudden death och Småkronorna åker ut i semifinal, så det är knappast några debacle jag refererar till, men inte heller resultatmässigt ”Svensk Ishockey –världens bästa” som visionen lyder. Vår stora utmaning är att utveckla ”innanför-hockeyn”!

Vad ger belöning?

Med ”innanför-hockey” menar jag att vi ska hitta medel att ta oss in betydligt oftare och vara mer potenta i det heta området framför mål. Där all statistik föga överraskande påvisar att matcherna avgörs. Att vinna insidan i banan och inte hamna i områdena ut mot sargen. I Lappeenranta där J18-landslaget kom fyra var det extra tydligt. Det USA (semifinal) och Kanada (bronsmatch) var bättre på var just detta. I övrigt såg jag faktiskt inget lag som totalt sett var bättre än Sverige. Då åsyftas både spelet med puck: Passningar/mottagningar, kreativa lösningar och spelbarhet. Liksom spelet utan puck: press, återtagande, backchecking, utboxning och skottäckning. Det är bara det att ”utanför-hockey” i anfallszon inte ger tillräckligt bra belöning.

Spelet här hemma

Hur såg det ut i vårt nationella mästerskap för J18 och J20 då? Detta mönster gick att urskilja, men inte alls lika tydligt. Inte alls samma höga nivå som VM av naturliga skäl eftersom det är landets och inte världens bästa spelare i aktion. Dessutom möter man spelare utbildade i samma system och lag med i stort sett samma spelidé. På något vis slätar detta ut delmomenten i spelet. Jag sitter absolut inte på alla svar utan efterlyser en debatt om hur vi kan minska gapet mellan vad som krävs nationellt och internationellt. Mycket är bra i våra juniorserier inklusive slutspel, därav kittlar tanken på hur vi tillsammans kan göra den ovan nämnda delen av spelet ännu bättre.

De goda vanorna

Vi har under ett antal år jobbat med spelet mot mål. Skottet, stanna framför mål, skymmare, returtagare, spela klart, tävla –vinn kampen. Denna väg får vi inte vika av ifrån. För att det ska bli ett ryggmärgsbeteende på riktigt är min fullständiga övertygelse att spelarna måste uppleva detta varje träning. På varje övning som innehåller målskott. Jag tror inte det går att ställa om bara för att det är match. Till nästa säsongs Camper har vi försökt ta detta ett steg till med större press på skytten, vilket ställer högre krav på oannonserade skott i hög fart. För det är de facto så att juniorspelare som öser in mål i våra juniorserier i vissa fall inte får fram pucken till målet internationellt. Det hinner komma ett blad eller ett ben emellan gång efter annan.

Utvecklingstakt av olika moment

Kan det vara så att svenska spelare är senare utvecklade i delar som påverkar spelet mot mål helt enkelt? Vi har ju onekligen en helt unik tillförsel av spelare till NHL och ett färskt både VM-guld och OS-silver (VM 2014 har just börjat i skrivande stund). Finns svaren på skillnaderna i vår idrottsliga tradition snarare än något annat? En intressant föreläsning av PG Fahlström i samband med Oddset Hockey Games gav ”förvirring fast på en högre nivå” (som han själv uttryckte det) kring talangutveckling. Skulle vi rentav ligga fel i utvecklingsplanen om vi vann J18-VM år efter år? Är grunden stabilare och toppen högre som senior om man lugnt och metodiskt skyndat långsamt i spelarutbildningen? Det är värt att tänka på i en tid då nationerna vi möter satsar allt mer, inte minst ekonomiskt, på sina ungdoms- och juniorlandslag.

Nuläge ger nyläge

Det var en liten utsvävning. För att komma tillbaka till det konkreta spelet och innanför-hockeyn hoppas jag att Hockeykonsulenternas föreningsbesök med temat skott gångna säsongen kommer ge effekt. Liksom att vi bara har sett början på en skottramps-explosion vid ishallar och i bostadsområden. På vårt ansvar, Utveckling och Landslag, ligger dessutom att bli ännu bättre på att förmedla hur det internationella spelet ser ut. Med rörliga bilder och rapporter utkommunicerade brett. Nämnas kan också att de Hockeykonsulenter som även är/varit på landslag planerar att ha internationellt spel som tema för några specialkvällar nästa säsong. Riktad mot rätt målgrupp naturligtvis. Min bild av nuläget ger vid handen att vi måste vara uthålliga och konsekventa med de goda vanorna i spelet mot mål. Samtidigt som vi tänker kreativt i sökandet av nya nycklar. Tänka utanför boxen, för att även på juniorsidan verkligen ta oss in i andra nationers dito!

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info