Hoppa till sidans innehåll

Arbetet som videocoach i Juniorkronorna

26 SEP 2015 08:00
Här får du komma in bakom kulisserna på Juniorkronorna och få veta
  • Skapad: 26 SEP 2015 08:00

Detta är en sammanfattning av hur Juniorkronornas videocoach Johan Andersson arbetade under en två veckors samling 

 

Förberedelser innan avfärd

När truppen är uttagen gick ett mail ut till alla uttagna spelare med en länk där spelarna kan se filmklipp på vår spelidé. Det är åtta st klipp på ca 1 minut som kortfattat beskriver olika delar i spelet med och utan puck för att spelarna ska få en bild av spelet redan innan vi samlas.

 

Träningsanalyser

Innan varje träning har vi en kort genomgång på ca 5-10 minuter där sekvenser från spelidén gås igenom på en projektorduk i omklädningsrummet. T ex om vi ska träna på spelvändningar. Då visar vi några matchsekvenser från spelidén på spelvändningar, för att sedan gå ut och träna på det. Ett bra sätt att göra det tydligt för spelarna vad som ska utföras och på vilket sätt det ska utföras på.

Träningarna filmas och livetaggas både ur ett lag- och spelarperspektiv. (livetagging= klipp tas ut samtidigt som filmningen pågår)

Sekvenser från träningen presenteras sedan på ett möte på ca 5 minuter med hela laget. Individuella sekvenser från träningen får spelarna se tillsammans med videocoachen vid korta individuella samtal på 2-3 minuter.

Vid träningar av Penalty Killing och Power Play fick PK-coachen Anders Johansson filmklipp att analysera tillsammans med spelarna. Varje PP-enhet sitter tillsammans och tittar på sina träningssekvenser för att hitta bra och mindre bra delar i spelet. Målvaktscoachen Nizze Landén filmer målvakterna med ipad och visar efter träningen.

 

Innan match

Innan varje match analyseras motståndarnas spel och en scoutinggenomgång på ca 10 minuter tas fram. Här ligger fokus på att hitta saker vi ska utnyttja samt se upp för i motståndarnas spel.

 

Scoutingrapporten utgår ifrån dessa punkter:

Spelvändningar och ingångar

Spel i offensiv zon

Presspel

Spel i defensiv zon

Power Play

Penalty Killing

Tekningar

 

Scoutingrapporten avslutas med en sammanfattning där tre stycken nycklar i vårt eget spel tas fram och visar ett exempel på hur vi ska utföra det.
(Under VM turneringarna tillkommer några delar som t ex analysera motståndarnas centrar, svagheter och styrkor hos motståndarnas målvakter. )

Under match

Matcherna livetaggas utifrån en mall framtagen från landslagens spelidé. Under matcherna sitter videocoachen och målvaktscoachen tillsammans och hjälps åt med att se vad som händer i matchen.

Videocoachen finns tillgänglig för spelare och coacher att se klipp i paus som t ex i detta filmklipp när några spelare kollar igenom sitt power play

Dessa klipp tas ut under matchen:

 

Spelet med puck:

Spelvändningar

Ingångar

Spelet i offensiv zon

Skott framåt

Målchanser framåt

 

Spelet utan puck

Press

Backchecking och Gap Control

Försvarsspel defensiv zon

Boxa ut

Blockade skott

Tacklingar

Skott bakåt

Målchanser bakåt

 

Övrigt

Speltid - Varje Forwardsline, Backpar, PP- och PK-enhet får sina byten taggade för att enkelt kunna ses i efterhand. 

Special Teams - PP och PK klipp tas ut och ges till respektive ansvarig coach 

Individuella klipp - Under match taggas sekvenser kopplade till respektive spelare för att kunna visas i efterhand. 

 

Kommunikation mellan bänk och videocoach

På VM där Juniorkronorna har en extra bänkcoach används walkie talkies mellan assisterade coach och videocoach där direktfeedback ges med t ex vilka tekare som är hetast, hur motståndarna skapar sina målchanser, om det är något i vårat spel som vi måste förbättra. I filmklippet som finns på länken nedan från Viasat Hockey kan du se mer om hur det fungerar

Videocoach

Till klippet

 

Efter match

 

Individuella byten

Efter matchen överförs allt till flera datorer och sätts upp i ett konferensrum. Efter middagen ansluter spelarna och tittar på sina byten tillsammans med sin backpartner eller forwardsuppsättning. På så sätt kan de tillsammans utvärdera matchen. De tittar enbart på sina egna byten vilket gör att en sittning tar ca 20 minuter. I filmklippet nedan kan du sexempel på hur det ser ut.

Analys

En analys av vilka delar i spelet som varit bra samt mindre bra görs av videocoachen och levereras till huvudcoach Rikard Grönborg. Denna rapport visas för laget dagen efter match.


Statistik

Utifrån de taggade sekvenser tas statistik ut t ex målchanser, blockade skott, tacklingar, plus & minus m.m. Även vilka som är inne på isen vid varje målchans framåt och bakåt för att få en bild av hur de spelade. 

Individuella samtal och spelarfilmer

Under turneringen har spelarna individuella samtal med videocoachen där individuella matchklipp gås igenom. Varje spelare har även fått ta fram ett-två förbättringsområden i deras spel.

 

Efter hemfärd

Efter turneringen får varje spelare en individuell spelarfilm på 3-4 minuter skickad till sig på en länk, Filmerna fokuserar på styrkor i spelet, men också några delar som kan förbättras. En uppdatering görs även av speliden för nästkommande turnering.

 

Arbetet i siffror

44 st individuella möten med spelarna (ca 5 min)

8 st träningsgenomgångar

4 st scoutinggenomgångar

4 st sittningar där spelarna kollar på sina egna byten

4 stycken scoutade matcher

4 st egna matcher som livetaggas och efteranalyseras

3 st matchgenomgångar

Skribent: Linus Berg

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info