Hoppa till sidans innehåll

"En ung hockeyspelares dröm" - NHL draften

04 MAJ 2015 07:00
Psykologiska tränarna Ola Berggren och Pär Pettersson samtalar om NHL-draften
  • Skapad: 04 MAJ 2015 07:00

– Pär har du tänkt på att det finns många drömmar som uppfylls inom ishockeyn men också drömmar som släcks. – Jag håller med, men är det något speciellt du tänker på Ola. Jag tänker på att alla hockeyspelare jag mött har en dröm att spela i National Hockey Leuge (NHL). För några få blir den drömmen sann men för det stora flertalet så stannar det vid en dröm. Det är sant men för några hockeyspelare så får de vara med om den årliga NHL draften och det första stora steget mot NHL. – Ola, vi båda två har ju läst om den, sett bilder därifrån och pratat med spelare som varit där och du hade förmånen att besöka draften 2010, eller hur?  – Ja det var en häftig upplevelse och om du vill så kan jag berätta om den, - jag gör det jag tror att läsarna skulle uppskatta det.

Det är den 25 juni, det är midsommarafton i Sverige men jag befinner mig i Los Angeles, i Staple Center som är Los Angeles Kings hemmaarena men som nu är värd för den årliga NHL-draften. Jag måste säga att det är en märklig syn som jag ser. Det är nästan fullsatt på läktaren och på isen så trängs NHL-lagens representanter runt stora bord, varje lag är representerat av minst 15 personer.

På läktarna sitter spelarna i sina fina kostymer med färgglada slipsar. De flesta av de 17 -18 åringar som ska bli draftade har nog kostym för första gången. Men är kostym dresscode så är det. Bredvid spelarna sitter föräldrar, syskon och ibland mor och farföräldrar. Det finns en förväntan i luften, vilka blir draftade? Och i vilken runda? För de som inte är involverade i ishockeyns värld och språkbruk kan det tyckas ganska suspekt att spelarna tingas för de olika NHL-lagen men för unga spelare som fortfarande går i skolan är det en dröm. Under den här säsongen 2009-2010 är det spelare födda efter 15 september 1991 och de som är födda före 15 september 1992 som har möjlighet att bli draftade. Det är ju väldigt många som spelar ishockey och att få bli tingad av ett NHL-lag är ganska unikt.

Under den här säsongen har de bästa draftbara spelarna mött NHL-lagens representanter vid ett flertal tillfällen och fått svara på frågor varför lagen ska välja just honom. Vissa lag har också haft personlighetstester för att ”mäta” karaktären så man inte köper ”grisen i säcken”. När man som jag jobbar med beteenden så undrar man hur stor vikt lagen lägger på att hitta ”rätt karaktärer.”

Helt plötsligt blir det tyst i arenan när NHL bossen Gery Bettman intar scenen och skådespelet kan börja. De ”bästa spelarna” ropas upp tidigt och får tillsammans med lagens representanter inta scenen och posera framför TV-kameror och den jublande publiken. Efter två dagar är draften slut. Det finns vissa spelare som åkt ända från Sverige i förhoppning att bli draftade men tyvärr så fanns det inget lag som tingade dem. Hur känns det för spelaren? Hur tar han det? ”Biter han ihop” och tänker att jag minsann ska visa dem eller blir han sårad och kränkt och tappar tron på sig själv?

– Ola, ibland undrar jag hur vi inom ishockeyn tar hand om de frågor som ibland tynger våra spelare och som gör att de inte kan spela på den nivå de skulle kunna för att de inte får hjälp att sortera sina svåra frågor och tankar. En bra prestation handlar väldigt mycket om att du har bra teknik, bra fysik och bra inställning till dig själv och din omgivning. Det är väldigt lätt att vi slarvar med det sistnämnda men det kommer för eller senare att straffa sig. Du har rätt Pär och här finns det väldigt mycket att tjäna för de lag som tänker på de här frågorna och utvecklar spelarna så de kan leda sig själv i med och motgång och dessutom ge energi till sina medspelare.

Skribent: Ola Berggren & Pär Pettersson

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info