Hoppa till sidans innehåll

Örebro Hockey Ungdoms flicklag växer "Många föräldrar har ringt och sagt att deras döttrar vill prova på hockey"

05 FEB 2016 08:00
Läs mer om Örebros flicklag och se deras egna film som producerats för att informera om verksamheten.
  • Skapad: 05 FEB 2016 08:00

Filmen är producerad av Örebro Hockeys spelare Felicia Ahlqvist

 

Intervju med lagets tränare Sofie Wallin

 

Hur många spelare har ni i flicklaget?

"Vi är cirka 40 spelare. Vi delar in tjejerna i två eller tre grupper efter nivå. De yngre tjejerna spelar på halvplan och de äldre på helplan. Spelarna är mellan 5-15 år."

Gör ni något speciellt för att rekrytera fler spelare?

"Vi har gjort mycket. Annonserat på skolor, varit synliga på andra idrotters evenemang, delat ut flyers på Örebro Hockeys matcher. Varit på isen och blivit intervjuade på Örebro Hockeys matcher i periodvilan. Fått utrymme i lokala tidskrifter. 

Under säsongen har ni producerat en film om er verksamhet. Hur kom ni på den idén?

"Felicia  Ahlqvist Askemark som går på gymnasiet och började spela hockey förra säsongen. Hon hade som projektarbete i skolan att göra en film. Hon frågade om jag tyckte det var en bra idé att göra en film om flicklaget och på den vägen är det! Syns man finns man! Många föräldrar har ringt och sagt att deras döttrar skulle vilja komma ner och prova på hockey! 

Har du några tips till andra föreningar som funderar på att starta flicklag!

"Var öppen för nya former av lag. Istället för att ha begränsningar kring ålder och kunskapsnivå så välkomna alla! Vi har låneutrustningar som gör det möjligt för alla att spela hockey. Jag ser även att ledare är viktiga, att ha kvinnor/tjejer som ledare är viktigt för att tjejerna, de vill kunna identifiera sig. Att tjejerna får förebilder att se upp till och som de känner sig trygga med. Det är även viktigt att (om det finns ett damlag i klubben) jobba med samverkan. De yngre tjejerna ska se att det går att fortsätta med hockey i samma förening då se blir äldre. Jag tycker även att tjejerna ska få möjlighet att träna med killar om de så kan och vill, att ha tjejer ute i pojklagen är viktigt för deras utveckling samt för att tjejer ska synas i föreningen."

"Det jag tycker är allra viktigast är att varje tjej ska få synas, höra sitt namn varje träning. Att låta de nya tjejerna få möjlighet att utvecklas, låta de få visa övningar och på så sätt stärka deras självförtroende och självkänsla. Men ändå pressa de äldre tjejerna till att ta ansvar och verka som förebilder för de yngre. Att trots den stora ålderskillnaden skapa gemenskap! Mitt mål är att alla tjejerna ska vilja spela hockey hela livet och längta till nästa träning."

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info