Hoppa till sidans innehåll

Spontanhockey - ett bra sätt att utvecklas som hockeyspelare

23 APR 2015 14:19
Här finns flera goda exempel från hockeysverige!
  • Skapad: 23 APR 2015 14:19

Spontanhockey är en väldigt bra aktivitet för att utvecklas som hockeyspelare. Man får träna på olika moment på ett roligt och lekfullt sätt. Här har vi samlat flera goda exempel från hockeysverige. Du kan också läsa mer om vad två NHL-spelare säger i ämnet samt vår ledar- och spelarutvecklare Uffe Lundberg.

 

Skicka in dina goda exempel

Svenska Ishockeyförbundet vill ha in fler goda exempel från föreningar runt om i landet när det gäller spontanhockey. Det kan vara t ex att föreningen sätter upp tider i ishallen där ungdomar kan träna på egen hand eller att det finns ytor utanför ishallen där det finns möjlighet att spela landhockey. Skicka in dina exempel till This is a mailto link

 

Så här säger NHL-spelarna om spontanhockey

Har du spelat mycket spontanhockey i din uppväxt?

Filip Forsberg: "Ja det har blivit mycket sånt när man vuxit upp, både på gatan, utanför huset och på is. Sommaren har alltid bestått av inlines, och gör det fortfarande med polare och folk i alla åldrar! Jag har nu skaffat mig en plastis hemma i Leksand som jag tränade mycket teknik på i somras.

William Karlsson: "Jag lekte och spelade mycket. Med kompisarna både på sommaren och vintern. Jag tyckte det var roligast på vintern när det var mycket snö. Jag hade också en egen skottramp på garageuppfarten där jag tränade mycket skott."

 

Ledar- och spelarutvecklarens syn på spontanhockey

Klicka här för att läsa Uffe Lundbergs utvecklingstips i ämnet

 

Goda exempel från hockeysverige

 

Uppsala Young Boys

Har byggt en miniishall i ett område som tidigare inte haft tillgång till ishall. Fokus ligger på att barn och ungdomar ska få spela hockey på egen hand.

Läs mer och se film här

 

Leksands IF - "Drömmarnas arena"

Skapat en utomhusrink under tak som är öppen för alla. Under sommaren finns inlinegolv utlagt för inlinehockey och teknikträning.

Läs mer här

 

Djurgårdens IF - Husby

Samarbete mellan Djurgårdens IF, Stockholms Stad och Reebok/CCM. Fyra dagar i veckan finns tider i ishallen där barn och ungdomar kan spela hockey gratis och få låna utrustning. En form av "organiserad spontanhockey" som ibland krävs då ishockey är i behov av anläggningar som ofta är uppbokade.

Läs mer här

 

Grästorps IK - Ishallen är tillgänglig när barnen slutar skolan så då kan de lira spontanhockey innan ordinarie verksamhet som startar senare på kvällen.


Ulricehamns IF - Idag finns det två ishallar i kommunen vilket medför att det alltid är "allmänhetens åkning" varje dag efter skolan så här är det också goda möjligheter till spontanhockey.


Nässjö -  Här träffas ungdomar nästan varje kväll på Åkersskolan nedanför ishallen. Där finns en landhockeyrink och mål. Där spelar de streethockey med rullskridskor, hjälm, handskar och klubba.

 

HV 71 -  Alla vardagar mellan 14.00-16.00 finns det möjlighet att lira med kompisarna eller träna på något individuellt. Under dessa tider får ingen organiserad verksamhet bedrivas på isen, utan det är spontanishockey som gäller. Vi har även vår Skills Corner (skottramp) som är öppen året om, där spelare ofta tävlar med varandra i målskytte eller tränar lite extra på något de önskar utveckla. 

 

Övertorneå - I Övertorneå får spelarna möjlighet att ha en egen nyckel för att kunna åka till hallen när dom har lust.  Nyckel för att det ska funka är

- förstående vaktisar/ledare/föräldrar. man turas om att vara där/finnas tillgänglig och supporta vid behov.

- spelaransvar med skötsel och ordning och reda, respekt. Sköter inte spelarna detta så låser man. 

 

Fritsla Hockeyklubb - En liten förening som bildades 2004 av fem ungdomar med syftet att skapa en plats för spontanhockey. De byggde en egen utomhusrink som stod klar 2007 med sarg och asfaltsunderlag. Ytan är 24x37 och alltså inte ens byggd för seniorverksamhet i seriespel utan väldigt bra för ungdoms/spontanhockey. Det är gratis att spela på rinken och den som är utan egen utrustning kan låna ur klubbens begagnatbod.


KB 65 - I KB 65 utanför Örnsköldsvik är isen tillgänglig för ungdomar att spela hockey på egen hand efter skolan innan den organiserade träningen börjar. Det finns också ett stort skåp med låneskridskor och hjälmar som barn och ungdomar kan använda.

 

Helsingborg - en ishall öppen för bara hockeyspel 10.00-15.00 mån-fredag samt tre timmar lördag och söndag då alla ges möjlighet till spontant spelande.

 

Dalarna - Flera föreningar som t ex Björbo, Ore ( Furudal ) , Skogsbo, Vansbro och Älvdalen har ishallarna öppna på eftermiddagarna efter skolan. Flera av ungdomarna tar cykeln direkt från skolan till ishallen där de äter mellanmål och spelar ishockey på egen hand fram till de organiserade träningarna börjar på kvällen.

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info