Hoppa till sidans innehåll

Svenska Ishockeyförbundet verkar för mångfald inom ishockeyn

27 OKT 2015 13:25
"Vi jobbar aktivt för att göra vår idrott tillgänglig för fler och att alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön och sexuell läggning får vara med i vår verksamhet."
  • Skapad: 27 OKT 2015 13:25

Inledning

Svenska Ishockeyförbudnets värdegrund innehåller bl a dessa ord:

"Vi jobbar aktivt för att göra vår idrott tillgänglig för fler och att alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön och sexuell läggning får vara med i vår verksamhet."

 

Rekryteringskampanj

Under aug-september 2015 skickas ca 265 000 brev på sju olika språk ut till barn runt om i Sverige för att få in fler till ishockeyn. Redan nu kan man se ett ökat antal barn till ishockeyn.

 

PowerPlaykampanjen

Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med RFSL står tillsammans bakom uppropet. Vi samlar de röster som tycker att hbtq-personers mänskliga rättigheter är en självklarhet och att alla som kan och vill ska ha möjlighet att delta i svensk idrott. I kampanjen uttaler sig profiler som bl a Henrik Zetterberg och Kim Martin.

Till Powerplaykampanjen: http://www.powerplaykampanjen.se/

 

Öka mångfalden inom ishockeyn

Under säsongen 2014-2015 har en projektgrupp under ledning av HV 71:s Behnaz Bahabozorgi arbetet med att öka mångfalden inom ishockey. Målsättningen är att få fler barn och ungdomar med invandrarbakgrund till ishockeyn. Arbetet ledde fram till olika åtgärdsförslag som genomförs under säsongen 2015-2016. Här ingår bl a att visa upp goda exempel runt om i Sverige samt visa upp profiler.

 

Goda exempel från föreningar

Det finns goda exempel från olika delar av landet. Nedan presenterar vi några av dessa. Har du något bra exempel är vi tacksamma om du berättar det för oss genom att maila This is a mailto link

 

Husby

I Husby ishall finns det möjlighet att testa ishockey. Djurgårdens IF har tagit fram 50 par skridskor och hjälmar. Ishallen har allmänhetens åkning vid fem tillfällen i veckan.

Länk till artikel: http://www.difhockey.se/artikel/5351/

 

Kiruna IF

Kiruna IF har genom RFSL hbtq-certifierat sin förening. Detta görs genom att kontinuerligt arbete i föreningen. Kiruna IF var den första idrottsföreningen i Sverige som gjorde detta.

 

Sollentuna

Mats Sundin, Sollentuna HC och Sollentuna Kommun arrangerar ett tvådagarsläger för 60 st barn som varit i Sverige i upp till ett år. Alla deltagare får en egen utrustning som de får behålla så de kan fortsätta med hockey.

Länk till artikel: http://www.mitti.se/hockeylegend-arrangerar-hall-of-fame-camp/

 

Rosengård

1 mars är det nyinvigning av Rosengårds Ishall med start klockan 11.00. Detta firas med mycket VM-snack och VM-information, prova påaktiviteter, tävlingar, musik och mycket mera, bland annat:  Eftersom det är ishockey-VM för damer kommer de 100 första tjejerna att få en Sverigetröja. Hockeytränare och skånska hockeytjejer lär ut skridskoåkning. Det bjuds på lätt lunch och varm choklad. Artisterna Behrang Miri och Mahan Moin uppträder.

Länk till artikel: 

http://www.mynewsdesk.com/se/malmo/pressreleases/nyinvigning-av-rosengaards-ishall-1118207

 

Angered

Göteborgs HC har genom att starta en hockeyskola i Angered fått flera tjejer att börja med hockey. Utrustning finns att låna och föreningen har genom ett bra samarbete med skolan fått till en härlig verksamhet i ishallen.

Länk till artikel: http://www.direktpress.se/goteborg/Nordost/Sport/Hockey-i-Angered-utan-tacklingar/

Länk till TV-reportage: http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/framgånsrik-ishockeysatsning-på-tjejer-3028605

 

Vännäs

18-åriga Hussein kom till Sverige som 15 åring och började testa åka skridskor. Vännäs HC har på ett fantastiskt sätt hjälpt Hussein och numera tränar han med hockeygymnasiet.

Länk till artikel: http://www.folkbladet.nu/1451262/drabbades-totalt-av-ishockey

Länk till TV-reportage:

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/hockeyn-blev-vagen-in-for-hussein

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info