Hoppa till sidans innehåll

Analys av William Karlssons 43 st mål i NHL

10 APR 2018 12:51
Hur gör han egentligen sina mål?
  • Skapad: 10 APR 2018 12:51

I denna artikel ska vi fördjupa oss i några detaljer kring William Karlssons målskytte och även några detaljer kring målskytte i allmänhet.

Analys av William Karlssons mål

Skjuta snabbt - 72 % av målen är på direktskott

Många av målen görs på direktskott från obekväma lägen, pucken nära fötterna, direktskott på passningar från olika vinklar och i olika kroppspositioner. Det är väldigt få slagskott. Det är mer vanligt att trycka pucken mot mål på snabbast möjliga sätt med kort anläggningstid. Något som också är viktigt att få in i träningsmiljön för att utveckla det på match. Det är också intressant är att jämföra mot tidigare studier, t ex så gjordes 63 % av målen i spel 5 mot 5 under World Cup 2016 på direktskott.

Anpassa kroppen

När man ser filmklippet nedan så är det många mål som görs på passningar från sidan eller snett framifrån där Karlsson anpassar kroppen för att kunna skjuta. Det är väldigt få skott där han är i perfekt kroppsposition. Detta är också en detalj som är viktig att ta till sig och koppla till träning. Utsett dig för obekväma direktskott på träning för det är så det ser ut på match.

Få målvakten ur position – Hälften av målen när mv är bortspelad

Oftast är det en passning från sidan eller snett framifrån där Karlsson skjuter direkt som gör att målvakten kommer ur position. Om man tittar på filmklippet så är det väldigt många mål som sker när målvakten är helt ur position. Vid ca 50 % av fallen är målvakten så pass ur position att den klassiska bilden på luckorna på en målvakt (som t ex används för att lära sig ”hitta nät” vid målskytteträning) inte blir relevant. Vid dessa tillfällen handlar det mer om att på ett så snabbt sätt som möjligt få pucken på mål innan målvakten hinner komma i en bättre position.

Skottkarta

Tittar vi på skottkartan nedan där alla målen är markerade ser vi att det är väldigt tätt med punkter precis framför mål. Detta är områden där det ofta inte finns mycket yta och skotten behöver vara snabba för att inte motståndarna ska hinna försvåra eller förhindra skotten.

Mer info och tips på övningar

Vill du läsa mer om detaljer kring hur målen görs på högsta nivå och även få förslag på övningar finns ett utbildningsmaterial som togs fram i samband med World Cup 2016 på länken nedan. I slutet av materialet finns flera förslag på enkla matchlika övningar.

Till materialet

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info